Da li imate preko 18 godina?

PHONES:ON: premijera prvog u svetu koncerta sa mobilnim telefonima

U četvrtak 27. juna vas od 20h u Dvorani Beogradske filharmonije očekuje nešto nekonvencionalnije muzičko iskustvo.

Autor:

Prvi u svetu koncert sa mobilnim telefonima biće premijerno izveden u Beogradu, u dvorani Beogradske filharmonije, 27. juna 2019. godine u 20:00 časova, pod nazivom PHONES:ON – new music with smartphones. Ovaj originalan, zanimljiv i interaktivan šou predstaviće nam premijere kompozicija i zvučnih instalacija, čuvenih domaćih i stranih kompozitora. Koncert je jedinstven u svetu po tome što dela slučajno mogu, ili namerno traže da se izvode uz različite načine upotrebe pametnih mobilnih telefona. Tako telefoni služe kao izvor zvuka, prikazuju note, šalju i dobijaju uputstva, diriguju, sviraju, osvetljavaju lica izvođača, fotografišu, prikazuju video sadržaj i koriste različite aplikacije. Publika takođe učestvuje u nastupu, tokom određenih kompozicija, služeći se svojim telefonima i prateći uputstva sa scene.

Autorka i inicijatorka projekta, Maja Bosnić, kompozitor iz Beograda, već treću godinu aktivno istražuje mogućnosti upotrebe pametnih telefona u toku muzičkog izvođenja na sceni. Do sada je napisala dve kompozicije za muzičare sa telefonima i mobilnim aplikacijama, izvedene na festivalima nove muzike u Darmštatu i Gracu, kao i jedan interaktivni performans za publiku sa pametnim telefonima, premijerno izveden na festialu CTM u Berlinu početkom ove godine. Pored njenih kompozicija, na programu PHONES:ON koncerta su još kompozicije Dženifer Volš (Irska), Johanesa Krajdlera (Nemačka), Davida Helbiha (Nemačka/Belgija), Andreje Andrića (Srbija/Danska) i 4/phones kolektiva – internacionalne grupe umetnika, čiji su članovi Maja Bosnić (Srbija), Huan Olaja (Kolumbija), Justina Stasiovska (Poljska), Hasan Mašni (Palestina) i Tomi Herseta (Indonezija). Sa Majom smo razgovarali o ovom projektu.

Foto: Ivan Stamenković, edit: Milica Nikolić

Koliko ti je kao kompozitoru važno da eksperimentišeš sa izvorima muzike i dinamikom njegon nastajanja?

U mojoj glavi (a verujem i u mnogim drugim) ne postoji samo jedno pravilo rada i nastajanja kompozicija. Svaki novi koncept traži nova sredstva za rad, sa često drugačijom prirodom ili tehnikom funkcionisanja u odnosu na prethodne materijale. Isto tako razni čudni zvuci pokrenu inicijalne ideje i forme, koje se onda vraćaju ponovo uobličavanju i reprodukovanju tih zvukova pri realizaciji. Tako da tu je teško pronaći sisteme i kategorije. Usput, pokušavam da zabranim sebi da se ušuškavam u nekim stilovima, već insistiram da se krećem, istražujem i nadam se pomeram granice.

Na koji je sve način izazovno raditi ovakav projekat? (Prvi u svetu!) Jeste li se ugledali na neki sličan kompozitorski podvig? 

Ni malo nije lako, ali je veoma zanimljivo i uzbudljivo, pa nam to svima uliva dosta energije za rad. Pošto je prvi koncert u svetu sa mobilnim telefonima, nemamo nikakav model na koji bismo mogli da se oslonimo i pokupimo neka rešenja i informacije. Dakle, sami lansiramo pilot projekat, što je uzbudljivo koliko i zastrašujuće, ponekad. Kompozicije su veoma inovativne i potpuno drugačije od onoga na šta su muzičari najčešće naviklnuti, pa smo tako tokom ovih priprema pokrenuli neke vijuge za koje nismo znali ni da postoje. Šalim se, naravno. Ali zaista je jedno potpuno novo iskustvo i za nas i za sve koji dolaze u kontakt sa nama.

Misliš li da je publici dosadili klasični koncerti ili sa njima i ne nameravate da se takmičite (muzički)? 

Ja sam istražujući kompozitor, dakle jedan od onih kome je stalo da testiraju, isprobavaju i pomažu svetu da se kreće i pomera granice. Veliki sam ljubitelj umetnosti koja pruža neka sasvim nova iskustva i doživljaje i dovodi sve prisutne u nove i zanimljive situacije. Verujem da  je i moja muzika takva, i nadam se da nakon kontakta sa mojim radom svako odnese sa sobom nešto što mu koristi, bilo da je to neko novo razmišljanje, novi pogled, nova spoznaja sebe u datoj situaciji, novo interesovanje, ili nova energija za inovacijama i otkrićima. Umetnost je tu da komunicira, inspiriše i pokreće svet, i ne sme da ignoriše promene u svetu i ljudima oko sebe i tvrdoglavo insistira na nekim svojim starim pravilima zauvek. Tako se meni čini da tradicionalni koncerti klasične muzike danas predstavljaju žive instalacije replika događaja i socijalnih situacija iz 19. veka. Praktično, živi arhivski muzej. Pri tom ne mislim da nisu zanimljivi, već samo da sa menjanjem čovečanstva dobijaju novi oblik. Mislim da savremeni koncert sa novom muzikom na programu mora da angažuje publiku u mnogo većoj meri i da se služi elementima iz njihovog svakodnevnog života, kako bi još direktnije svi zajedno komunicirali.

Koga očekuješ da vidiš u stolicama, kome se ovakav nastup najviše obraća? 

Nadam se punoj sali šarolike publike, sačinjene od ljudi različitih profesija, uzrasta i interesovanja. Znam samo da ih sve povezuje radoznalost i otvorenost ka neočekivanom i nepoznatom. I zato se nadam da će ih biti što više, jer volim takav svet. Kompozicije su veoma različite, tako da verujem da će svako pronaći nešto što je njemu najbliže i najzanimljivije. Sve kompozicije će pratiti i video projekcije, pa će biti dodatno interesantno videti šta se dešava na ekranima naših telefona ili u glavama kompozitora u određenim trenucima.

Zašto je važna podrška Filharmonije za jedno nekonvencionalno dešavanje poput ovog?

Podrška Filharmonije nosi veliki značaj u ovakvom projektu. Filharmonija je najprofesionalniji simfonijski orkestar na Balkanskom poluostrvu, te činjenica da takva institucija podržava ovako inovativan pilot projekat daje dodatnu vrednost i obostranu korist. Time što ćemo koncert sa pametnim telefonima premijerno izvesti u dvorani Beogradske filharmonije, podvlačimo činjenicu da izvodimo dela savremene umetničke muzike na programu čiju vrednost prepoznaju renomirane ustanove kulture. S druge strane, zbog toga što će to biti prvi koncert u svetu sa mobilnim telefonima, očekujemo i veliki broj nove publike, koja do sada nije kročila u hodnike Beogradske filharmonije, te ćemo tako dodatno uspeti da utičemo na pozitivno menjanje svesti javnosti i nadamo se podstaći njihovo veće interesovaje za kulturne događaje i u budućnosti. Pored ova dva aspekta tu je i činjenica da istorijski značaj ovakvog koncerta dobija dodatnu vrednost kada shvatimo da ćemo jednog dana u svetskim knjigama čitati da je prvi koncert u svetu sa mobilnim telefonima bio izveden u dvorani Beogradske filharmonije!

Osim pametnih telefona, na kojim svakodnevnim mestima nastaje muzika koju ne primećujemo?

Moja lična estetika uvek se vrti oko ideje da nešto sasvim obično, svakodnevno, trivijalno i ograničeno pretvorim u novu, zanimljivu i kvalitetnu umetnost. Tako da ja čujem muziku u mašinama, vozilima, građevinskim radovima, šuškanju sitnih predmeta, nepotpunoj tišini i raznimi drugim spontanim zvucima koji su svuda oko nas.

Inspiriši nas da dodjemo, linkom, gifom, čime god. 

Nadam se da ćete doći u velikom broju kako bismo zajedno bili svedoci ovog jedinstvenog i zanimljivog koncerta u istoriji muzike. Karte su besplatne i mogu se dobiti prijavom putem mejla: udruzenje.zabuna@gmail.com i biće vam poslata ulaznica u obliku fotografije za ekran telefona, koju ćete i sa svog telefona pokazati na ulazu. Videli ste video teaser sa kompozicijama koje će biti na programu koncerta, veliki  broj slika, biografija i opisa kompozicija nalaze se ovde.

Za produkciju ovog jedinstvenog koncerta formiran je ansmabl od šest profesionalnih muzičara sa dugogodišnjim iskustvom u izvođenju savremene muzike, a među kojima su: Jelena Vujnović (flauta), Jovan Savić (truba), Maja Bosnić (klavir), Branko Džinović (harmonika), Tamara Marinković Tomić (viola), Boban Stošić (kontrabas), kao i Arsenije Savić (laptop). Prepoznavši istorijski značaj i inovativnost projekta, Beogradska filharmonija se odlučila da pruži podršku i ugosti PHONES:ON koncert u svojoj dvorani.

PHONES:ON – nova muzika sa pametnim telefonima predstavlja nov model muzičkog stvaralaštva, koji pomaže u popularizaciji savremene umetničke muzike, razvoju nove publike i unapređenju savremene muzičke scene Srbije. Premijerno izvođenje biće izvedeno u Beogradu u dvorani Beogradske filharmonije, 27. juna 2019. godine, nakon čega će početi turneja unutar Srbije, zatim po zemljama regiona, Balkana i konačno cele Evrope.

Besplatne karte za koncert PHONES:ON mogu se dobiti slanjem prijave na e-mail izvođača: udruzenje.zabuna@gmail.com. Više informacija je na sajtu projekta.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: