Da li imate preko 18 godina?

Povratak R’n’B ikone i eksperimentalni hipi treš Majli Sajrus

Recenzije novih albuma! Trijumfalan povratak Dženet Džekson, lucidan eksperiment Majli Sajrus i režeće gitare Džek Vajta, The Libertines i Eagles of Death Metal.

2
0

Predstavljamo vam odličan novi album Dženet Džekson, opičeni eksperimentalni album Majli Sajrus i režeće gitare bendova The Dead Weather, The Libertines i Eagles of Death Metal.

 

Janet Jackson: Unbreakable (Rhythm Nation, BMG)

rsz_ecb0b7f2

Sestra kralja popa je devedesetih proglašena za kraljicu društveno angažovanog gender banding R’n’B-ja i Soula. Tu prevashodno mislim na kult klasike poput “Janet” i konceptualnog remek dela o otuđenju koje slava sa sobom donosi “Velvet Rope”. U novi milenijum se upisala sa pristojnim “All for You”, ali od tada nije ostvarila značajniji uspeh, barem što se kvaliteta tiče. Sedam godina posle prethodnog “Discipline” izbacuje svoj sedmi album koji je osvojio prvo mesto na Billboard listi albuma i najprijemčiviji album od pomenutih klasika iz prošlog veka. Bez suvišne vivisekcije možemo da zaključimo: “Queen is back, and she’s bangin”.

The Libertines: Anthems For Doomed Youth (Virgin EMI)

rsz_1035x1035-tl_afdy_std_cvr

Deset godina pošto im je bend sagoreo u plamenu narkomanije, alkohololizma, slave i Kejt Mos, Libsi su odlučili da snime novi album. Mene ova vest nije ni malo obradovala. Budući da sam pratio njihove post-Libs karijere, očekivao sam neku iznuđenu šalalajku, svetlosnim godinama daleku od albuma koji su ih učinili najuzbudljivijim i najznačajnijim pank bendom u novom milenijumu. Preslušavajući album ne mogu da kažem da sam se prevario, ali mogu da kažem da manje boli nego što sam očekivao, da se lako sluša i da čak ima par okej pesama. Sasvim dovoljno da se do turneje dodatno uželimo starih.

Miley Cyrus and her Dead Petz (Smiley Miley Inc)

rsz_miley-cyrus-and-her-dead-petz

U jednoj raspravi vezanoj za moju naklonost lobotomiziranoj Majli, moj prijatelj ju je nazvao prolivom američke pop kulture. Njen prvenac, vizuali i ponašanje opravdavaju ovakav komentar, ali ja sam na “Bangerzu” pronašao čak tri respektabilne pesme, osim dva singla tu je i neodoljiva fanki stvar “Get It Right“. Zato nisam prevideo ni njen sledeći album koji je slutio na neku pretencioznu izdrkotinu, uprkos tome što ga je Džon Majer pre nedelju dana na tviteru proglasio za neko opičeno remek delo. Uz Majera, Majli se pridružio i Vejn Kojn (Flaming Lips) i to direktno te joj je pomogao kako oko pisanja, tako i oko produkcije novog albuma. Pored njih dvojice tu su i Big Sean i Ariel Pink kao gosti, da li zato što su iskeširani ili zato što su prepoznali nešto u ovoj hipijevštini (za prvog sumnjam). Iako ovo jeste dobrim delom jedno eksperimentalno elektro pop hipi đubre, ne bih tek tako otpisao Majli jer su na momente tu i autentični bljesci talenta, koje nažalost u svojoj emanaciji ometa narkofilija ovog Frankenštajnovog pop čudovišta.

The Dead Weather: Dodge & Burn (Third Man)

rsz_unnamed

Džek Vajt ne samo da je stvorio i vodio jedan od najvećih rokenrol bendova novog veka, već je po raspadu istog napravio respektabilnu solo karijeru, sa za sada dva odlična albuma. Pored toga, napravio je ogromno bogatstvo, kupio imanje u Nešvilu, otvorio uticajnu izdavačku kuću “Third Man” i napravio par sporednih bendova ne bi li se malo družio sa ljudima pošto je prethodnih 14 godina proveo sa autističnom bubnjarkom Meg. To i dalje ne znači da ne misli prvo na sebe, pa na svoju decu i prezervaciju rokenrol muzike i mitologije, a tek onda na svoje sporedne bendove koji mu prevashodno služe da održava svoj svirački i lirički credo. E sad, zašto bi vas ovaj njegov bend zanimao, osim ako ste neki revnosni rokenrol kustos ili zilot, ja stvarno ne znam.

Eagles of Death Metal: Zipper Down (Downtown Recordings)

rsz_eagles-of-death-metal-zipped-down

Za  ovaj pastiš rokenrol poduhvat znam mnogo duže negoli što sam odlučio da obratim naročitu pažnju, ali sam uvek mislio da se iza tog imena krije zabavan, ljigav i potencijalno duhovit bend. Ovaj nepretenciozan dvojac je dovoljno pametan da ne uzima sebe previše ozbiljno, ali ih to ne sprećava da se usput dobro provedu, nekad toliko dobro da su reperkusije u vidu rehabilitacija neizbežne. Muzika koju stvaraju iz čiste zadovoljštine (sry, ta reč se nekako uklapa ovde) predstavlja zabavan, plesni (!) rokenrol, a na momente i više od toga.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: