Da li imate preko 18 godina?

Nove heroine srpske zabavne muzike

Predstavljamo vam nove zvezde i nove tendencije na srpskoj estradi. Cream of the crop! Ladies only!

0
5

Budući da je prva decenija XXI veka u Srbiji, naročito što se popularne muzike tiče, ostala u senci devedesetih, bila je neophodna određena distanca da bi se stvari malo pomerile. Kada su devojke u pitanju, Marina Tucaković je kao neko ko je pisao za Cecu, a onda i mnoge druge zvezde, definisala poetiku i tematiku nove srpske popularne muzike. Uz svo poštovanje prema radu dotične, njen pristup je napravio jedan kalup po kom je posle pravljeno X karijera, manje ili više uspešnih. Ono što je mene navelo da pišem ovaj tekst je upravo razbijanje tog kalupa i taj mali, ali vrlo značajan iskorak u pravcu savremenijeg zvuka, imidža, a onda i tekstova.

Poslednji spot Milice Pavlović koji je izašao pre nekoliko nedelja za pesmu “Demantujem“, podsetio me je na trenutak kada sam pre neke dve, tri godine otkrio čitav niz novih zanimljivih pojava na srpskoj estradi. To su mahom bili ženski izvođači, a ono što me je posebno privuklo i učinilo da ih prepoznam kao novi talas u srpskoj zabavnoj muzici je prijemčivost kako njihove pojave tako i zvuka. Uticaj svetskih strujanja je zahvaljujući internetu sada po prvi put vršio direktan real time uticaj na srpsku estradu i stvorio je novi “asortiman” zvezda sa izraženim pop senzibilitetom.

U tom smislu novo vreme je promenilo matricu po kojoj su ženske pop/folk zvezde morale da igraju ulogu osujećene usamljene žene koja se sa svojim bolom nosi bolje ili lošije, te je sa hiperprodukcijom postalo mnogo važnije da se za što kraće vreme ostavi što dublji utisak na publiku. Čini mi se da su klubske parti pesme odnele prevagu nad dubioznim baladama, a YouTube je učinio borbu za mesto pod suncem ravnopravnijom, iako su i dalje dominantni putevi ostali oni koji prevashodno vode preko TV ekrana. 

Opet, napominjem da se ovde neću baviti minucioznom analizom tih razlika (staro/novo), već ću predstaviti nekoliko ženskih izvođača za koje mislim da su značajne jer su otišle korak dalje od te ustaljene matrice. Ipak, napravio sam mesta i za Katarinu Grujić čiji rad ne predstavlja odmak od starog pristupa, već naprotiv njegovu sublimaciju.

Milica Pavlović

First thing first. Moja miljenica na ovoj listi i najbolja predstavnica novih tendencija je upravo, svojevrsna Koštana XXI veka, Milica Pavlović. Rođena 1991. godine u Švajcarskoj, nekoliko godina kasnije se kao dete razvedenih roditelja seli kod babe i dede u selo kraj Leskovca. Sa nepunih 19 godina učestvuje na radio festivalu sa pesmom “Dođi” Leontine Vukomanović, a pored toga završava srednju muzičku školu u Leskovcu i školu pop muzike Aleksandre Radović u Beogradu. Najveću pažnju javnosti je stekla učešćem u Zvezdama Granda, te plasiranjem u finale, i to zahvaljujući sjajnim interpretacijama, posle kojih je snimila svoj najveći hit “Tango“, sjajan prepev jednog bugarskog hita. Posle “Tanga” je trebalo novonastali uspeh ispratiti nizom novih hitova, i tu je Milica preuzela stvari u svoje ruke. Odlučila je da će sama birati tekstopisce, kompozitore, aranžere, kao i režisere svojih spotova – kojima će ostaviti trag na sceni kao retko ko u poslednjih deset godina.

Godinu dana posle dominacije u Zvezdama Granda izbacuje prve spotove, Pakleni Plan i Seksi Sinjorita, koji ostvaruju veliki uspeh, ali ni približan onome koji će ostvariti sledeće godine kada je izbacujući čak četiri (!) spota u jednom danu (da li inspirisana potezom Bijonse sa kraja prethodne godine) napravila do tada neviđen presedan na srpskoj sceni. Zanimljivo je da je svaka pesma u različitom fazonu. “Dominacija“, inače najpopularnija u ovom nizu, predstavlja jedan sjajan moderan narodnjak, dok je još jedna od mojih favorita “Dve po dve” lagana letnja pop pesma o neobaveznom provodu i prava oda mladosti. Pored ove dve, tu su još balada “Milimetar” i “Alter ego” jedna EDM Dub Step pesma, koje je Milica uz prethodne hitove i još jedan sjajan singl “Alibi” sa Nesh-om spakovala u hit album “Govor tela”.

#fashion #hellomagazineserbia #milicapavlovic 📷 @dusannpetrovic and @crystalmodelagency_cma

A photo posted by Milica Pavlovic (@senoritamilica) on

👱👄 #milicapavlovic #demantujem

A photo posted by Milica Pavlovic (@senoritamilica) on

Ovu godinu Milica je započela spotom za pesmu “Selfi“, a onda je snimila i literal version duhovitu parodiju na isti spot. Svoj najatraktivniji spot do sada je izbacila pre nekoliko nedelja, za aktuelni hit “Demantujem”, koji uz “Dominaciju” smatram za njenu najbolju pesmu, slično “Alter Egu” u EDM fazonu i sa zaraznim refrenom. Spot koji će obeležiti godinu. Uverite se i sami.

Marina Visković

Pre nego što je ostavarila veći uspeh, ova zemunka se kalila po klubovima i splavovima i bila jedna od najangažovanijih izvođača. Prvi korak je napravila sa pesmom “Gde sam grešila” koja je postala toliko popularna da su krenule da kruže glasine kako se Marina ubila zbog nesrećne ljubavi. Naravno, ništa od ovoga nije bilo tačno, ali je pomoglo da se podigne fama oko talentovane pevačice koja će četiri godine kasnije za City Records objaviti hit album “Alisa u zemlji čuda”. Marina Tucaković je napisala tekst za tri pesme što joj je, pored niza drugih kompozitora i tekstopisaca, bilo dovoljno da ostavi svoj autentičan trag, te se tako brzo na Marinu gledalo kao na potencijalnu Cecu XXI veka. Pored kvalitetne muzike, Marina je vodila računa i o svom stasu i otvoreno govorila o hirurškim intervencijama koje je radila na usnama i grudima. Album je ispratila sa čak pet spotova, od kojih su se izdvojili oni za pesme “Superheroj“, “Pogrešan raj” i naslovnu numeru.

Vreme nije gubila ni naredne godine kad su ostala zapažena njena gostovanja na Pink Music Festivalu, sa pesmama “Paralizuj me” i “Kolaps” za koju je naknadno snimila i spot.

😘

A photo posted by Marina Viskovic👼 (@marina_viskovic_official) on

🚘💃👌

A photo posted by Marina Viskovic👼 (@marina_viskovic_official) on

Dve prethodno pomenute pesme Marina je dodala kao bonus trake na album “Klub utehe” koji je izašao početkom aprila ove godine. Iako je jednako ambiciozan kao i “Alisa u zemlji čuda” (po broju saradnika koje je angažovala), za tekstove je ovde uglavnom bio zadužen Ognjen Amidžić, a za muziku Marko Kon. Gitarske deonice su ovde mnogo dominantnije nego na prethodnom albumu, ali i pored toga “Klub Utehe” ima mekši zvuk, što ne znači da ne obiluje hitovima. I u ovom slučaju promociju albuma je pratilo pet spotova, i u tom smislu je Marina Visković najprodukivnija i najozbiljnija pevačica od ovih pet dama koje sam ovde izdvojio. Od singlova sa novog albuma izdvajaju se “Slomi čašu“, “Žena” i moj favorit sa albuma, divna, gotovo hrišćanska balada, “Pogrešna”. Sve ovo čini Marinu pevačicom sa najboljom karijerom (što se tiče novih ženskih izvođača) i utoliko je teže prihvatiti glasine o tome kako planira da se povuče sa scene. Opet, takve priče ne dolaze kao veliko iznenađenje budući da je već dugo u ozbiljnoj vezi i da planira da se skrasi u porodičnom životu.

Nikolija

Za razliku od Milice Pavlović koja je morala trnjem da se probije do zvezda, Nikolija je kao ćerka Vesne Zmijanac imala ozbiljnu zaleđinu na samom početku svoje karijere (2013.), pa je tim putem ostvarila značajne saradnje poput one sa Anom Nikolić u ogromnom hitu “Milion dolara“, a već u njenom prvom spotu “Ćao zdravo” je svoje “kučke” držala na uzicama. Ovu stvar je obeležila i saradnja sa Teror Tečom, starim Juice-ovim saradnikom, što je bio jasan znak da ova devojka puca visoko i široko.

U tom smislu ona je potpuni presedan na sceni, jer je za jako kratko vreme podigla toliku famu oko svog lika i dela kakva skoro nije zapamćena. Opet, ovo nije samo zasluga njenih saradnika, tekstopisaca i kompozitora, već u velikom delu i njena, budući da se postavila kao jedinstvena pojava na sceni što kroz kontroverzne i atraktivne spotove, što kroz odličan nastup, pri čemu mislim i na čvrst i jedinstven imidž koji je izgradila, ali i na sjajne izvedbe svojih pesama, i što se pevanja i repovanja tiče. Tako je njen drugi singl “Nikolija” pravi rep reprezent, u kom Nikolija sve vreme repuje i pravi jednu tvrdu plejersku traku, nalik sličnim uradcima Niki Minaž.

Times Square by @markosovilj #ny

A photo posted by NIKOLIJA (@nikki_nicole_) on

Walkin it out

A photo posted by NIKOLIJA (@nikki_nicole_) on

Naredne godine se Nikolija povezala sa Elitnim odredima, konkretno sa Reljom Popovićem koji će joj pisati neke tekstove i postati njen dečko. Odredima i DJ Mladji je gostovala na pesmi “Alkohola litar“, a kasnije je gostovala na pesmi Dada Polumente “Premija“. Jedini svoj singl te godine će uraditi za pesmu “Kako posle mene” gde je ubacila gender bender momente, gde su joj zgodni momci, goli do pasa, služili kao puka scenografija. Po mom mišljenju svoju najbolju traku Nikolija je izbacila ove godine. U pitanju je pesma “Opasna igra” za koju je snimljen odličan spot u Grčkoj, a koja je njena najpopularnija stvar do sada.

Nikoliju su pratili razni tračevi, a jedan od najizvikanijih je onaj da je zbog veze sa Reljom zaslužna za raspad Elitnih odreda. Ovo je jedna notorna laž, koju sam proverio kod različitih izvora, i jedina priča koja tu pije vodu jeste da su se Relja i Vlada Matović zasitili grupe i poželeli da se upuste u solo karijere, što su sa prvim singlovima uspešno i učinili.

Milica Todorović

Milica je započela svoju karijeru mnogo ranije od ostalih devojaka koje sam ovde izdvojio, i to na najbolji mogući način. Dvehiljadepete godine je, sa samo petnaest godina, pobedila u Zvezdama Granda i izbacila dva zapažena singla “Reci ja” i “Uporedi me“. Do 2009. je izbacila još tri singla, a onda na njih dodala još šest pesama i izbacila svoj debi album “Pamtim ja“.

To je prvi i za sada jedini Miličin album, ali je zato do danas izbacila niz uspešnih singlova među kojima su “Sa bilo kim“, “Samo me pogledaj” i “Sve je uzalud“.

Sa sporadičnim singlovima Milica je nastavila i u daljem toku svoje karijere. U tom smislu je slična imenjakinji, Milici Pavlović (takođe detetu Granda), koje singlove, odnosno spotove, doživljavaju kao najbolji naćin promocije svog rada, što je na svetskoj sceni već dugo prisutno. Ono što je mene konkretno privuklo Milici su njena dva (po mom mišljenju) najbolja singla “Nema Nazad” i ultimativni hit “Tri Čaše“, koje je izbacila 2013. godine. Naredne godine Milica će gostovati na pesmi MC Yankoo-a “Moje zlato” koja će postati ogroman hit, a na Grand festivalu će prestaviti svoj novi singl “Konačna odluka“. Ove godine još uvek nije izbacila ništa novo, ali ja se nadam da će nastaviti pravcem kojim je krenula pre dve godine, a koji joj je doneo najveće, gore pomenute, hitove.

Katarina Grujić

Katarina je još jedna pevačica koja se probila, kada je osvojila osmo mestu, u Zvezdama Granda sezone 2012/2013. Ubrzo zatim je otpočela saradnju sa Marinom Tucaković i snimila pesmu koja je postala veliki hit, “Jedno đubre obično“.

Ova uspešna saradnja se nastavila do danas, te je Katarina sledeće godine izbacila singl koji će praktično obeležiti 2014.-u godinu. U pitanju je pesma “Lutka“.

Krejem juna ove godine je izbacila još jedan singl, i spot za pesmu “Greška” koja je postala veliki hit.

Lajkuj:

Komentari:

 1. Gavro Glodar says:

  Zaebavate li se vi ovo pomalo?

 2. Jan Jox says:

  Pohvale za članak autoru, dobar odabir i analiza novih potencijalnih zvijezda. Od svih spomenutih smatram da Katarina Grujić ima najviše potencijala za zvjezdani status, no to će godine i okolnosti pokazati. Sretno svima u karijeri, uz želju da na ovakvim listama ugledam ime i Dunje Ilić, koja je karijeru započela drugačije – uz jake tekstove. ;)

 3. raspucin says:

  Tipican senzibilitet i ukus pseudo urbanih pedera :)

  1. maxijalica says:

   ima i nas koji smo strejt pa se raspadamo :v

 4. natali says:

  Kemp naš nasušni…

Ostavite komentar:

Slični članci: