Da li imate preko 18 godina?

Najbolji jesenji mini albumi

Bez ikakve sumnje, "Harmony of Difference" je najbolji ep u 2017. godini.

0
0

Pred vama je novi kontigent ep izdanja koja su obeležila ovogodišnju jesen. Saznaćete ko je nova zvezda dance muzike, ko je objavio kvalitetan oproštajni album, i najzad koji je to najbolji mini album u 2017. godini.

Curls / Vante (Urban Scandal)

Indi rok muzičar Christopher Owens nakon raspuštanja matičnog sastava Girls i tri solo albuma, rešio je da aktivira svoj “prvi pravi bend”. Njegovi saborci u tom poduhvatu su bubnjar i perkusionista Cody Rhodes, odnosno basista Luke Baće. Početkom novembra predstavili su se premijernim izdanjem “Vante” na kome se nalaze četiri numere, od čega dva instrumentala. Lično, podjednako su mi drage i te pesme bez teksta kada trio pusti mašti na volju pa isporuči intezivne i dinamične teme kao u početnoj “Dynamite” ili džeziranoj “Golden Gate”, ali i one u kojim Owensov vokal glatko klizi preko melodija služeći se karakterističnom lirikom. Gitarski rif na “Emotion” umnogome podseća na “Sweet Jane”, a veliko finale u vidu “Gentle And Kind” asocira na leto, bungalov na plaži tik pored mora i uživanje. Obećavajući start, a nema razloga da ne verujemo da tako neće i nastaviti.

Yaeji / EP2 (Godmode)

Talentovana i mlada producentkinja korejskog porekla uzburkala je house scenu miksujući elemente plesnog hip-hopa sa rasturajućim elektro bitovima kojima se kraj ne nazire. Peva i na engleskom i na korejskom, a njena vokalna izvedba je poseban dodatak koji čini da trake zvuče nekako posebno.

Na ovom mini albumu nalazi se “Drink I’m Sippin’ On”, opuštena, brižljivo isproducirana pesma koja me je osvojila odmah nakon prvog slušanja. Vidi se da se obraćalo dosta pažnje na svaki detalj, a ja sam je detaljno preslušao barem petsto puta. “Raingurl” je dancefloor napast bez izuzetka koji će pokoriti sve žurke na kojima se bude puštala, a i “After That” sa svojim gruvom i catchy ritmom ne zaostaje mnogo. Obratite pažnju na Yaeji, preslušajte i njen prethodni debi ep, nećete se pokajati.

Wild Beasts / Punk, Drunk and Trembling (Domino)

Članovi ovog britanskog kvarteta rešili su da prestanu sa radom nakon šesnaest godina postojanja. U amanet nam ostavljaju pet dugosvirajućih izdanja i mnoštvo predivnih pesama, a sada mi je još draže što sam imao priliku da prisustvujem njihovom nastupu pre tri godine u Poljskoj, kada su održali jedan od najdivnijih koncerata tamošnjeg festivala. Zajedno sa objavom o raspuštanju benda, objavili su i poslednji ep, koji se sastoji od numera koje nisu uspele da se nađu na prošlogodišnjoj ploči “Boy King”. Pesma po kojoj je ovo izdanje i dobilo naziv predstavlja sublimaciju najboljih elemenata koji su deceniju i po krasili ovaj sastav: prelepe aranžmane, zavodljive melodije, zagonetni vokal Haydena Thorpea i sjajne tekstove. Ovoga puta, Thorpe nekoliko puta ponavlja “what’s done is done” i kristalno je jasno na šta se ovde aludira, međutim u posledjoj strofi nada još uvek tinja jer “A miracle is about to happen”. Preostale dve pesme su mirne, obojene melanholijom i visokog kvaliteta, tako da se Britanci na oproštaju ostavljaju sasvim pristojan utisak.

Kamasi Washington / Harmony of Difference (Young Turks)

Nakon dve godine od trostrukog remek-dela “The Epic”, kalifornijski džez saksofonista Kamasi Washington, objavio je ništa manje epsko ep izdanje “Harmony of Difference”. Šest kompozicija u trajanju neznatno manje od 32 minuta još jednom dokazuju sa kakvim to kreativnim, genijalnim i inovativnim umetnikom imamo posla. Svaka tema eksploatiše slične melodijske fraze uz kompleksne, bujne i uzbudljive aranžmane i koristeći gargantuanski instrumentarij koji, pored dominantnog saksofona, uključuje i trube, klavir, flaute, violine, trombon, viole, violončela, bubnjeve i druge perkusije, bas gitare, dok električni bas svira Thundercat.

Zajedno sa svojim bendom, Kamasi nam predstavlja strastveni i dinamični pogled na džez danas, vešto uspevajući da planetarno popularne muzičke žanrove provuče kroz džez formate nudeći nam polučasovnu zvučnu magiju koja obuzima sva čula čoveka i nakon koje se osećate slobodno i moćno. Bez ikakve sumnje, “Harmony of Difference” je najbolji ep u 2017. godini.

Mastodon / Cold Dark Place (Reprise)

Heavy-metal družina iz Atlante objavila je mini izdanje koje se sastoji od pesama snimljenih tokom sesija za prethodna dva albuma i može se reći da zvuče svežije i dinamičnije nego većina numera koja su se našla na “Once More ‘Round the Sun” i “Emperor of Sand” pločama. U sve četiri pesme članovi benda eksperimentišu sa raznolikim soničnim elementima, menjaju tempo unutar samih pesama, trude se da gitarskim tonovima oplemene svoj zvuk, kao da žele da dokažu da još uvek u njima postoji želja, kreativnost, inovativnost. Recimo, “Toe to Toes” startuje akustičnim folk rifom, što predstavlja prijatno iznenađenje, ali ubrzo poznata Mastodon mašinerija kreće da rešeta. Početna “North Side Star” u nešto usporenijoj, prvoj polovini kombinuje hard rok sa kosmičkom psihodelijom, da bi joj negde oko polovine ubrizgali novu energiju, a posebno se rasplamsalo klasičnim gitarskim solom. Sve u svemu, preko potrebno osveženje za bend i njihove fanove koji listom pozdravljaju ovaj oplemenjeni, neuobičajeni zvuk. Čak i meni, koji nisam preterani obožavalac ovog sastava, prijalo bi da nastave u ovakvom maniru.

Hope Sandoval & the Warm Inventions / Son of a Lady (Tendril Tales)

Colm O Ciosoig, odnosno the Warm Inventions i Hope Sandoval, liderka benda Mazzy Star, posle prošlogodišnjeg uspešnog izdanja “Until the Hunter” vraćaju se mini albumom koji se sastoji od tri pesme. Među njima je i potpuno ogoljena, akustična verzija numere “Let Me Get There”, upravo sa te ploče, koja je sada bez Kurta Vajla i deluje mnogo delikatnije i intimnije, pa čarobni glas Hope Sandoval u potpunosti dolazi do izražaja. Naslovna numera je melanholična, sentimentalna balada sa nešto mračnijom atmosferom koju diktiraju klavijature, dok je početna “Sleep” gorkoslatka i opija nekakvom toplinom kojoj doprinose zveckajući efekti tokom čitavog njenog toka. Teško ćete naći bolji način da utrošite dvanaest minuta svog života, a da zauzvrat dobijete beskrajni užitak.

HONORABLE MENTIONS

Pored gore opisanih izdanja, neka se u vašem plejeru vrte Marius i “Existence Problem”, Klein sa albumom”Tommy”, “Have You Been There, Have You Seen It” Helene Hauff, kao i “The Garden” australijske dark pop kantautorke Carle dal Forno. Kanadski sastav objavio je “Rust Eden”, Street Sects iz Teksasa predstavljaju “Rat Jacket”,  dok kantautor iz Ontarija koji nastupa pod imenom Chastity prezentuje ep “Chains”, pa bacite uho. Srećno slušanje.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: