Da li imate preko 18 godina?

Prodaja ploča i dalje ruši rekorde

Vinili su sve popularniji nosač zvuka i čini se da rast prodaje više nije samo stvar trenda, već potrebe ljudi da muziku slušaju na kvalitetnijim formatima

0
2

I ove godine Beograd se priključuje globalnom pokretu gradova koji slave Dan prodavnica ploča (Record Store Day). Ova manifestacija je uspotavljena 2007. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a ubrzo je osvojila i ceo svet. Tog dana se na različitim lokacijama, pre svega prodavnicama ploča, obeležava ovaj dan uz mini koncerte, DJ nastupe i promotivne cene vinila. Ovaj svojevrsni praznik ploča je doveo do toga da prodaja vinila u svetu iz godine u godinu beleži rast.

Sve je počelo 2007. godine, kada je prodaja vinila bila na ivici izumiranja. Te godine je 700 nezavisnih radnji u SAD pokrenulo akciju koja će popularisati kulturu slušanja muzike na vinilima. Već naredne godine manifestacija je proširena na Veliku Britaniju, a potom je “osvojila” i Japan, Kanadu, Italiju, Švedsku, Norvešku, Holandiju i Nemačku, i samim tim postala internacionalna. Održava se svake treće subote u aprilu.

Te 2007. u Velikoj Britaniji je prodato tek negde oko 200.000 ploča, da bi sedam godina kasnije ta brojka iznosila gotovo 1,3 miliona. Uoči Dana prodavnica ploča 2015. The Official Charts Company je objavila prvu nedeljnu listu vinila, kao rezultat sve većeg interesovanja kupaca za ploče. Vinili su tada počeli da se prodaju i u supermarketima. Tesco je na svoje rafove stavio ploču Iron Maidena “The Book of Souls”, a dobra prodaja ohrabrila je ovaj trgovinski lanac da uvrsti još 20 naslova u 40 supermarketa širom Britanije.

Prodaja vinila na ostrvu beleži stalni porast, pa je tako prošle godine prodato oko 4,1 miliona vinila, za 26% više u odnosu na 2016. To je najveća prodaja još od početka devedesetih godina. U Britaniji je prošle godine oko 40.000 albuma objavljeno na vinilu.

Lista najprodavanijih ploča u Velikoj Britaniji 2017. godine÷ (Divide) – Ed Sheeran
As You Were – Liam Gallagher
Rumours – Fleetwood Mac
Guardians Of The Galaxy – Awesome Mix 1 Original Soundtrack
Back To Black – Amy Winehouse
Human – Rag’N’Bone Man
The Dark Side Of The Moon – Pink Floyd
Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band – The Beatles
What’s The Story Morning Glory – Oasis
Legacy – David Bowie

Američko udruženje diskografskih kuća (RIAA) u godišnjem izveštaju navodi da je za kupovinu muzike prošle godine potrošeno 8,7 milijardi američkih dolara. Na streaming je, što je i logično, potrošeno najviše, gotovo dve trećine ovog iznosa. Zanimljiv je podatak da je prodaja fizičkih nosača zvuka, CD-a i vinila, porasla na 17%, što je za dva procenta više od digitalnih preuzimanja muzičkih formata.

I još malo o brojkama. I u SAD je oboren rekord – 2017. je prodato 14,3 miliona ploča, za 1,2 miliona više nego godinu pre toga. To je 12. godina zaredom da se beleži rast prodaje muzike na vinilu. Što se tiče albuma koji se najbolje prodaju čini se da se stanovnici Amerike drže klasike, pa tako prva dva mesta zauzimaju albumi Bitlsa.

Lista najprodavanijih ploča u SAD 2017. godiniSgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band – The Beatles
 Abbey Road – The Beatles
Guardians Of The Galaxy – Awesome Mix 1 Original Soundtrack
÷ (Divide) – Ed Sheeran
Back To Black – Amy Winehouse
Purple Rain (Soundtrack) – Prince and the Revolution
Legend: The Best Of… – Bob Marley and The Wailers
The Dark Side of the Moon – Pink Floyd
La La Land Soundtrack
Thriller – Michael Jackson

Podataka o tome koliko se vinila proda u Srbiji nema. Međutim sve veći broj prodavnica ploča u Beogradu i česte berze vinila jasno ukazuju na porast prodaje. I Beograd na različitim lokacijama godinama unazad obeležava Dan prodavnica ploča. Tako će biti i ove.

Paralel – Beogradski Festival Subkulture Mascom u subotu, 21. aprila od 12 do 20:00, organizuju zabavu posvećenu muzici i gramofonskim pločama. Mascom radnja, smeštena u samom centru Čumićevog sokačeta, registrovana je i na zvaničnom Record Store Day sajtu, pa će stići tridesetak specijalnih izdanja, među kojima su David Bowie, Wilco, Ramones, Madonna…

Srđan Gojković Gile, ovogodišnji ambasador beogradskog Record Store Day-a, zatim Vlada Džet, Branko Rosić, Pera Janjatović, Dejan Vučetić Vuča i drugi u nekoj vrsti živog radijskog programa pričaće o svojim omiljenim pločima i zatim pustiti nekoliko pesama na gramofonu. Biće organizovana i velika berza ploča, na kojoj je učešće potpuno besplatno, a dobrodošli su i prodavci bedževa, specifičnih majica, nakita… Posetioci će moći da vide i izložbu “Strip&ploče”, na kojoj će biti izloženi najbolji radovi autora iz celog regiona na temu omota vinila, nastali tokom istoimene Paralelove Facebook radionice.

Record Store Day se održava i na drugim lokacijama u gradu. U Yugovinyl-u, koji se nalazi u Cetinjskoj 15, na programu je celodnevna žurka uz muziku koju ce pustati Ellis D. Fogg i Garwood Pickjon sa gramofonskih ploča iz svojih kolekcija.

Leila records, u Gospodar Jovanovoj 6, je za ovaj svojevrsni praznik pripremila popust od 10% za sve vinile. Od 17.00 časove sledi White City Soul DJs Vinyl Show!

*naslovna fotografija: Lyndsey Marie

Lajkuj:

Komentari:

  1. donteallen says:

    Ne slazem se za McLaren. Njihova najveca prednost je Alonso, koji uz pouzdan motor moze biti konstantno u prvih 6,7 vozaca. Red Bull ce ove godine biti losiji nego prethodne. U to sam siguran.

  2. Miloš says:

    Mnogo prosto vole taj vintage vajb, moj otac sakuplja ploče oduvek, on je muziku na njima slušao, sluša je i danas. Prosto, njihova mladost se ne može da zaustavi, a ona se prenosi i na decu :)

Ostavite komentar:

Slični članci: