Da li imate preko 18 godina?

Predstavljen soundtrack filma “Ederlezi Rising”

Objavljena je muzika iz naučnofantastičnog filma “Ederlezi Rising” koju potpisuje kompozitor Nemanja Mosurović.

Autor:
0
0

“Ederlezi Rising” je dugoočekivani, srpski naučnofantastični film, vizuelna analogija o suštini ljudskih emocija na relaciji čovek – mašina, reditelja Lazara Bodrožei scenariste Dimitrija Vojnova. Film inspirisan pripovetkom Zorana Neškovića “Predveče se nikako ne može” iz 1983. godine, je sofisticirna, kamerna melodrama smeštena u naučnofantastični milje bliske budućnosti u kojoj je svet drastično drugačiji u odnosu na ovaj naš, današnji.

Glavnu žensku ulogu androida Nimani igra Stoya, američka glumica srpskog porekla najpoznatija kao izuzetno uspešna zvezda filmova za odrasle i cenjena društvena aktivistkinja, feministkinja, objavljivana autorka i kolumnistkinja (The New York Times, Guardian, Vice). Pored nje kojoj je ovo prva uloga u mejnstrim filmu, glavnog muškog lika tumači trenutno najpopularniji slovenački glumac Sebastian Cavazza, publici poznat po značajnim ulogama u filmovima i TV serijama širom regije.

“Ederlezi Rising” je premijerno prikazan u okviru programa Srpski film ovogodišnjeg FEST-a na kome Stoyaosvaja nagradu za najbolju žensku, Cavazzaza najbolju mušku ulogu, Bodrožaza najbolju režiju, a film – Beogradskog Pobedinka za najbolji film, uz komentar žirija da je “žanrovski inovativan i hrabar iskorak u srpskoj kinematografiji, precizan u realizaciji, dosledno i profesionalno vođen od početka do kraja i ujedno najkompletniji film”. Međunarodnu premijeru film je imao u okviru 37. izdanja Međunarodnog festivala u Briselu, a učestovao je i u programu festivala Let’s CEE u Beču na kom je osvojio nagradu za distribuciju. Nagrade osvaja i u Rusiji – Tarkovsky Fest, na Phenomena Filmu u Brazilu, kao i na regionalnim festivalima u Sopotu, Ravnom Selu i Kranjskoj Gori. Prikazivan je na Sitges Filmu u Španiji, Varšava Filmu, Fantaspoi u Brazilui nedavno na Trieste Science+Fiction Festivalu u Italiji, dok će ovog vikenda biti deo programa značajnog evropskog festivala Cottbus u Nemačkoj, a tačno nedelju dana nakon toga i LIFFe festivala u Ljubljani. Nakon niza uspeha u festivalskom životu ovog specifičnog i hrabrog srpskog filma, on kreće i u zvaničnu distribuciju širom sveta od marta sledeće godine, a glavni severnoamerički distributer je Grindstone – Lionsgate.

“Ederlezi Rising” je mali, intiman film koji jednu žanrovsku, ljubavnu priču diže na nešto viši estetsko-emotivni nivo koji sa sobom nosi gotovo religijske konotacije, a tu je muzika Nemanje Mosurovića bila ključna. Muzika i dizajn zvuka u ovom filmu ne služe za puko podcrtavanje emocija i dešavanja, što je neretko slučaj sa konvencionalnim filmovima, već je muzika u konstantom dijalogu sa slikom. Muzika nadograđuje narativnu strukturu filma, dovodi film u dodir sa onostranim, nedokučivim aspektima ljudskog postojanja i kao takva predstavlja “podsvest” ovog filma“, rekao je reditelj filma Lazar Bodroža.

“Upoznavajući muziku, a posebno jezik složenih muzičkih emocija, shvatio sam da se pomoću muzike komunicira sa veoma kompleksnim slojevima emocionalnih iskustava. Filmovi koji poštuju muzički tok otvoreni su za muzički jezik, a tada dramaturgija dobija svoju novu dimenziju. Ritam filma postaje muzički, a to je najprirodniji način da se oblikuje posebno filmsko, emocinalno iskustvo. “Ederlezi Rising” je tako osmišljen film“, izjavio jeNemanja Mosurović.

Kao zaokružena celina, Ederlezi Rising OSTje retko objavljeno delo savremene umetničke muzike jednog srpskog kompozitora, uzbudljivog raspona od ambijentalnih do modernih žanrova elektronske, čak i klupske muzike, koje stilski evocira atmosferu veličanstvenih izdanja muzike iz Sci-Fi filmova prošlog veka.

Izdanje “Ederlezi Rising OST“ je u Srbiji dostupno na servisima Deezer i Google Play, kao i širom sveta u svim digitalnim prodavnicama, na ovom linku

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: