Da li imate preko 18 godina?

POPactually: Skitzo Éclair Mix by Vojkan Bećir

Miks kao poziv na ples, i to tokom vikenda koji je pred nama.

1
0

Čime se baviš? Da li možeš (ukratko) da nam se predstaviš?

Ja sam Vojkan Bećir. Vojislav, zapravo. Radijski sam voditelj bez portfelja. Sve što radim, podvodim pod metablog POPactually, a to je i emisija na RadioAparat-u, koncertni serijal, pisanje kolumni za Digster, intervjui sa poznatim muzičarima, između ostalih i za BeforeAfter, uredništvo portala MjuzNews, muzička selekcija u barovima i klubovima, promocija muzičkih festivala, kuriranje dreg scene, pa i snimanje vokala za televizijske reklame.

Koliko dugo se baviš muzikom i na koji način?

Svakodnevno preslušam desetine novih izvođača, ali se i vratim nekom vanvremenskom albumu. Od tog ukupnog poznavanja muzike, neke diskografije, albume ili singlove samo usmeravam ka onima za koje mislim da bi im se dopalo. Razlozi za to su brojni, a bilo koji može biti stariji od prethodnog. Ipak, mislim da sam se prepustio i postao svestan značaja muzike kada sam nakon mnogo godina deljenja sa bratom, pre osamnaest godina dobio svoju sobu, a u njoj i jedan srebrni muzički stub sa zvučnicima od svetlog drveta. Na njemu sam slušao radio, a kasnije pravio sebi mikstejpove, pa i drugima.

Vojkan Bećir, ph. Kristina Simić

Kada si prvi put stao za miksetu?

Pred miksetu sam prvi put stao pre nekih dvanaest godina. Možda je interesantno, prvo sam puštao u Novom Sadu, pa kasnije u klubu Plastic za koji sam tada radio program i marketing. Premda, moram da kažem da miksetu nikada nisam zavoleo. Na radiju sam naučio da pesme gledam kroz jednu vremensku liniju, a ne dve paralelne. Zbog toga što sam prvo pravio radijske plejliste u programima kao što je Sony Vegas, danas mi je MixMeister glavni saradnik. Ja sam stara škola, miksete su za tonca!

Kako bi opisao svoj DJ stil odnosno šta predstavlja glavni potpis u tvojim setovima?

Znam da se svi pale na raznoliko, ali moj stil stvarno graniči eklektično i šizofreno. Ujedno, on je manifestacija stalne potrage za autentičnim i velikim pesmama. Svaki set je mala radio drama. Pre nego što me optuže da sam pretenciozan, moram da kažem da je tako u ideji. Koliko uspevam u svojoj nameri je na drugima da procene. Nekada napravim set koji više liči na radijski džingl nego miks. U poslednje vreme, usuđujem se i da napravim originalni mashup. Bude dvanaest pesama u deset minuta, ali nekada je prilika da se ispoštuje i produžena verzija remiksa, ako joj se neko posvetio kao što to radi DJ Koze, na primer. Uvek se nadam da će tokom mog seta biti bar jednom uključen Shazam, da će neko oduševljeno vrisnuti na prve taktove i da će bar jedna osoba pomisliti “Ma, odakle je ovo izvukao!”

Kako bi opisao B/A miks koji si nam spremio?

Čine ga off-broadway, blog house, pub rock techno, wake rave, IDM, queer hop, alt-pop, bedroom rave… Ovo je set koji je suštinski POPactually, a posvećen je RadioAparatu za njegov prvi rođendan i napravljen je uživo na proslavi u galeriji Kolektiv odakle se njegov program emituje. Završava se remiksom aktuelnog singla za Lorde koju Bojana Vunturišević veoma uživa, zato što volim da se novim setom nadovežem na prethodni. Ove subote započinjem koprodukciju sa KC Gradom – POPactually Soirée! Na prvom, 11. novembra će nastupati Bojana sa bendom, nakon čega ću puštati muziku. Ovaj miks je poziv na taj ples!

I za kraj – jedna omiljena pesma svih vremena za naše čitaoce?

Zato što je bend opskuran, remikser uvažen, a lirički aludira na moj patološki odnos prema Beogradu: Baxendale – I Built This City (Michael Mayer Remix).

Tracklist:

 1. Avenue Q – The Internet Is For Porn
 2. Nicolas Jaar – Work It
 3. BROCKHAMPTON – GUMMY
 4. Quay Dash – Decline Him
 5. Fever Ray – Wanna Sip
 6. B-52’s – Song For A Future Generation
 7. Kelela – The High
 8. Jamie xx – Obvs
 9. Nicolas Jaar – Fight
 10. Kings of Convenience – I’d Rather Dance (Jared De La Cruz Remix)
 11. Easter – Intro (Slippy)
 12. Darkwood Dub – Nije Drama
 13. Yaeji – Raingurl
 14. Randomer – Smokin’
 15. DJ Mujava – Township Funk (Crazy P Remix)
 16. Moloko – Sing It Back (Herbert’s Tasteful Dub)
 17. The Juan Maclean – The Brighter The Light
 18. hush hush – Why Can’t You
 19. RUFUS – Unforgiven (The Presets Remix)
 20. Vito & Druzzi – IT’S EZ feat. Xavier
 21. Soundtracs feat Sam Brickel – For Ens
 22. Loleatta Holloway – Stand Up (Pangaea Mix)
 23. Bicep – Glue
 24. FOAMO – Without You
 25. Lorde – Homemade Dynamite (Sun City Remix)

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: