Da li imate preko 18 godina?

Oliver Nektarijević KKN: “Beton” je kuća u kojoj živimo

Autor:
0
0

Tokom svog višedecenijskog postojanja članovi benda Kanda, Kodža i Nebojša postali su hroničari vremena i istorije čiji se ciklusi na ovim prostorima sve češće ponavljaju. Kroz njihov kompletan repertoar možemo sagledati jedan životni vek proveden u velikom gradu. Njihov najnoviji, deveti studijski album „Beton“ u izdanju Mascom Records prikazuje ovaj bend u punoj sviračkoj i autorskoj snazi.

Veliki beogradski koncert i promocija novog albuma KKN održaće se u petak, 3. marta u 21 čas u Domu omladine Beograda.

Za BA razgovaramo sa Oliverom Nektarijevićem frontmenom ovog sastava.

Voleli bismo za početak da objasnimo naziv vašeg najnovijeg albuma “Beton”. Čini se da svaka pesma sa ovog albuma može na neki način da se metaforično poveže sa ovom rečju. Šta ste u “betonu” pronašli poetično?

Život. Život nam je najdirektnije vezan za beton. Onog trenutka kada to osvestimo, dolazi do specifične emotivne veze. Beton je kuća u kojoj živimo. U žargonu se “beton“ takođe odnosi i na mešavinu pića koja je prisutna u našoj svakodnevnici, koliko i sama betonska scenografija. A ovaj album se zove Beton i zbog eventualnog potencijala da zabetonira sav naš dosadašnji rad.

Za ovaj album ste izjavili da je najbolji do sad. A muzička kritika se slaže sa vama. Po čemu je on poseban ili, posebniji u odnosu na dosadašnje albume?

Najbolji bi možda bila preteška reč. Ovo je album kojim smo najzadovoljniji do sada. Najviše smo uspeli da se približimo onome čemu već dugo težimo. Ako se osvrnemo na tehnički deo, možda bi moglo biti govora i o tom epitetu “najbolji”.

Očekuje nas premijera vašeg novog spota. Možete li nam reći nešto više, za koju numeru i gde je spot snimljen?

Snimljen je u Zagrebu, posredstvom novinarke i autorke Sandre Rančić, koja je insistirala da pesma “Tu i tamo, tamo, tamo,” postane singl. Spot je snimao Gonzo, čovek s kojim smo verovatno imali najprijatniju saradnju tog tipa do sad.

Kako nastaju tekstovi za vaše pesme i kako ulazite u sam prostor pesme? Da li prvo nastanu tekstovi pa onda muzika ili obrnuto? Da li nastaju spontano, prema inspiraciji, ili postoji neki “režiserski momenat” u njihovom stvaranju?

Od svega po malo. Ali definitivno najčešće nastaje muzika pa tekst, ponekad se eventualno desi da nastanu istovremeno. Inspiracija je verovatno ključna za proces, ali sigurno da je uvek, više ili manje, prisutan taj – dobro rečeno – režiserski momenat.

Publika uz ulaznicu za koncert u Domu omladine koji je zakazan za 3. mart u Domu omladine ima priliku da kupi najnoviji CD ili ploču. Odlična prilika da se nosači zvuka vrate u upotrebu. Da li nas vinil vraća u neko srećnije vreme?

To mi zvuči kao neka vrsta hvatanja za slamku da bi se došlo do delića boljeg vremena. Hvatamo se za slamke na sve strane, da bismo pothranili našu nostalgiju i proživeli neki trenutak, osetili neki detalj minulog vremena. Kao Marsel Prust.

Da li vam je neki mlad bend ili autor privukao posebnu pažnju u poslednje vreme?

Da, mnogi su nam zanimljivi, a često se desi da nam neki od njih sviraju kao predgrupa.

Da li možete da date savet mladima koji bi se upustili u rokenrol vode?

Da se upuste ako imaju osećaj da moraju.

Koje pouke ste izvukli iz prethodnih, pandemijskih godina, i čemu težite u 2023? Šta nam je još potrebno sem mira, ljubavi i muzike?

Živeti punim plućima, ali tako da ne puknu. Sem mira, ljubavi i muzike nam je potrebno što više misica da nam požele što više mira, ljubavi i muzike.

*fotografije: Gonzo

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: