Da li imate preko 18 godina?

Pesme koje će vam naterati suze na oči

TOP 10

Zamolili smo Srđana Strajnića koji je divan čovek i veliki muzikofil (TRIVIA: a pre svega toga otac Stray Dogg-a) da oformi listu dobrih emotivnih pesama koje su nastale u godini koja je polako za nama. Prigušite svetla i udobno se smestite.

“Na ovoj listi su uz retke izuzetke zastupljene samo country pesme iz prostog razloga što su country pesme jedini preostali čuvari ljudske osećajnosti. Razmislite, šta vas je još od onoga što je nastalo 2014-e godine nateralo da zaplačete?”

1. John Murry – Glass Slipper

Prva pesma sa ovogodišnjeg njegovog Ep-ja Califorlornia, u čijem nazivu je u reč California utkana i stara gotovo zaboravljena reč “forlorn” (Merriam-Webster Dictionary: sad and lonely because of isolation or desertion) koju sam poslednji put čuo još 1974. u Dylanovoj pesmi “Shelter from the Storm” a koja najbolje objašnjava Murryjevo stvarno i emocionalno izgnanstvo u Kaliforniju. Dok se borio sa bolestima zavisnosti, odvojivši se od žene i kćerke, Kalifornija za njega nije bila obećana zemlja već pakao beskrajne tuge i usamljenosti. Sva ta borba može se sažeti u jedan stih iz pesme “Glass Slipper” (Staklena cipelica) – “the war is never over, ‘till it’s won”.

muzika-1

2. Reigning Sound – Never Coming Home

“Pa ti si stvarno mislila ono što si rekla, da odlaziš, i da se nikada nećeš vratiti” peva Greg Cartwright, legenda garažnog roka iz Memfisa, Tenesi. Da, ponekad čovek ne vidi očigledno, a to “ponekad” je vrlo često kada se radi o ljubavi. Kad se osvestiš, obično bude kasno!

muzika-2

3. Damien Rice – The Greatest Bastard

“Da li sam ja najveće đubre na svetu?” pita se plačnim glasom Damien Rice u ovoj pesmi sa svog novog albuma “My Favourite Faded Fantasy”. Jesi, Damiene, jesi, ako je istina da si je samo tako ostavio na sred ulice i otišao…

muzika-3

4. Conor Oberst – Artefact #1

Najlepša ljubavna pesma Conora Obersta napisana poslednjih godina u kojoj je svaka strofa malo remek-delo čežnje. “Ne mogu da se takmičim sa uspomenama, one ne moraju nikad da se menjaju… ” Kaže Conor… Pa nastavlja da je jedino od mnogih pitanja na koje ima smisla dati odgovor “Kada ću te ponovo videti? Uporno tražim dokaze da si stvarno bila ovde, zvuk koji si ostavila za sobom još uvek odjekuje u mojoj glavi… ”

muzika-4

5. Amy LaVere – Lousy Pretender

Kada sam pitao Amy posle njenog koncerta u KC Gradu zašto nije izvela ovu, moju omiljenu pesmu sa njenog albuma “Runaway’s Diary” rekla mi je: “Zato što je to pesma o meni, a Mike (McCarty, njen bivši koji ju je napisao) me nije baš predstavio u najboljem svetlu… ”

amy

6. Neil Young – Glimmer (Orchestral)

Razveo se Neil posle 35 godina braka od svoje Pegi i napisao pesmu Glimmer koja počinje otprilike ovako: “Dok se vozim kolima bez tebe i dalje vidim kako sediš pored mene i sa svakim svetlom dolazećih kola što okrzne vetrobransko staklo, javlja se odsjaj svega dobrog što sam u tebi video”. Tako lepo da prosto poželiš da se još koji put razvede!

muzika-6

7. Alice Gerrard – Teardrops Falling in the Snow

Majka koja plače za svojim poginulim sinom je arhetipska patetična scena, međutim, kada je, kao u ovoj pesmi, sin američki vojnik, slušaoci u mnogim delovima sveta ne korespondiraju baš najbolje sa tim patosom. Ipak, Alice Gerrard nas u ovom kantri standardu natera da zaboravimo na politiku i prepustimo se majčinskom bolu u najogoljenijoj formi.

muzika-7

8. Lucinda Williams – Magnolia

Nedavno preminuli JJ Cale je komponovao ovaj skoro haiku a mama Lu i njen bend su ga izveli na besprekoran način. Nema tu šta da se priča, poslušajte međuigru gitara i Lucindino pevanje i biće vam jasno zašto sam ovu pesmu stavio na listu.

muzika-8

9. Carrie Elkin & Danny Schmit – Company of Friends

Kada vidite kako Carrie peva ovu pesmu svog muzičkog i životnog saputnika, potpuno joj verujete. Kao posednuta, poluzatvorenih očiju izgovara ove reči kao da su nekakva mantra koja će odagnati sva zla ovoga sveta. Pesma je o veri i smrti, ali to i nije toliko bitno. Bitno je uverenje i strast sa kojom je izvode Carrie i Danny. To je ono što je danas retko.

muzika-9

10. Sunny Sweeney – Carolina on the Line

Ovo je pesma o prekidu komunikacije. One tehničke na prvom značenjskom nivou i one ljudske na drugom. Tehničke koja se da lako popraviti i ljudske kod koje je to mnogo teže. Prekinuta telefonska veza iz Teksasa je dovoljna da ni Karolina, iako još na vezi, više ne komunicira (Texas over and out, Carolina… Still on the line…). Prema tome no&no je no, yes&no je no i samo yes&yes je yes. Ne verujem da se Sunny Sweeney zamarala ovim logičkim igrarijama, ona je napisala i otpevala ovu kantri baladu kako je znala i umela, za mene lepo, dovoljno za ulazak na ovu listu.

muzika-10

 

Kažete da vas ni jedna od ovih pesama nije dirnula? Onda za vas nema spasa, vi ste se već popeli na sledeću evolutivnu stepenicu ljudskog roda!

Lajkuj:

Komentari:

 1. A says:

  Poštovanje za gospodina Strajnića, ne sumnjam da je divan čovek. Međutim, ovaj tekst mi nije na očekivanom nivou.
  Na osnovu napisanog rekla bih da ni ne sluša mnogo različitih žanrova, iako važi za muzikofila.
  Hoću reći, ne mislim da jedino kantri pesme još mogu da izazovu emocije kod slušalaca. Pesme koje su mene dirnule i rasplakale ove godine su “Distorted Angels” od grupe Archive i “If I Don’t Have You” od grupe Mando Diao.
  U prošloj godini je to bila pesma “Buzzcat Season” od Lorde.

  P.S. A pre svega toga izuzetno su mi drage neke pesme Stray Dogg-a.

Ostavite komentar:

Slični članci: