Da li imate preko 18 godina?

Mystic Stylez: 126 trekova decenije 

Dobro poznata ekipa izdvojila je za vas klupske numere, uz par izuzetaka.

Autor: Fotograf: Nemanja Knežević

Na početku diskusije o ovoj listi postalo je jasno da bi nam trebalo oko 400 pesama da pokrijemo svu muziku koju smo vrteli od 2010. do danas. Period od 10 godina je video gašenje starih i rađanje novih pravaca koje je bilo nemoguće ignorisati. 

Izdavačke kuće poput Hessle Audio usmerile su klupsku melanholiju koja se naslonila na dubstep u novi okvir. Fragmenti popa nastavili su da se rekontekstualizuju u klubu, ali je playground postao širi. Veliki deo muzike iz ove liste nastajao je inspirisan mikro stilovima sa juga. Ipak, najveći uticaj na ‘zapadne’ plesne podijume imao je Gqom – sirovi zvuk  koji je na mesto stereotipa o sunčanoj južnoafrčkoj muzici postavio novi, mračni zvuk Durbana. Druga struja došla je iz Lisabona gde kuduro, batida, kizomba i tarracho koegzitiraju sa konvencijalnim klupskim stilovima. Decentralizaciji klupske muzike koja je obeležila deceniju doprinele su i izdavačke kuće NAAFI i NON pozicionirajući umetnike iz marginalizovanih zajednica Južne Amerike i afričke dijaspore u globalni kontekst.

UK Funky je bio prisutan kao žanr koji se oslanja na ritmove iz pomenutih krajeva ali je ipak u pitanju idiosinkratičan zvuk koji se u Londonu neprestano rađa i umire. Producenti iz Bristola (Livity Sound, Timedance i mnogi drugi) doneli su svež pogled na techno ne zaboravljajući na tradiciju soundsystem kulture u Velikoj Britaniji, a pozicija koju je imao Hyperdub je očigledna. Žanr koji zvuči najsvežije u odnosu na sve što je bilo poznato u klupskoj muzici na početku decenije nije nov u istorijskom smislu – prisutan je od devedesetih. Da bismo ilustrovali uticaj Čikaga bila bi nam potrebna još jedna lista, tako da smo se zadržali na nekoliko Teklife klasika.

Nismo pokušavali da damo nikakav definitivan spisak niti se trudili da budemo objektivni. Lista nije rangirana. Ne samo što bi bilo nemoguće izračunati da li je bolji Traxman ili Levon Vincent, već što i svaki od ovih trekova u pravom trenutku može da zauzme prvo mesto. Ono što će nakon nekoliko skrolova biti očigledno je da lista isključuje hip hop – što je iz perspektive uticaja koji je imao na popularnu kulturu, klupsku muziku, a i naš party potpuno suludo – ali bi upravo zbog toga zahtevao zasebnu listu slične dužine. Da bi smo ostali relativno blizu broja 100, fokusirali smo se samo na klupske numere, uz par izuzetaka. Isto važi i za ambijentalniju stranu elektronike i pop koji smo slušali.

Ispratite deceniju sa Mystic Stylez na Yes x Mystic Stylez Gala at Drugstore.

Lajkuj:

Komentari:

Ostavite komentar:

Slični članci: