Da li imate preko 18 godina?

Muzika koja me inpiriše

Igor Cvitković, ugostitelj i muzički entuzijast, spemio je za čitaoce B/A miks sa muzikom koju voli!

Razgovarali smo sa Igorom Cvitkovićem koji nastupa pod raznim alijasima (igen, cc), a bio je i član hrvatskog lejbla low income $quad…

Čime se baviš? Da li možeš da nam se predstaviš?

Zdravo ja sam Igor Cvitković, ugostitelj i muzički entuzijast. Ugostiteljstvo za život, život za muziku, tako nekako. Za obje strasti imam jednak broj mjeseci, naime 6 mjeseci radim u vlastitom baru na obali Novigrada (istarskog), zatim 6 mjeseci u nekim od regionalnih gradova (Mostar, Zadar, Zagreb) u kojima sam imao priliku boravit, nastojim ispunit svoju drugu strast kreirajući i sticanjem novih znanja o istoj. Imam jedno samostalno izdanje pod pseudonimom Igen za low income squad kojega sam do nedavno bio i član, te par kompilacijskih, kao i za prijateljski lejbl Brkn. iz Švicarske. Zatim tri samoizdana ep-ja,od koja su dva u kolaboraciji sa dugogodišnjim kolegom Ognjenom Crnogorcem (Onejgn). Neke od stvari sa tih radova su zapažene od strane nekih utjecajnih ličnosti iz tih krugova, pa su poslužili kao motivator za podizanje ljestvice malo više i predan rad na novim stvarima. Dosta stvari je već u završnoj fazi pa ne mogu da ne podijelim uzbuđenje oko toga, ali poznavajući život najbolje sačekati trenutke realizacije.

Koliko dugo se baviš muzikom i na koji način?

Muzikom se bavim 7 godina, odnosno 3,5 ako uzmemo jednadžbu iz prvog odgovora. Od samog početka je naglasak na hardware-u i stvaranju limitirajućih radnih okruženja,kao npr. korištenje isključivo 4 kanalnog tape recordera pokraj svih današnjih blagodati digitalnog snimanja sa svim potrebnim alatima. Trenutna restrikcija je bez semplova,bez preseta i bez softwareski izvora zvuka,pošto polako ali sigurno uplovih u svijet eurorack modularnih sintsajzera. Nastojim iz svakog procesa i komada opreme naučiti što više, samim time pustiti kreativne sokove da teku.

foto: Josip Mišković

Kako bi opisao stil muzike koju puštaš, ali i koju praviš – u tri reči?

Muzika koju volim.

Zašto čitalac ovog intervju treba da posluša tvoj miks koji si spremio za nas?

Kako bi približio odgovor na predhodno pitanje. U 50 minuta sam poslagao producente koje pratim u zadnje vrijeme, odnosno slušam i koji me prije svega inspiriraju.

Objasni nam prostor oko sebe gde produciraš muziku.

Povući ću paralelu sa jednim mostarskim lokalom u kojeg sam često zalazio u to neko vrijeme, koji se čak simbolično zvao “studio”. Taj mali improvizirani prostor imao je svoju parolu na vratima “u izgradnji od 1996..”. E tako se čini i moja priča sa mojim studiom koji uz to sto je stalno u izgradnji često i mjenja lokacije, ali evo na tragu sam nekog komfornog workspacea uskoro,naravno na novoj lokaciji. Nastojim da mi je sve pri ruci tako da mi je radno okruženje i životno okruženje i da napravim što je više moguće “kreativnih otoka” kako bi fokus na pojedinom procesu bio sto veći, iako često taj proces podivlja, pa je potrebno resetirat otočiće s vremena na vrijeme.

Šta ti je omiljena strana rada kao DJ, a šta te najviše zamara?

Što imam priliku pustiti stvari koje ja volim, a zamara me sve ostalo.

Šta misliš da nedostaje na regionalnoj sceni?

Mislim da joj ništa ne nedostaje,već da ima previše. Mislim da muzički output nikad nije bio veći i šarolikiji, pa prvo što sam pomislio da bi dobro došao neki filter.P rostori održavanja scene iliti klubovi je nešto čega sigurno fali. Ako uspoređujemo regionalnu scenu sa nekim zapadnijim, onda su definitivno ekonomski uvjeti jedini koji čine razliku, odnosno ne tretira se i dalje kao biznis sfera,nego kulturna sfera pod radnim nazivom “underground”, pa su ti takozvani klubovi besadržajni i upitnih hijegnskih uvjeta. Festivalska okruženja su već nešto drugo, ali i tu su opet strani organizatori prepoznali potencijal tako da nisam siguran da li se to računa kao regionalno. Znači ukratko, regionalnoj sceni fali para!

Koji je poslednji DJ nastup koji si posetio (gostujući DJ isključivo!) i kada?

Posljednji DJ nastup na kojem sam bio je Boiler Room u Budimpešti, gdje su nastupali Hodge, Dj Seinfeld, Minor Science, Aiwa… neposredno prije prvog lockdowna, 5. marta 2020.

Omiljene pesme u poslednjih par dana? Odaberi do tri.

 

Jedna omiljena pesma svih vremena za naše čitaoce?

Kada sam je doživio, rekao sam ovo je najbolja stvar svih vremena! Neka ostane tako, iako sam u međuvremenu imao jako puno omiljenih stvari, ali je ona sama po sebi presjek svih vremena, pa zaslužuje tu titulu.

Šta misliš o lokalnoj klupskoj sceni i u čemu se ogleda njen progres?

Toga trenutno nema, tako da nemam trenutno mišljenje.

Koju poruku imaš za DJ-eve koji počinju i tek treba da nađu svoje mesto?

Da ne počinju! Ako su već počeli neka se nastoje zabaviti, jer to nije ništa ozbiljno. Da bi pronašli svoje mjesto trebaju poraditi na niz socijalnih vještina.

Ukoliko misliš da postoje, kakve je pozitivne stvari donela globalna pandemija u klabing?

Nisam sudjelovao u klabingu već neko vrijeme, pa ne bih znao.

foto: Josip Mišković

I za kraj, bio si član low income squad lejbla (sa kojima smo takođe razgovarali) pa da li planiraš da otvoriš svoju izdavačku kuću?

Izdavačka kuća zvuči super! Zamišljam tim ljudi i objekat koji ima sadrzaj svega što bi trebala izdavačka kuća imati, od svog recording studia pa sve do caffeterie. Sve maštarije na jednom mjestu! Ali ako to podrazumjeva izdavanje tuđe muzike na internet platformama i DIY paketiće istog, onda ne, iako sebe smatram odličnim skautom i trendseterom. Razlog je nedostatak vremena za to, jer želim uložiti vrijeme isključivo u svoj rad.

Tracklist:

 1. Rrose - Horizon
 2. Ben Klock & Etapp Kyle - Frienf of Friend
 3. Mike Parker - Bleepazoid (part2)
 4. Mike Parker & Donato Dozzy - Fullonica de Stephanus
 5. Donato Dozzy - Synthi Chase
 6. Marcel Dettmann - Autumn77
 7. Alerico - Burning Throttles
 8. Matrixxman - Boss Loop
 9. Jacobworld - Folt
 10. PTTRN - Opposite 2
 11. Barker - Polytely
 12. Buttechno - Dark Pearl

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: