Da li imate preko 18 godina?

Muzika za izbacivanje negativnih emocija, ples, radost, zagrljaje i poljupce

Autor:
0
0

Čini se da su ovo meseci kada želimo sve da nadoknadimo. Pregršt koncerata, festivala, novih singlova je pred nama. Prepustite se i uživajte!

Ida Prester je u svom novom ljubavnom singlu ugostila tajnovitog mladog umetnika – Fantoma. Posle niza uspešnih singlova, koji su nam obeležili važne mometne prethodne dve godine, Ida Prester nam pred samo leto donosi saradnju sa mladim i talentovanim umetnikom, Fantomom. Za svoju prvu saradnju napravili su i spot, dok je Fantom za samu pesmu osmislio plesni aranžman pun retro sinotva, baziran na zvuku osamdesetih.

Povodom novog singla Ida kaže: “Ovo je pjesma o ljudima koji se opiru ljubavi, a zapravo je od početka sve jasno. Iz straha igraju igrice, prave se ludi i samo gube vrijeme. Za njih je smišljena i poruka pjesme: ’Prestani s inatom i dođi da me voliš, moglo bi biti dobro baš, budalo’. Nek vam ova pjesma i poruka budu soundtrack ljeta koji stiže, ljeta u kojem ćemo nadoknaditi sve propuštene poljupce i zagrljaje.”

Beogradska grupa Proto Tip predstavlja i treći video singl sa budućeg debitantskog albuma. “Duša u šaci” je čista metafizika u četiri minuta nastala u Down There Studiju u produkciji Uroša Milkića.

Za svaku novu pesmu Proto Tip u priču uvede jedan potpuno novi kontinent osećanja i ostane bez jednog člana benda. Nezavisno od aktuelne postave koju čine Nikola Čučković (vokal, gitara), Damjan Nedelkov (gitara), Nikola Bugarčić (bas) i Danilo Ilić (bubanj), na singlu “Duša u šaci” učestvovali su Vuk Knežević (bas) i Vukašin Radić (bubanj). I ta mešavina novo-staro, sreća-tuga, ravnodušnost-haos, ljubav-očaj izbija iz svake pore ove pesme, uz Nikolinu mantru “Mi ne menjamo dan za noć, već nižemo dane i nižemo noći”, euforični gitarski solo, genijalne prelaze, zlokobne sintove i piterhukovski bas.

“Tematski pesma je bliska prvom singlu “Kako ovde”, ali sa razlikom u stavu s kojim se pristupa problemu. Dok je “Kako ovde” stvarala utisak sateranosti u ćošak i imala jednu fatalističku notu, ovde se lirsko Ja avanturistički i naivnije hvata u koštac sa nemani. Druga strofa se otvara metatekstom (EKV) i sadrži komentar i distinkciju spram novog vala. Muzički pesma je stvarana pod snažnim utiskom benda Spaceman 3, u smislu da je nastala iz početna 2 tona na gitari,” demistifikuje genezu pesme Nikola.

Četvoročlani sastav Vizelj objavio je peti singl naziva Struja sa predstojećeg albuma Ne vidim te od dima. Svežim zvukom, zaraznom melodijom i živopisnim spotom Vizelj oživljava atmosferu beogradske scene s kraja 90-ih i početkom 2000-ih.

“Konačno možemo da kažemo da imamo pesmu koja će se svima dopasti! Spot predstavlja mešavinu onoga kako svaki bend želi sebe da vidi i onoga kako drugi ljudi vide bend. Ne znamo da li nam je bolji spot ili pesma”, ističe bend.

Grupa Zoster objavila je video spot za pesmu “Čovjek želi da je ptica”, treći singl sa njihovog novog albuma “Najgori”.

“Prvi singl “Kuda idu svi ti ljudi” jedna je vrsta premise, u drugom spotu i pjesmi, “Treba mi keš”, otkrivamo našeg protagonistu “Najgoreg” u prvom licu, a ovaj treći singl je priča isto o našem “Najgorem”, ali o njemu pričamo u trećem licu. S time smo publici otkrili početak i kraj novog albuma, a s njegovim izlaskom dobit ćete cijelu sliku“, navodi frontmen benda Mario Knezović.

Crnogorski alt rock bend iz Podgorice, Bubnjivi & Psi objavio je svoj prvi singl “Sam sa sobom” . Iza ovog autorskog projekta stoji Ivan Ivanović Bubnjivi, gitarista grupe Parampaščad, a otud i inspiracija za ime benda. Bend radi na svom prvom studijskom materijalu, na kom će se naći jedanaest pesama.

“Pjesma “Sam sa sobom” je prva numera za koju sam pisao muziku na tudji tekst, u ovom slučaju tekst Milana Stanišića, mladog pjesnika iz Budve. Vidio sam njegovu objavu na društvenim mrežama i u istom trenu poželio da “ozvučim” te stihove. To je samo znak da te neke pjesme jednostavno nadju, ne moraš puno da se trudiš. Pjesma je istinska spoznaja da se čovjek uvijek u sebi bori sa dvije, nekad i više struja, koje mora da osluškuje, sa kojima u konstantnoj igri vodi život. Na kraju dana uvijek ostanemo sami sa sobom, ali i sa svim tim drugim strujama u sebi”, kaže Ivan Ivanović Bubnjivi.

Novi punk-rock band na novosadskoj sceni De Limanos, koji je nastao na jesen 2021 i okuplja bivše članove grupa Atheist Rap, Blitzkrieg, Mitesers, Lazarath, ima novi singl. Album prvenac je zakazan za kraj leta, a objaviće ga izdavačka kuća SKC Novi Sad, a singl “Želja” ga najavljuje. Poslušajte kako zvuče drugari iz gradske četvrti Liman po kome je i dobio ime.

Jedan od najistaknutijih mladih muzičara i dobitnik nagrade Porin za Novog izvođača godine, Filip Rudan objavio je novi singl “Razine”.

“Ideja je došla spontano. Prvo je došao tekst, dok sam u vožnji gledao kroz prozor”, otkriva Filip Rudan šaleći se kako ga prozori očito motiviraju budući da je i prethodni singl “He’s Not The One” nastao dok je kroz prozor promatrao kišu: “Ležao sam u tri ujutro u krevetu i jednostavno mi je melodija ušetala u glavu i odmah sam iskočio iz kreveta i na mobitelu snimio info. :) Iz toga se kasnije razvilo i sve ostalo.”

El Records predstavlja intrigantnog kantautora s Pašmana kroz zavodljiv singl “Sofistička bajka”. Ambroz Brzić 24-godišnjak je iz Tkona, a svoj će singl opisuje kao post modernu šansonu kroz koju provlači jazz pop aranžman.

“Pjesma “Sofistička bajka” je subjektivna izjava mog vlastitog pogleda na svijet. U pjesmi se isprepliću iskrena opisivanja mojih vlastitih osjećaja i doživljaja. Nastala je kroz moje glazbeno učenje i sazrijevanje, ne samo sa mojim napredovanjem u teorijskom glazbenom znanju, već i samim sazrijevanjem moje osobne svijesti i emocija.” kaže Ambroz.

VIS Limunada objavila je novi singl kojim najavljuje dugo očekivani studijski album koji će objaviti na jesen ove godine. Pesmu pod naslovom “Bolje je što nismo više zajedno” predvodi energični ženski vokal – Marija Kovačina koja u spotu tumači glavnu žensku ulogu dok ulogu njenog ljubavnog partnera tumači kolega iz sastava Miodrag Ninić Miki. Spot članove sastava stavlja u nesvakidašnje situacije koje se na duhovit način odnose prema sadržaju teksta. Konačni ljubavni okršaj protagonista predstavljen je kroz situaciju teniskog meča u okviru kog ćemo otkriti zašto je to bolje što nisu više zajedno. Tekst pesme govori iz perspektive savremene žene, o pravu i obavezi na uzajamno uvažavanje i podršku u ljubavnom odnosu te emancipaciji od shvatanja romantične veze po kome je žena obavezna da partneru pruža bezuslovnu podršku i prihvata zanemarivanje.

Ariljska grupa Baobab predstavila je novu pesmu “Putnici”. Pesma je snimljena na prošlogodišnjim sešnima, ali na isti način kao što heroji ove pesme putuju  iz daleka i idu (još) dalje, tako je i put ove pesme do publike trajao mesecima.

Baobab se kroz godine svog stvarnog ili imaginarnog trajanja dosta menjao, a taj proces traje i sada.

“Kada god uspemo da dođemo od jednostavne pop melodije ili da gitarsku buku spustimo na nešto što se može lagano odzviždati, znam da smo na svom. To je nešto na čemu se osećamo najbolje,” definiše Baobab pevač, gitarista i autor svih pesama Mišo Petrović.

Duo Dolores objavio je prvi singl “Šta te radi”, koji predstavlja elektro pop priču o traganju za
odgovorima, o kajanju za propuštenim prilikama i neizvesnosti koju donosi nepoznato, a singl je ujedno i najava za
EP koji će biti objavljen u doglednoj budućnosti. Produkciju potpisuje Petar Wagner alias Fantom.

Dolores je ženski pop duo koji čine Ana Srećković i Marija Vukčević, filologinje po struci, muzičarke iz strasti.
Projekat nastaje u prvoj polovini 2020. godine, kao sredstvo kreativnog izražavanja u toku pandemijskih i restriktivnih mera. Svoj definisan i konačan oblik poprima kroz saradnju sa jednim od najtalentovanijih mladih producenata naših prostora – Fantom.

Electro pop duo Nipplepeople predstavljaju novi singl “Jelena”. U pesmi koriste deo muzike i teksta iz popularne pesme “Lela Vranjanka”, koju je ovdje izvela Jovana Lukić.

“Sledeći singl izlazi već za tri godine”, poručuju Nipplepeople.

Nakon povratničkog singla “Da li sam”, bend Sunshine je objavio pesmu pod nazivom “Arija-M” koja najavljuje njihov novi album.

“U muzičkom pogledu mi je početna ideja bila da bude dinamična obrada Čajkovskog. Praćena je jakim gitarama, ritmom i ženskim vokalom. Sa tekstualne strane je opis Arije-M ili Marije, kao kontrast klasičnih nemoralnih devojaka i sa druge strane jedinstvene moralno čiste arije-M. Najveća zahvalnost je Bogu Gospodu što me održava funkcionalnim i što me je okružio sjajnim timom u realizaciji pesama i isto tako muzičarima Sunshine crew-a sa kojima širom Srbije i regiona održavamo izrazito uspešne koncerte. Peace to all’ya!!”, izjavio je pevač Bane Bojović.

Dejan Gvozden je objavio, novi treći singl, “Život je lep” koji će se, kao i prethodna dva, naći na njegovom solo albumu.

“Uvek sam se trudio da u tekstove ugradim svoj doživljaj realnosti. Pesma “Život je lep”, je nastala u trenutku kraja pandemije i početka rata u Ukrajini, i opisuje moju osujećenost zbog sprečenosti da uživamo u životu”, izjavio je Dejan Gvozden.

Neposredno pred izlazak albuma “Početak i kraj” na gramofonskoj ploči, Rebel Star predstavlja drugi video singl sa jednog od najboljih albuma u regionu iz prošle godine i to za magičnu “Puste navike”. Video je režirala Đurđica Gajić, a u glavnom ulozi je harizmatična Maja Nikolić.

Video za “Puste navike” sniman je tokom povratničkih nastupa benda u Novom Sadu i Beogradu krajem marta ove godine.

“Ovo je slika Beograda iz vizure čoveka koji svako jutro mora da ustane i u gradu proživi dan koji verovatno neće biti spektakularan,” komentar je večitog optimiste i autora pesme Željka Markuša.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: