Da li imate preko 18 godina?

Pesme o radiju

Nostalgično podsećanje na singlove o radio prijemnicima.

Širom sveta danas se obeležava Svetski dan radija. I mi se pridružujemo slavlju, te ovom mediju u čast spravljamo listu pesama koja predstavlja pravi omaž nečemu što nam život i dalje čini zanimljivijim.

U ovom članku osvrnućemo se na neke od najlepših pesama o radiju, odnosno na one koje imaju reference na isti. Kako se na spisku neće naći numere koje vam prvo padaju na pamet, umesto Queena, Ramonesa, Talking Headsa, Joy Divisiona  i sličnih, ponudićemo alternativu i pažnju usmeriti ka nekim drugim izvođačima.

Putovanje započinjemo sa Van Morisonom, čovekom koji ima mnoštvo pesama u kojima pominje radio, a za ovu priliku izdvojićemo „Caravan“ i sutuacije koja nam se svakodnevno dešava kada čujemo dobru pesmu, pa zvuk pojačamo što glasnije možemo.

Kišno je napolju, hladno je, nigde vam se ne ide. Mrzi vas da se obučete, a kamoli da se odvučete do grada. Svi smo to prošli. S druge strane, krevet, toplo ćebe i voljena osoba u zagrljaju dok radio talasi emituju ljubavne balade. Mojave 3 znaju o čemu se radi.

Džez-rok sastav Steely Dan napravio je glavnu temu za film s kraja sedamdesetih koji i nije doživeo ogromni uspeh. Ipak, ostala nam je „FM“ u kojoj lik pomoću radija priprema atmosferu u gde će i uređaj i devojka pružiti „no static at all“.

I neponovljiva Džoni Mičel imala je nešto da kaže o ovoj temi, pa nije čudo što se „You Turn Me On, I’m A Radio“ pridružuje ovoj listi.

Hej, ostani! Izmisli nešto, nemoj da ideš! Javi šefu da si bolesna ili da očekuješ isporuku nekog ekstremno važnog paketa koji ti ne da mira mesecima ili reci da hitno moraš na put ili već nešto deseto. Samo ostani… Suede i „The Wild Ones“.

„Ma, daj, čoveče, pusti već moju omiljenu stvar da mogu da odšrafim volumen na najjače!“ Koliko samo puta nam je to prošlo kroz glavu dok čekamo da nas di-džej „pogodi“ pesmom. Ista muka muči i Cheap Trick.

Životni standard nikad bolji, prosečna plata 500 evra, privreda cveta, sagrađeno je najviše puteva u istoriji, imamo veći priliv od Austrije, srpski dinar druga najjača valuta na svetu… Hm…stvarno?

Devojke iz benda Ex Hex na svom debi albumu od pre pet godina imaju ovu stvar.

Posveta svim radio di-džejevima koju su nas edukovali i oplemenili život vrteći pesme uz koje smo odrastali i koji su u velikoj meri uticali na naš muzički ukus.

Izgleda da NOFX znaju recept kako napraviti hit koji radio voditelju prosto neće moći da ignorišu i koja će se trista puta emitovati u programu.

Postoje neke pesme koje sam čuo samo jednom i nikada više. I to, samo na radiju i nigde više.

Radio stanice sa formatiranim programom i ograničenom, mejnstrim listom pesama nervirale su i Bilija Korgana, te je usledila reakcija u vidu ove numere.

U čast Ritma Srca, nekadašnjoj emisiji koja je išla na talasima B92 radija.

Da li na radiju može baš svašta da se kaže? I, zavrti bilo koja pesma koja nam padne na um? Baš, baš svaka? A ova…?

The Beach Boys daju jedan od mogućih odgovora zašto je radio uopšte stvoren.

Jer, radio može biti čista magija. Zna to i Rajan Adams.