Da li imate preko 18 godina?

One-HiFi: kutak za audiofile

Gramofoni, network playeri, zvučnici i pojačala za novi milenijum

Autor: Fotograf: Nemanja Knežević

Počev od ranih dvehiljaditih, pojavljivanja brzog neta i najezde mp3 fajlova, značajno se promenio i način na koji slušamo i doživljavamo muziku. Velika dostupnost muzike i brzinska preslušavanja u Winampu u drugi plan su stavili posvećeno, pažljivo slušanje i pravi audiofilski užitak. Možda je upravo zato i došlo do vinyl revivala kao simboličnog povratka u vreme kada je vladao format albuma, kao zasebnog umetničkog dela. Proizvođači audio komponenti koje bi pratile aktuelne trendove nisu sedeli skrštenih ruku; ovom prilikom predstavljamo asortiman beogradskog distributera One-HiFi.

2016-ba-onehifi-1280px-nk-22

Rega gramofoni

Sa tradicijom dugom više od 40 godina i proizvodnjom u Velikoj Britaniji, Rega je još pre nekoliko decenija stekla reputaciju proizvođača gramofona s najboljim odnosom cene i kvaliteta, i redovno dobija maksimalnih 5 zvezdica u svim testovima prestižnih hi-fi magazina. Sa vrlo jednostavnom filozofijom proizvodnje, koja kombinuje sveden, minimalistički dizajn i vrhunski kvalitet, Rega je lako pronašla put do srca ljubitelja gramofona, i iz godine u godinu povećava prodaju. Ove jeseni  premijerno je predstavljena Planar serija gramofona sa blago osveženim, modernijim dizajnom i brojnim tehničkim poboljšanjima, i trenutno je veliki hit u svetu. Rega se poslednjih godina ističe i proizvodnjom vrhunskih pojačala, DAC-ova i zvučnika, čime je ostavila mogućnost da upotpunite ceo sistem oko već prepoznatljivih i popularnih gramofona.

All-in-One i network playeri

Ubrzo nakon što je skidanje mp3 fajlova uzelo maha, zahtevniji audiofili su se bacili na potragu za kvalitetnijim fajlovima, najčešće u FLAC formatu. Kvalitet digitalnih formata i ponude raste iz godine u godinu, a poslednjih sezona sve veći primat imaju online servisi kao što su Deezer, Tidal ili Spotify, sa svojim ogromnim datotekama dostupnim po veoma pristupačnim cenama mesečne pretplate. Moderni all-in-one uređaji i network playeri, pored vrhunske elektronike imaju i vlastite softvere/playere koji su povezani sa streaming servisima, tako da slušaocu maksimalno pojednostave i olakšaju baratanje kako online fajlovima, tako i kućnim datotekama skladištenim na računaru ili NAS (network-attached-storage) uređajima.

2016-ba-onehifi-1280px-nk-13

Nakon što se pojavio pre nepunih par godina na tržištu, francuski Devialet Phantom je doživeo pravi bum i ustalasao relativno konzervativno hi-fi tržište, svojim nesvakidašnjim dizajnom, funkcionalnostima i kvalitetom zvuka. Upakovan u futurističko kućište koje na prvi pogled ne odaje o čemu se tačno radi, zapravo je all-in-one uređaj u svom najboljem svetlu: pojačalo, network player i zvučnik! Jednom kada nabavite Phantoma, završili ste posao za dugi niz godina. Samo je potrebno da ga uključite u struju i instalirate besplatnu Spark aplikaciju na smartfon, desktop ili laptop računar, povežete sa kućnom datotekom i online servisima, i uživanje može da počne. Ako želite klasičan stereo sistem, moguće je umrežiti dva Phantoma preko posebnog Dialog rutera, koji omogućava  i povezivanje većeg broja Phantoma u multiroom sistem. A ako imate gramofon sa digitalnim izlazom, možete i njega povezati!

Još jedan relativno mlad, a moderan brend je Lumin ih Hong-Konga, koji pruža slične funkcionalnosti u nešto tradicionalnijem dizajnu. Lumin M1 kao all-in-one uređaj, i network player D1 (bez pojačala) takođe omogućavaju pristup online servisima (Tidal, Internet radio baza…) i kućnim datotekama, ali i lakše povezivanje sa drugim komponentama poput CD plejera ili gramofona, te više mogućnosti za odabir kvalitetnih audiofilskih zvučnika.

2016-ba-onehifi-1280px-nk-15

Harbeth zvučnici

Kada prosečan ljubitelj muzike razmišlja i govori o hi-fi opremi, prvo pomisli na zvučnike kao meru kvaliteta audiofilskog doživljaja. Dok je kvalitet pojačala relativno apstraktna kategorija kada govorimo o samom doživljaju zvuka, sa zvučnicima je sve jasno i neposredno. Harbeth je još jedan tipično engleski brend, koji svoju filozofiju zasniva na ručnoj proizvodnji i sklapanju uređaja u sopstvenom pogonu, uz posvećivanje pažnje svakom detalju prilikom izrade.  Za skoro četiri decenije poslovanja, sam dizajn zvučnika gotovo uopšte se nije menjao, već je kompletan fokus proizvođača na unapređivanju zvučnih performansi .

Ako biste Harbeth poredili sa drugim zvučnim sistemima ili zvučnicima, kao osnovno obeležje biste mogli da izdvojite  neverovatnu prirodnost zvuka. Harbeth teži da zvuči kao da su sami instrumenti pred vama, bez bilo kakvih preteranih poigravanja sa viškom detalja, (pre)naglašavanjem basova, i drugim sličnim trikovima kojim pribegavaju brojni drugi proizvođači. Fokus je na uživanju u samoj muzici i njenom što neposrednijem doživljaju.

One Hi-Fi Showroom

Izložbeni prostor u Bulevaru Arsenija Čarnojevića 72/2, u stambenom ambijentu, koncipiran je tako da najbolje dočara uslove slušanja muzike u prosečnoj dnevnoj sobi.  Otvoren je radnim danima od 9-18h a u dve sobe su izloženi različiti hi-fi uređaji koje možete slušati odmah na licu mesta, ili zakazati privatni session ako želite da čujete određenu specifičnu kombinaciju komponenti po vašoj želji. Pored hi-fi sekcije, One-HiFi je zvanični uvoznik i za poznate izdavače džeza i klasične muzike kao što su ECM, ACT, Enja, Harmonia Mundi, ali i za različite distribucije vinilnih reizdanja klasika pop i rok muzike, pa uz gramofon ili pojačalo možete obogatiti i vašu CD/LP kolekciju.

 

 

Lajkuj:

Komentari:

  1. Janko says:

    Ovo je sve upakovano odlicno i po meri. Harbeth, Rega, Devialet, Lumin…

  2. milan says:

    Odlicno, vinil je nezamenljiv

Ostavite komentar:

Slični članci: