Da li imate preko 18 godina?

The OMY: dođite na koncert da se uverite da smo najglasniji bend na sceni

Autor:

Ruski bend The OMY, jedan od najuzbudljivijih sastava beogradske scene, najavio je koncert u četvrtak 18. marta u Zappa Bazi sa početkom od 19 časova! Ovaj, u najmanju ruku, eklektični bend već je imao prilike da se predstavi beogradskoj publici, i to na inovativnom Changeover festivalu u Domu omladine, kao i u Elektropioniru.

Ono što krasi The OMY jeste širok dijapazon muzičkog kataloga i naravno, kombinovanje elektronike sa sviranom, gitarskom muzikom. Od brzih džangl ritmova, preko prodornih saksofonskih melodija, do nojza u stilu bendova A Place to Bury Stragers i The Jesus and Mary Chain. Na tankoj liniji između džeza, fanka, post-panka i raznih tipova elektronike, može se reći da je ovaj bend preuzeo titulu najglasnijeg benda u Beogradu.

Bend je aktivan čak od sada već davne 2016. godine, a do sada su izdali dva albuma imena “The OMY” i “Слон”, kao i pregršt singlova od koji se izdvajaju “Хвала”, “Sergio” i “In My Blood”. Uoči beogradskog koncerta kratko smo razgovarali sa pevačem benda Igorom Volkovim.

U jesen 2022. ste došli u Beograd i imali nastup na Changeover festivalu i nakon toga nekoliko koncerata u različitim prostorima. Kako se osećate u Beogradu koji je vaša nova baza?

Mislim da su naša osećanja evoluirala u nešto što bismo manje-više opisali kao stabilnost, jer je prošlo skoro dve godine od kada smo u Beogradu. Sigurno je da ostaje osećaj nesigurnosti, ali su se mnoge stvari smirile i stabilizovale i svako od nas zna šta namerava. Nama Beograd predstavlja mesto spajanja i to nam svakako znači.

Krajem prošle godine objavili ste singl koji ste nazvali “Хвaлa”. Šta vas je inspirisalo da ga snimite?

Pukotine na beogradskim trotoarima, ekstremni nivoi zaječarskog piva u našem krovotoku, industrijski izgled Beograda sa do pola porušenim i napuštenim zgradama, poput zgrade Generalštaba, a lista stvari koja nas ovde inspiriše se stalno povećava.

Vašu muziku karakterišete kao eksperimentalni miks panka, džeza i industrijskog zvuka. Da li ste zaista najglasniji bend u Beogradu.

Ponesite svoje uređaje za merenje decibela i dođite da se uverite.

Koji su umetnici i bendovi imali najveći uticaj na vaš zvuk? Da li se u vašem zvuku oseća i uticaj Beograda.

Ministry, Laibach, Zvuki Mu, Daughters, Otomo Yoshihide su samo neki od njih, ali ih ima još. Nesumnjivo je da beogradski zvučni pejzaž ima direktan uticaj na našu muziku, recimo u uvodu spota za pesmu “Хвaлa”.

Koje nam ruske izvođače preporučujete. Takođe koji se muzičari ili bendovi iz Beograda nalaze na listi vaših favorita?

Ussy, The RIG (Russian improv group), Фламандская Школа, Фактор 2, Velikan, Печатная Машина, Очень дорогая типография, Группа Ил, Fish’n’oil, Jezzbola, Škofja Loka.

Šta možemo očekivati od vašeg nastupa u Zappa Bazi?

Мы не ведали печали Леху МЦК встречали

Kakvi su vam planovi za ostatak 2024.

Da uživamo u letu, snimimo album, odemo na evropsku turneju. Sve zvuči tako jednostavno.

Fotografije: Konstantin Kondrukhov

Lajkuj:

Tagovi:

Ostavite komentar:

Slični članci: