Da li imate preko 18 godina?

Novi, hibridni klavir na Keyboard Days festivalu

Na festivalu u Zadužbini Ilije M. Kolarca biće predstavljeni detalji projekta Kvantna muzika

Autor:

Festival Keyboard Days održava se od 18. do 20. novembra u Zadužbini Ilije M. Kolarca, a treće izdanje ovog festivala u potpunosti je posvećeno predstavljanju Art & Science projekta Kvantna muzika (Quantum Music). Gost festivala biće Vlatko Vedral, profesor kvantne fizike na Univerzitetu Oksford, naš najpoznatiji i najcitiraniji kvantni fizičar. Ovom prilikom, na Kolarcu će biti predstavljen i novi instrument, hibridni klavir, koji je u okviru projekta Kvantna muzika proizveo i dalje ga razvija tim inženjera iz Srbije u saradnji sa LP Duom.

U petak, 18. novembra, u 20 časova, na programu festivala je koncert LP Dua, a tokom koncerta, na kome će Sonja Lončar i Andrija Pavlović svirati dela savremenih kompozitora i svoju autorsku muziku, biće predstavljen projekat Kvantna muzika (Quantum Music), koji je glavna tema ovogodišnjeg festivala. O projektu, kvantnoj fizici i kvantnoj muzici kao novom žanru govoriće Vlatko Vedral i Dragan Novković, koji predvodi tim inženjera čiji je zadatak razvoj hibridnog klavira – novog, “kvantnog” instrumenta.

lp-duo_-h

Hibridni klavir, koji će, uz stručno vođenje, posetioci Kolarca biti u prilici da vide pre koncerta LP Dua, spoj je akustičnog klavira i kombinacije analognih i digitalnih sintisajzera. Upotrebom ovog instrumenta vršiće se prvi kvantno-muzički eksperimenti, a zvuk koji instrument proizvodi zasnovan je na algoritmima, jednačinama, formulama i pravilima kvantne fizike. Ovaj klavir će u okviru daljih eksperimenata funkcionisati na taj način što će u realnom vremenu pratiti vibraciju svake žice klavira ponaosob, utiskujući tako „uhvaćenu“ informaciju u laser kojim se vrši pobuda Boze Ajnštajnovog kondenzata, stanja u kome atomi funkcionišu kao sasvim poseban fenomen.

U subotu, 19. novembra, Vlatko Vedral će u 18 časova održati predavanje o kvantnoj fizici otvoreno za javnost, a njemu će se pridružiti i Klaus Molmer, profesor kvantne fizike sa Univerziteta u Arhusu i jedan od najvećih popularizatora kvantne fizike danas. Moderatorka i prevoditeljka biće Ivana Medić sa Muzikološkog instituta SANU, koji je, inače, koordinator projekta Kvantna muzika.

Tokom festivala, u subotu i nedelju, biće održane dve radionice na galeriji Kolarca. Ove radionice, koje će stručno voditi elektroinženjeri i kompozitori, posetiocima će pružiti priliku da se i sami poigraju procesom konstrukcije sintisajzera i audio-instalacija.

ld-duo

Istražite više o programu Keyboard Days festivala.

Festival je nastao kao potreba da se široj publici prezentuju značajni internacionalni izvođači na polju klavijaturne i nove muzike. Do sada je, u okviru dva prethodna izdanja festivala, održano više od deset koncerata istaknutih internacionalnih izvođača iz Holandije, Velike Britanije, Kolumbije, Srbije, Japana, itd. uz tradicionalnu, jedinstvenu na ovim prostorima, izložbu sintisajzera i radionice istaknutih umetnika. Festival Keyboard Days Belgrade osnovali su pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović (LP Duo) 2014. godine. Ove godine, festival organizuje Centar za novu umetnost (CENU) u saradnji sa festivalom Take Over, uz podršku Centra za promociju nauke, Muzikološkog instituta SANU, Kolarca, Grada Beograda i Erste banke.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: