Da li imate preko 18 godina?

Nišvil 2018 – jer Niš se budi u avgustu

Ovogodišnje izdanje jednog od najvećih svetskih džez festivala oplemeniće preko hiljadu učesnika iz različitih umetničkih pravaca, 250 programa i čak 20 scena.

0
0

Ovaj svetski festival je sve ono što prethodi buđenju jednog univerzitetskog grada, najavljuje buku patika i potpetica studentskog življa koji se svake godine sliva u grad kraj Nišave u sve većem broju. Avgust je mesec kada se Niš budi, prvi budilnik bio je evropski Radnički, a sada je na redu apsolutno buđenje celog grada. Počinje Nišvil.

Festival džez muzike startuje već danas, 3. avgusta i to izložbom APRES Nemanje Maraša u Oficirskom domu, jednom od najlepših objekata u Nišu koji je nedavno restauriran. Nakon toga uslediće dve predstave pozorišnih trupa iz Grčke i Egipta u samoj Tvrđavi, a otvoren je i pravi Muzej džeza u kojem imate priliku da vidite repilku spomenika legendarnom Šabanu Bajramoviću na Niškom keju. Iznet je na krajnje originalan način.

Zvanični deo programa kreće od 9. avgusta, a najveća zvezda večeri je svakako legendarni rege sastav Inner Circle. Kvintet sa Jamajke osvajač je Gremi nagrade i jedan je od najpoznatijih i najcenjenijih rege grupa ikada koji će ovog leta upravo na Nišvilu obeležiti 50 godina stvaralaštva na „Earth&Sky“ stejdžu. Na istom mestu nastupiće i jedan od najpoznatijih saksofonista svih vremena Keni Geret, pa će publika imati prilike da uživa u, po mnogima, najznačajnijim alt-saksofonistom svog vremena. Saradnja sa Majlsom Dejvisom i Stingom je i više nego dovoljna preporuka. „Midnigh Jazz dance“ stejdž rezervisan je za Nemanju Kojića – poznatijeg kao Hornsman Coyote, osnivača Eyesburna.

Narednog dana „Earth&Air“ stejdž spreman je za nastup Manhattan Transfer, jednog od najpopularnijih vokalnih džez sastava svih vremena. Deset Gremi nagrada i čak 20 nominacija uslovili su to da njihov album „Vocalese“ bude drugi najnominovaniji za tu nagradu, odmah posle „Thriller“ Majkl Džeksona. Poznati bubnjar Omar Hakim sviraće na istoj sceni sa suprugom Rejčel Z, pijanistkinjom, basistom Linlijem Martom i gitaristom Džej Si Mejlardom. Preporučujemo i svirku Gorana Vučetića i Bang Bang Bopa.

U subotu 11. avgusta na scenu stupa čuvena Lisa Simon, ćerka jedne od najuticajnijih žena 20. veka Nine Simon. Nastupom na Nišvilu, Lisa će proslaviti 85 godina od rođenja svoje majke, kao i ulazak u Kuću slavnih rokenrola ranije ove godine. Iako je njena majka ostavila neizbrisiv trag na džez, soul i R&B sceni, ona je uspela da se izbori sa svoje mesto pod suncem i izgradi visoku reputaciju. Nakon nje sledi nastup popularnog latino džez sastava Matt Bianco iz Velike Britanije. Ukoliko volite špijunske filmove, ovo je prava stvar za vas jer je uticaj istih na bend prilično vidljiv kroz kompozicije. A možete sići do reke na „River“ stejdžu gde vas očekuje sjajni nemački sastav Skatapult.

Kako to obično biva, Nišlije čuvaju najbolje za kraj – Nišvil će u nedelju, 12. avgusta zatvoriti jedan od najpopularnijih bendova ikada The Gipsy Kings. Planetarno poznati francuski sastav nastupiće na „Earth&Sky“ stejdžu kao kruna ovogodišnjeg izdanja jednog od najvećih džez festivala na svetu. Nišlije i njihovi gosti imaće prilike da uživo čuju vanvremenske hitove poput „Bamboleo“, „Volare“, „Un amor“ i drugih. Njihova uvertira biće Black Art Jazz Collective, sjajni sekstet američkih post bop muzičara iz mlađe generacije. Grupa ima poseban uticaj na građanska prava i obogaćivanje crne kulture u Sjedinjenim američkim državama. Stari znanci festivala Strangers from South na „River“ bini su nešto što takođe ne biste trebalo da propustite.

Ovogodišnje izdanje jednog od najvećih svetskih džez festivala oplemeniće preko hiljadu učesnika iz različitih umetničkih pravaca, 250 programa i čak 20 scena.

Niš je od danas svetska prestonica džeza.

Sve informacije o festivalu, kartama i smeštaju možete potražiti na zvaničnom sajtu festivala Nišvil.

*naslovna fotografija: Lisa Simon/ Tournai Jazz Festival 2018

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: