Da li imate preko 18 godina?

Nouvelle Vague – melanholija kao zajednička nit između punka i bossa nove

Sa Marcom Collinom razgovarali smo o predstojećem beogradskom koncertu ispred Muzeja Jugoslavije, kao i o uticajima, te poziciji benda Nouvelle Vague.

2
0

Predstojeći koncert grupe Nouvelle Vague zakazan je za subotu 24. juna, a nastupom ove francuske bossa nova senzacije koncertno će otpočeti muzički program pilot projekta Muzeja Jugoslavije nazvan „Leto u muzeju“. U sklopu te manifestacije Muzej Jugoslavije će predstaviti sve potencijale atrijuma koji se nalazi ispred samog objekta, kao idealnog koncertnog prostora tokom predstojećeg leta. 

Nouvelle Vague dolaze u Beograd najavljujući najlepši koncert u Srbiji do sada. U svom obraćanju beogradskim fanovima Nouvelle Vague sa neskrivenom radošću isčekuju trenutak kada će izaći pred beogradsku publiku i to na tako inspirativnom prostoru kakav je atrijum Muzeja Jugoslavije. Mišljenja su da je upravo taj ambijent jedan od onih o kakvom su oduvek maštali da će svirati. Društvo će im, kao domaća podrška, praviti irie FM jedan od najtraženijih domaćih sastava u ovom trenutku. Svojom inovativnošću u pristupom klasičnom rege zvuku ovaj sastav globalno promera granice samog žanra. Atrijum ispred Muzeja Jugoslavije Beograđanima je poznat po predivnoj fontani na čijem centru se nalazi upravo koncertna bina, pa bi u ovom slučaju svaka scenografija za koncert bila potpuno suvišna. Okružen živopisnim ambijentom dedinjske šume, odnosno Hajd parka, a ispred autentičnog zdanja Muzeja Jugoslavije, ovaj koncertni prostor oduševiće sve one koji nisu imali priliku da prisustvuju malobrojnim programima koji su se ovde dešavali pre nego što je ova lokacija nepravedno i potpuno neobjašnjivo zaboravljena. Nedavno je tu, ipak, održan festival Krokodil, koji uspešno održava tradiciju u obliku atrijumskog književnog okupljanja.

Nouvelle Vague, u okviru svetske turneje na kojoj promoviše svoj novi album “I Could Be Happy“ , nastupiće i u Beogradu u organizaciji mlade produkcijske kuće “Muzička Cool Tura”. Olivier Libaux i Marc Collin, idejni tvorci „Novog talasa“, pozabavili su se pank, post-pank, novotalasnim i post-novotalasnim periodom. Po mnogima jedan od najinspirisanijih perioda rokenrol istorije ikada tako je zaplesao u novom – bossa nova ritmu. Pesme poput : “Just Can’t Get Enough” (Depeche Mode), “In a Manner of Speaking” (Tuxedomoon), “Guns of Brixton” (The Clash), “This Is Not a Love Song” (Public Image Ltd), “Ever fallen in love” (Buzzcocks), “Too Drunk to Fuck” (Dead Kennedys), “Marian” (The Sisters of Mercy), “Making Plans for Nigel” (XTC),  “A Forest” (The Cure), “Teenage Kicks” (The Undertones) čine samo deo opusa senzacionalne i uzavrele set liste koja će razgaliti okupljene na beogradskom koncertu. Tim povodom, razgovarali smo sa Marcom Collinom.

Posle toliko godina karijere, kojih se trenutaka najrađe sećate, a koje bi ste najradije zaboravili?

Nema mnogo stvari koje bih želeo da zaboravim, možda neke nastupe na privatnim zabavama. Najrađe se sećam prvog koncerta u Srbiji, zatim prvi koncert u Riju, koncerti u Francuskoj u sali Olimpia, Rojal Albert Hol u Londonu bili su božanstveni. Svirali smo ispred grupe Dead Can Dance u Los Anđelesu. Uh! Imam puno uspomena u stvari…

Svesni ste činjenice da su poslednjih pet godina bossa nova obrade velikih hitova postale sve popularnije, pojavili su se razni bendovi koji se upravo time bave. Prepoznajete li u tome sopstveni doprinos?

Naravno, bili smo prvi koji smo postavili ovakav koncept ali i prvi koji su to uradili na svoj, specifičan način. Sa sopstvenim, jedinstvenim aražmanima. To nisu klasične obrade. Ono što radi Nouvelle Vague je mnogo više od toga.

20160916_NV_NV-96

Ph. Rod Maurice

Da li ste nekada razmišljali da odustanete od Nouvelle Vague? Šta su bili razlozi za to?

U stvari, jesam razmišljao o tome i to između poslednja dva albuma, onog iz 2010. i ovog polsednjeg iz prošle godine. Pomislio sam da smo već dovoljno rekli na prva četiri objavljena albuma. Ali interesovanje javnosti za Nouvelle Vague me je demantovao, pozivi za nastupe su konstantno pristizali. Stalno su nas pitali ima li nešto novo… Postao sam svestan da su naša prva dva albuma postali klasici. To potvrđuje i broj striminga na internetu od nekoliko miliona. U takvom trenutku čovek pomisli – zašto stati?

Mnogi kritičari o vama pricaju kao o “projektu”, kako vi doživljavate Nouvelle Vague – kao bend ili studijski projekat?

To je studijski projekat kada je u pitanju snimanje albuma ali je u pitanju bend kada je reč o koncertima. To je to!

Vremenom ste prerasli sopstvenu ideju, šta će biti vaš sledeći korak?

20160916_NV_NV-16

Ph. Rod Maurice

Ne znam, zato što se svi bavimo i nekim drugim stavrima i projektima. Ja ću ,na primer, do kraja godine završiti film koji režiram. Istina je da sam veći zaljubljenik u film nego u muziku. Ali nikad se ne zna.

U čemu ste inicijalno pronašli zajedničku nit između panka i bossa nove?

Mislim da je to melanholija.

Za razliku od studijskih albuma koji su umirujući i pitki, vaši koncerti dobrim delom poseduju upravo punk naboj. Ko je za to najzaslužniji?

Na početku je to bila velika promena, gledate novi šou koji se bazira na panku a nije takav. Svi smo ludi pevači koji žele sa publikom da podele energiju koja je ponekad pankerska. Malo smo se više fokusirali na pank koji sviramo na akustičnim gitarama i to mi se dopada.

Za koju od obrada ste najviše vezani i zašto?

Ima ih mnogo, ali recimo da sam veoma ponosan na “Let Me Go”, zato što tu pesmu zaista volim. Sviđa mi se šta smo uradili sa pesmom “Fade To Gray”, “Dance With Me”, “Dancing With My Self”. Veoma mi se dopalo šta smo uradili sa pesmom “Parade”. Ima ih još…

Da ste danas osnovali bend, čije pesme ili koji muzički pravac biste obrađivali?

To je dobro pitanje… Ne znam, možda “grandž”, odlučili smo da se pozabavimo grandž bendovima, šugejz muzikom i sličnim stvarima iz devedesetih prošlog veka.

Koje su to pesme koje na koncertima poblika svuda u svetu obavezno očekuje?

To su hitovi poput “Love Will Tear Us Apart”, “Dance With Me”, “To Drunk To Fuck”, to su te pesme.

Prostor na kom ćete svirati je izuzetan i inspirativan. Da li izbor koncertnog prostora može biti presudan za uspešan nastup?

Da! Mislim da je koncertni prostor u Beogradu ovog puta fenomenalan. Izbor dobrog koncertnog prostora daje vam snagu da uradite nešto važno u datom trenutku.

Šta su vaši rituali pred koncert, šta obicno uradite i kako se pripremate pred izlazak na binu?

Nema nikakvih posebnih rituala, zaista smo kul. Odsvirali smo preko hiljadu koncerata i stekli smo neophodno iskustvo. Popijemo neko pice, čaša ponekad jačeg vina, okružimo se ljubljavlju, družimo se, pričamo to je dovoljno za dobar ambijent.

Najavu koncerta možete pogledati ovde. Program počinje u 20h, a kao predgrupa nastupiće beogradski bend irieFM. Karata za koncert grupe Nouvelle Vague po ceni od 1890 RSD ostalo je još veoma malo i mogu se kupiti na svim prodajnim mestima Eventima. Cena karte na ulazu u koncertni prostor iznosiće 2100 RSD.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: