Da li imate preko 18 godina?

Play Runway Techno

Izbor tehno traka savršenih za modne piste ili direktno sa njih.

Početak druge dekade dvadeset prvog veka doneo je pojavu novih tendencija na mračnijoj strani underground elektronske muzike. Ovo se najviše odnosi na pojavu izdavačkih kuća koje su za cilj imale da odneguju taj novi zvuk, izvođače i tendencije i koje su pomogle da se to spoji u jednu koherentu underground scenu. A zatim se desilo nešto netipično – jedan od izdanaka te undergound tehno scene, Andy Stott, zamoljen je da uradi muziku za promotivni Vouge video čime je ujedno dobio priliku da svoj mračni ali senzulani tehno zvuk predstavi i široj publici.

Taj događaj poslužio je kao inspiracija za ovu – runway techno playlistu, kroz koju ćemo predstaviti još neke izvođače koji su povezani sa modom, ili čija je muzika poslužila ili bi mogla poslužiti kao muzika za modnu pistu. Plejistu započinjemo sa Claro Intelecto-om, jednim od Stottovih kolega sa Modern Love label-a.

Takođe, muzika jedne od najpopularnijih novijih pojava na electronic music sceni, Grimes je više puta bila upotrebljena povodom mode. Osim što je inspirisala i uradila muziku za runway show Manish Arore, njene pesme su puštane i na Njujorškoj nedelji mode i Louis Vuitton revijama.

Muzika koju pravi jedan od najboljih ali ujedno i najtajanstvenijih dubstep-related producenata, Burial, kao stvorena je da se nađe u nekom fashion show-u. Iako je Burial peak svoje popularnosti proživljavao još 2007, njegova muzika se tek ove godine prvi put pojavila na modnoj reviji, i to na Chanel Paris Fashion weeku. U pitanju je bila pesma sa ovogodišnjeg singla Temple Sleeper. Međutim, u ovoj plejlisti naći će se jedna druga pesma, sa Hyperdub labela na kom je Burial izdao sve svoje ostale solo radove.

A sada, muzika osobe koja je poslužila kao inspiracija za playlistu. Upravo nakon albuma Luxury Problems (na koji je ubacio vokale svoje učiteljice klavira), Stott je dobio ponudu da snimi muziku za Vogue.

Iako malo tvrđeg zvuka od svega prethodno navedenog, neke od pesama Berghain residenta i Sandwell District osnivača – Functiona, kao da su stvorene za runway.

Za više deep-house orijentisane revije, pravi izbor bio bi Deepchord, koji kroz svoj deep house zvuk često provlači terenske snimke iz gradova po kojima putuje, sa aerodroma i drugih lokacija.

Još jedan od producenata čije su pesme povremeno završavale na modnim revijama je Caribou.

Mračni, senzualni i izvijeni zvuk poslednjeg Vessel albuma savršena je podloga za modnu pistu ili fashion video.

Functionov Sandwell District je poslužio kao odskočna tačka za (i dalje poprilično tajanstvenog) Rrose-a, producenta čiji je hipnotički tehno bio pravo osveženje na underground sceni. Inspirisan Marcel Duchampom koji se nekad pod pseudonimom Rrose Sélavy oblačio kao žena, Rrose usvaja isto ime, a i princip kada nastupa, time se transofrmišući i transformišući svoj nastup u performans.

Pevačica, producentkinja, kompozitor, plesačica pa i režiserka FKA Twigs je svojom pojavom i stilom jako brzo ne samo došla do široke publike, već i postala trendseter na mnogim poljima. Twigs se uvek trudila da sve vezano za njen rad bude jedna čvrsta i zaokružena celina u kojoj će biti iskazana i spojena sva polja njenog delovanja, pa je upravo tako završila režirajući sopstvene spotove. Osim toga, Twigs se izdvaja svojim stilom, postala je modna ikona i uopšte ne iznenađuje što je njena muzika česta pojava na mnogim modnim revijama. Stoga ni ova lista bez nje ne bi bila potpuna.

Celu plejlistu možete preslušati ovde.

Lajkuj:

Komentari:

  1. Jeste brate, rijana tehno :D

  2. Zdravko says:

    Jeste brate, grajms tehno :D

Ostavite komentar:

Slični članci: