Da li imate preko 18 godina?

Najveći muzički festivali u regionu

Sezona letnjih festivala je počela INmusic festivalom u Zagrebu. Šta nas očekuje do kraja leta u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Autor: Fotograf: Barbara Garčević
0
1

Što se mene tiče sezona festivala je počela sa festivalom Resonate u aprilu. Ali festivalska groznica u Evropi kreće zapravo u junu i ova godina je, čini mi se još luđa što se tiče ponude i programa koji zadovoljavaju gotovo sve muzičke ukuse.

Region ne zaostaje za svetskim festivalima i ovog leta je od juna pa sve do sredine septembra ozbiljno utrkivanje sa programima i imenima.

Hrvatska obala i ove godine prednjači sa ponudom, ali ne treba zanemariti Flow u Sloveniji i Southern Soul u Crnoj Gori koji otvaraju letnju festivalsku sezonu u regionu i dešavaju se u isto vreme.

INmusic Festival

INmusic Festival otvara ovu našu priču o najvećim festivalima u regionu. To je možda jedan od najznačajnijih festivala u Hrvatskoj, iako nije na moru, već u Zagrebu. Ove godine slave jubilarno, deseto izdanje, a o ovom programu se priča već mesecima: Placebo, Rudimental (live), Paolo Nutini, Franz Ferdinand, La Roux, Black Rebel Motorcycle Club, Death Cab For Cutie, Future Islands. Jedina stvar koja je razočarala publiku je otkazivanje koncerta Florence and The Machine, koja je zbog povrede morala da otkaže svoj nastup, no organizatori obećavaju taj koncert tokom godine.

festivali-inmusic

INmusic festival počinje 22. juna i traje do srede, 24. juna.
inmusicfestival.com

FLOW Festival

FLOW Festival je istureno odeljenje istoimenog festivala u Helsinkiju, koji se prvi put odigrava u Ljubljani. Line-up na tri stejdža je impresivan i nije striktno muzički orjentisan, a čine ga mnogobrojna velika imena svetske muzičke scene: Roisin Murphy, Pet Shop Boys, Jose Gonzales, Derrick May, DJ Koze, Run The Jewles, Caribou, Bonobo, Dixon, Ame, među kojima su se našli i domaći izvođači, poput benda Artan Lili, Bad Copy i Tijane T.

festivali-flow

Program počinje u poslepodnevnim časovima, a prednost je što je u centru grada, te se lako dolazi do samog mesta dešavanja. Cena karte za sva tri dana je 95 eur.
flowfestival.si

SOUTHERN SOUL FESTIVAL

Po treći put za redom na velikoj plaži Copacabana u Ulcinju, u Dolinijum kajt klubu od četvrtka, 25. juna do nedelje 28. juna, dešava se SOUTHERN SOUL FESTIVAL, koji u svom trećem izdanju potvrđuje reputaciju najboljeg underground soul festivala u Evropi. Soul, jazz, funk, hip-hop, disco i house muzika su ono po čemu se ovaj festival već svojim prvim izdanjem izdvojio iz mase mnogobrojnih evropskih festivala. Gilles Peterson, BADBADNOTGOOD DJ Spinna, DJ Nature, Fatima and The Eglo band, Romare, Dorian Concept, Matthew Halsall Quintet, Ron Trent, Jeremy Underground, Alexander Nut, Max Graef, samo su neka od velikih imena koja dolaze narednog vikenda u Ulcinj. Program traje svakodnevno, od 14h do ranih jutarnjih časova na tri stejdža, a publici su, kako bi uživala i tokom dnevnog programa, na raspolaganju mnogobrojni baldahini raspoređeni po plaži.

festivali-southersoul

I ove godine ovo je najjeftiniji festival na jadranskoj obali, čija je cena četvorodnevne karte u pretprodaji 49 eura, a na dan 65 eur.
southernsoulfestival.com

EXIT

EXIT je poznat kao najveći festival na Balkanu, nekoliko puta proglašavan i za najbolji u Evropi, a svoju reputaciju opravdaće i ove godine, svojim 15. izdanjem, programom koji zaodvoljava sve muzičke ukuse. I ove godine posle četiri dana u Novom Sadu od 9. do 12. jula,( gde nastupaju Emeli Sande, Faithless, Motorhead, Leftfield, Manu Chao, Dixon, Adam Beyer, Chris Liebing, Roni Size, Simian Mobile Disco…), Exit se seli na crnogorsko primorje, u vidu Sea Dance festivala, od 15. do 18. jula. Na prostoru velike plaže Jaz, blizu Budve, nastupaju, The Prodigy, Roisin Murphy, Rudimental, James Zabiela, Noisia, Maduk, Gramatik, Sigma i mnogi drugi.

Svoje treće izdanje ovog avgusta imaće SONUS festival, koji se dešava na plaži Zrće na ostrvu Pag u Hrvatskoj, sa vrlo preciznim programom koji podrazumeva najveće i najaktuelnije predstavnike techno muzike. Od 16. do 20. avgusta sve posetioce ovog festivala očekuje pet uzbudljivih dana uz legende svetske techno scene:

Richie Hawtin, Loco Dice, Luciano, Chris Liebing, Luciano, Jamie Jones, Seth Troxler, Dixon, Marco Carola, Appolonia, Pan-Pot, Nic Fanciulli, Monika Kruse…

I opet, više od 50 top DJ-eva u non-stop žurci, 5 dana i 5 noći. Ovaj festival pored glavnog dela na plaži ima organizovane žurke u tri obližnja kluba i naravno na brodovima.

festivali-exit_festival

Cena kompleta za svih pet dana je nešto veća u odnosu na prošlu godinu i iznosi 169 eura.
sonus-festival.com

DIMENSIONS

DIMENSIONS je još jedan u nizu najpopularnijih festivala na hrvatskoj obali, i odvija se u Pulskoj areni. DIMENSIONS tradicionalno traje četiri dana, ove godine od 27. i 30. avgusta. Mesto dešavanja je impresivno, unutar čuvenog Rimskg amfiteatra, uz mnogobrojne zabave koje su organizovane po okolnim klubovima i na brodovima. Kao i prethodnih godina, ovaj festival okuplja brojnu publiku iz regiona i Evrope, ne samo zbog dobrog tajminga i savršene lokacije, već naravno i zbog izuzetnog programa. Preko 200 izvođača tokom četiri festivalska dana, a glavne zvezde ove godine su: Little Dragon, Four Tet, Ame, Moodymann, Mount Kimbie, John Talabot, Dorian Concept, Goldie, Kutmah, Jeremy Underground.

festivali-dimensions1

dimensionsfestival.com

OUTLOOK

Kao i svake godine, na kraju festivalskog leta, takođe u Puli održava se OUTLOOK – festival posvećen ljubiteljima drum’n’bassa, hip-hopa, dub stepa i sličnih muzičkih pravaca. Od 2. do 6. septembra, tokom pet dana trajanja, ovaj festival dovodi preko 200 izvođača na 12 atraktivnih lokacija i stejdževa, među kojima je i ovde čuveni Rimski amfiteatar. Outlook svake godine organizuje čak 50 partija na brodovima, a među izvođačima su legende ovog zvuka:

Jurassic 5, SBTRKT, Roni Size Reprazent, Run The Jewels, The Beatnuts, Moodymann, Noisia, Shy FX, Jeru The Demaja, Goldie, Kate Tempest, BADBADNOTGOOD, Mumdance, Boy Better Know, Rockwell, Kutmah, Mount Kimbie, Spooky… Među ovih 200 izvođača našli su se i poznati beogradski DJ-evi Rahmanee i Necone.

Ovo je zaista samo delić onoga što nas u Puli očekuje za kraj ovog festivalskog leta.

festivali-outlook

Četvorodnevna karta za OUTLOOK iznosi 175 eur.
outlookfestival.com/info

Lajkuj:

Komentari:

  1. Gavro Glodar says:

    A je li mnogo da bude preko jednog festivala iz cg pa se ne pominje sea dance?

Ostavite komentar:

Slični članci: