Da li imate preko 18 godina?

Novi holandski talas

Predstavljamo vam aktuelne izvođače, producente i bengere od andergraunda pa do eksperimentalnijeg i komercijalnijeg zvuka koji nam dolaze iz zemlje lala i vetrenjača.

Autor:
6
1

Holandski Techno, Trance, Hardstyle i EDM su generalno glavne stvari po kojima je ova zemlja prepoznatljiva i na osnovu kojih se usidrila na mapu sveta kada je u pitanju globalna muzička scena. Kada je u pitanju rep muzika teško da je za očekivati da će njihovi izvođaci doživeti neki veći internacionalni uspeh zbog nepremostive jezičke barijere. Jedan od retkih izvođača koji može da se pohvali nekim uspehom na globalnom nivou u poslednjih par godina je multitalentovani muzički veteran iz Amsterdama Mr. Probz koji se verovatno i ne bi našao tu gde jeste da se služio svojim maternjim, a ne engleskim jezikom. 

Međutim pojavom relevantnih umetnika,talentovanih producenata i probijanjem do major labela u poslednjih par godina Holandija je i u ovom muzičkom žanru značajno dobila na kvalitetu i svežini što svakako izaziva pažnju i nije tema za zanemarivanje. Ovom prilikom predstavljamo vam neke aktuelne izvođače, producente i bengere od andergranda pa do eksperimentalnijeg i komercijalnijeg zvuka koji nam dolaze iz ove zemlje zapadne evrope.

Sevn Alias / mladi umetnik iz Amsterdama, poreklom iz Surinama je izvođač 2015-te godine i trenutno važi za predvodnika svežeg talasa kada je Holandija i nešto tvrđi zvuk u pitanju. Pored gostovanja na nekoliko kompilacija i albuma od kojih se izdvaja singl “Mandela”, Sevn Alias 2015-te godine objavljuje mixtape “Twenty Four Sevn” a početkom 2016-te EP “Tventy Four Sevn 2”. Oba za Rotterdam Airlines Music Group etiketu.

Video singlovi “Ma3lish” i najnoviji “Kifesh” odlično su oslikali stil i vizuelni identitet ovog umetnika. Početkom ove godine je izašao i singl “Een Klein Beetje Geluk” na kom sarađuje sa holandskim rep veteranom Ali B-em. Ovaj video singl je ujedno i soundrack-a za kriminalistički film belgijske produkcije pod nazivom “Black” u režiji Adila El Arbija i Bilalla Fallaha.

Kada su u pitanju predstavnici nešto eksperimentalnijeg repertoara sa dosta fuzije koja u nekim momentima doseže do onoga što danas globalno spada i u pop, tu su Lil Kleine i Ronnie Flex, apsolutni vladari kada je ovakav muzički stil u pitanju. Lil Kleine je dvadesetjednogodišnji umetnik iz Amsterdama koji je veću pažnju na sebe privukao 2015-te singlom “Drank&Drugs” na kome je upravo zajedno sa Ronnie Flexom.

Inače ovaj elektronski rep benger je dostigao duplo platinasti tiraž i boravio je dugo na mestu broj 1 kada je u pitanju holandski top 100, a na YouTube-u je zabeležio preko 20 miliona pregleda. Singl se nalazi na albumu odnosno kompilaciji “New Wave” holandske muzičke etikete Top Notch. Pored pomenutog “Drank&Drugs” sa ove kompilacije izdvaja se i singl “Hoog/Laag” upakovan u fascinantan video.

Krajem februara 2016-te Lil Kleine je objavio svoj debi album pod nazivom “WOP!” i dva video singla “Goud i “Niet Omdat Het Moet” takođe u tandemu sa Ronnie Flexom sa kojim je očigledno pronašao hemiju za štancovanje hitova kada je holandsko podneblje u pitanju. Pored njih dvojice svakako jedan od bitnih ljudi u ovoj priči je i dvadesetdvogodišnji telentovani producent i audio inženjer Jack $hirak, koji svojim unikatnim zvukom i stilom produkcijski stoji iza svih gore navedenih hitova i istovremeno važi za jednog od najtraženijih producenata u zemlji.

Takođe treba izdvojiti i melanholični hit singl Ronnie Flexa pod nazivom “Niemand” koji je uradio zajedno sa Mr. Polskom i koji se nalazi na soundtrack-u holandske komedije “Popoz“.

Celu plejlistu poslušajte ovde. /// Traplife Visuals

Lajkuj:

Komentari:

  1. Pera says:

    Divno, svidza mi se ona sa pljackom i ona sa sex, ufff jako tako ufff bas

Ostavite komentar:

Slični članci: