Da li imate preko 18 godina?

Prodaja ploča i dalje ruši rekorde

Najprodavaniji album na vinilu u SAD je Adele, dok je u Britaniji to ABBA. U radnjama se i dalje kupuju kompakt diskovi i audio kasete.

Autor:
0
0

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Velikoj Britaniji prodaja ploča je u 2021. bila najveća u proteklih 30 godina. Najprodavaniji vinil tokom protekle u SAD bio je album 30 engleske pevačice Adele, dok je Voyage, povratnički album legendarne švedske grupe ABBA, bio najprodavaniji u Britaniji.

Tokom 2021. godine u SAD je prodato 82.8 miliona albuma u fizičkom formatu, znatno više nego 2020. kada je ta brojka iznosila 68,1.

Najveći rast beleži prodaja vinila – čak 51,4%. U 2021. godini prodato ih je 41,7 miliona, dok je ta brojka u 2020. iznosila 27,5. Prodaja prethodne godine je čak devet puta veća nego što je to bilo 2011. Tako je vinil od ivice izumuranja kao muzički format doživeo potpuni procvat.

„Poslednjih godina primećujem da kupci više vole da poseduju muziku u fizičkom formatu, obično u njenom najboljem obliku (vinil). Mnogi takođe organizuju žurke na kojima se muzika pušta sa vinila. Isto tako, pojava gramofona u filmovima i serijama ukazuje na ponovno pojavljivanje ploča u današnjoj muzičkoj kulturi. Ali što je najvažnije, vidim ljubav kupaca koji traže određeni vinil jer ih podseća na divne uspomene. I dalje prodajemo i dosta CD-ova“, kaže Tobago Benito, vlasnik DBS Soundsa.

Na trend povratka slušanja muzike na gramofonima i prodaju vinila u svetu u mnogome je uticao Dan prodavnica ploča (Record Store Day), koji se od 2007. godine obeležava svake treće subote u aprilu. Sve je počelo u SAD gde je 700 indy radnji proslavlilo jedinstvenu kulturu slušanja muzike na vinilima. Naredne godine priključila se i Velika Britanija, a potom i druge zemlje u svetu, uključujući i Srbiju.

Za ovaj dan spremaju se posebna vinil izdanja u ograničenim tiražima i u prodavnicama širom sveta organizuju se druženja ljubitelja ploča, uz nastupe di-džejeva i muzičara, i specijalne popuste na izdanja.

Prema godišnjem izveštaju kompanije MRC Data, prodaja CD-ova porasla je sa 40,16 miliona jedinica u 2020. na 40,59 miliona u 2021, što je prvi put da je prodaja kompakt diskova porasla na godišnjem nivou još od 2004.

Povećanje prodaje muzike u fizičkom formatu, u vreme kada strimovanje apsolutno dominira, može se pripisati objavljivanju nekoliko velikih i značajnih albuma, posebno ženskih izvođača, među kojima se po broju prodatih ploča i kompakt diskova izdvajaju Adel, Tejlor Svift i Olivija Rodrigo.

 

Međutim, rast u SAD nastavlja da beleži i strimovanje muzike na platformama kao što su Spotify i Apple Music, koje i dalje dominiraju. „Strimovanje muzike na zahtev dostiglo je novi jednogodišnji maksimum od 988,1 milijardi strimova u 2021, što je porast od 12,6% u odnosu na 877,2 milijardi u 2020“, navodi se u izveštaju MRC-a, kompanije koja prikuplja podatke o prodaji muzike.

Što se tiče striminga, pesma Dua Lipe „Levitating“ bila je najstrimovanija pesma u prethodnoj godini.

Prema novim podacima Britanske fonografske industrije (BPI), 2021. godine je prodato više od pet miliona vinila, što je povećanje od 8% u odnosu na 2020. To je 14. godina za redom kako prodaja vinila beleži rast.

Osvrćući se na statistiku, Džef Tejlor, izvršni direktor BPI, ističe da je ovo sjajno vreme za sve ljubitelje muzike, jer je izbor veći nego ikada pre.

„Zahvaljujući ulaganjima izdavačkih kuća u novu muziku i talente, fanovi mogu da kupuju i sakupljaju muziku koju najviše vole na vinilu, CD-u, pa čak i na kasetama, dok takođe uživaju u pristupu preko 70 miliona pesama za striming kad god i koliko god to česti žele, što novoj generaciji umetnika omogućava da prave muziku i grade uspešne karijere na globalnom tržištu.”

U Britaniji je tokom protekle godine prodato i nešto više od 14 miliona kompakt diskova, ali je zanimljivo da je prodato i gotovo 200.000 audio kaseta, za 20% više nego 2020. Najviše su se kupovale kasete koje su objavili Olivia Rodrigo, Dave & Lana Del Rey.

Lista najprodavanijih albuma na vinilu u Britaniji 2021.

  1. ABBA – Voyage
  2. Adele – 30
  3. Fleetwood Mac – Rumours
  4. Ed Sheeran – =
  5. Amy Winehouse – Back To Black