Da li imate preko 18 godina?

NIŠVIL 2019 – Vodič kroz džez

Šta nas to sve očekuje na 25. po redu internacionalnom džez festivalu na jugu Srbije?

Autor:
4
0

Niš će i ove godine biti domaćin jednog od najvećih džez festivala na svetu. U gradu na Nišavi se održava 25. po redu Nišvil koji već tradicionalno okuplja sve ljubitelje dobre muzike i džeza širom sveta. Specifičan po tome što privlaži pažnju publike „od Tokija do Milvokija“ sa pravom je uvršten među deset najboljih džez festivala u Evropi po izboru Gardijana.

Internacionalni festival Nišvil počeo je već 2. avgusta premijerom predstave „Kako vam drago“ u okviru „Jazz Theatre Festival“ što je samo jedan od mnogobrojnih pratećih programa ovogodišnjeg Nišvila koji će u niškoj Tvrđavi okupiti preko hiljadu izvođača koji će ukupno 300 programa izvesti na 20 bina kako u samoj Tvrđavi, tako i širom grada.

Glavni program festivala koji počinje 8. avgusta na „Earth&Sky“ bini otvoriće pet Big Bendova koji će sa ukupno sto muzičara izvesti himnu festivala – kompoziciju Duška Gojkovića „Nišville Jubilation“. Najveća zvezda prve večeri biće američki fank i soul-džez saksofonista Mejsio Parker koji će nastupiti sa svojim bendom. Pored njega, na glavnoj bini će se predstaviti i italijanski „Lydian Sound Orchestra“ zajedno sa Dejvidom Marijem, kao i „Jayus Jazz“, trio „Yosi Fine & Ben Aylon“ iz Izraela, dok će prvo veče zatvoriti britanski sastav „Dat Brass“.

Jedna od vodećih zvezda nove američke džez scene (zajedno sa Kamasijem Vašingtonom) , trubač, kompozitor i producent Kristijan Skot nastupiće druge večeri festivala, kao i Malina Moj, levoruka američka gitaristkinja. Na glavnoj bini će biti i trio iz Poljske „Marcin Pater“ zajedno sa Jakubom Mizerackijem, mešoviti bend „Sun Dew“. Na kraju večeri 9. Avgusta nastupiće „Desy Live Band“ iz Bugarske.

Publika je pokazala veliko interesovanje za nastup Šona Kutija, najmlađeg sina Fela Kutija koji će sa bendom „Egypt 80“ biti možda i najveća zvezda subotnje festivalske večeri. Program će otvoriti „Dusha Connection“ i Maja Jaku iz Austrije, da bi nakon njih usledili nastupi mađarskog „Ferenc Nemeth Freedom Trio“ zajedno sa Kristom Piterom i Giladom Hekselmanom. Na kraju nešto i za ljubitelje tanga, kvartet „Tango Jazz“ iz Argentine.

Poslednjeg dana festivala (11.8) očekuje nas verovatno i najzanimljiviji program Nišvila 2019. Program otvara albanski kvartet „AJS“, sledi „Acoustic Version“ iz Bugarske, da bi nakon toga nastupio mešoviti kvartet Ratka Zjače. Ogromnu pažnju privukla je najava nastupa pravog džez „drim-tima“. Grupu predvodi klavirista Keni Verner, u njoj su i saksofonista Dejv Libman, bubnjar Piter Erskin, kao i čuveni kontrabasista Nemac Johanes Vajdenmiler. Zvanični program zatvoriće Bob Geldof sa svojim sastavom, dok će posle ponoći publika moći da uživa u nastupu legendarnog Vlatka Stefanovskog sa svojim triom.

Odličan program sve posetioce čeka i na ostalim binama. Po prvi put u istoriji festivala biće predstavljen i „Hip hop“ stejdž koji će ugostiti mnoga poznata imena iz Srbije i inostranstva. Ajs Nigrutin i Timbe, Marčelo kao i niška grupa Stereo Banana su samo su jedni od učesnika iz Srbije, dok će se na bini naći i legendarni bubnjar čuvenog američkog sastava „Cypress Hill“ koji godinama ima veoma zapaženu solo karijeru. Na „Hip hop“ stejdžu nastupiće i rep sastav TBF iz Splita. Ulaz na ovu binu biće besplatan za sve posetioce.

Nemojte propustiti ni ostale stejdževe poput „Midnight“, „Open“, „River“, „Air“, „Welcome“ i još mnogo drugih.

Više o samom festivalu, kao i cenama i mogućnošću smeštaja tokom Nišvila 2019 možete saznati na zvaničnom sajtu festivala.

 

 

 

 

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: