Da li imate preko 18 godina?

Play Halloween

Za ovu posebnu priliku odabrali smo za vas 13 (čitaj: trinaest) pesama za zagrevanje za Noć Veštica

4
0

Pored horor filmova, maski i korinđanja (trick or treat) veliki deo Noći Veštica je i muzika. Kako je ovaj praznik sad već nekih pedeset godina deo globalne kulture, pesme različitih žanrova i era popularne muzike, ustalile su se kao nezaobilazne u proslavi. Neke su se tu našle prirodnim putem, zbog sablasne tematike i(li) zvuka, neke zato što su pisane inspirisane samim praznikom, a neke su se probile kao filmska muzika popularnih horor filmova. Ovde ćemo vam izdvojiti od svega toga po nešto i napraviti jednu listu koja bi vam mogla biti od koristi kao zagrevanje za neki maskenbal ili neku manje formalnu proslavu. U svakom slučaju uživajte! Halloween is on!

Jacksonov horor mjuzikl “Triler” je već trideset godina nezaobilazna i nezvanična pesma praznika. Ako niste dugo bacili oko na ovaj kultni spot, sad je pravi trenutak da ga se podsetite.

Pre nego što pređemo na neke strašnije numere, ne treba zaboraviti da su slatkiši sastavni deo Noći Veštica te ako već ne možemo da korinđamo, možemo da se obezbedimo hrpom različitih slatkiša i tonemo u svom trosedu uz neke filmove strave i užasa ili ih ponesemo sa sobom u grad.

Još jedna od pesama koje prate svaku Noć Veštica je “Time Warp” iz kultnog Rocky horror show, and it’s pure fun!

The Cramps su obogatili soundtrack “Povratka živih mrtvaca” jednom zaraznom plesnom rokenrol pesmom, savršenom za podizanje praznične euforije.

Bez kosača, je l’te, ne bi valjalo? Zato evo kultne pesme Blue Oyster Culta.

Ukoliko Noć Veštica slavite negde u gradu evo pesme koja će vam pothraniti paranoju pred izlazak. Nije zgoreg biti predostrožan budući da se razni čudaci mogu naći u rulji maskirane omladine.

Rani klasik psihodeličnog roka koji je Donovan snimio sa Jimmyjem Pageom na gitari ima zavodljiv, sugestivan ton. Neće vam pomoći da se opustite ako ste plašljivi, ali ako ste kul onda slobodno pojačajte. Grooovy!

Kad smo kod sablasnih, zloslutnih gitara, možemo da se spustimo još jedan stepenik niže u mračan svet seksualnih opsesija Kim Gordon.

Dok se zabavljao sa Rachel McAdams, Ryan Gosling je sa producentom Jakeom Shieldsom planirao da napravio horor mjuzikl, ali su posle muzike ostali bez ideja. Ipak, originalna zamisao ih je držala dovoljno dugo da snime zanimljiv album i ovu pesmu o bezuslovnoj zombi ljubavi koja je vremenom postala Halloween klasik.

Da izronimo iz mraka opsesivnih ljubanih pesama tu je ovaj hororom inspirisam soul klasik Bobbyja Picketta sa početka šezdesetih.

Dve godine posle plesa za monstrume, teme strave i užasa su postale inspiracija i za rokabili muzičare.

Još jedna nezaobilazna pesma sa Michaelom Jacksonom u refrenu. Ovog puta se sa avetima uklete kuće bori Rockwell.

Za kraj himna Noći Veštica ili(ti) Noć Veštica kao način života.

Celu plejlistu poslušajte ovde.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: