Da li imate preko 18 godina?

Muzički albumi koji su obeležili jul

Predstavljamo vam vrelu listu novih izdanja koja su nesumnjivo obeležila najtopliji mesec u godini.

1
0

U narednim redovima moći ćete da čitate o veoma interesantnim izdanjima u rasponu od srceparajućeg folka do optimističnog indi roka, od oldskul grajma do savremenog popa, a dobili smo još jednog, veoma ozbiljnog  kandidata za album godine, bar kada je potpisnik ovog teksta u pitanju. 

Waxahatchee / Out in the Storm (Merge)

Mnogo se toga izdešavalo u proteklih pet godina u karijeri Katie Crutchfield, koja stvara pod pseudonimom Waxahatchee, preuzetog od imena reka koja teče kroz njenu rodnu Alabamu.  Nakon debi solo izdanja “American Weekend”, usledile su fantastične ploče “Cerulean Salt” i “Ivy Tripp”, svi odreda u DIY produkciji, od kojih se poslednje pomenuta našla na mnogim završnim listama najboljih albuma te 2015. godine. Na svojoj četvrtoj diskografskoj avanturi nazvanoj “Out in the Storm”, Waxahatchee istupa, prvi put, kao pravi punokrvni bend, snimajući u pravcatom studiju u Filadelfiji sa iskusnim producentom Johnom Agnelom, koji je ranije sarađivao sa imenima kao što su Sonic Youth, Kurt Vile, Dinosaur Jr. između ostalih. Rezultat – naozbiljniji kandidat za indi rok ploču godine, barem kada je autor ovog članka u pitanju (sačekaćemo The War on Drugs, The National i Iron & Wine za donošenje konačne odluke).

“Out in the Storm” nam pruža ništa manje od visoko kvalitetnih, efektnih i moćnih pesama sa besprekornim aranžmanskim rešenjima i jednom, rekao bih, kontrolisanom melodičnom bukom. Dobitničku formulu čine ubitačni gitarski rifovi, vešto uklopljeni prateći instrumenti, te Kejtin zavodljivi glas koji nas, kako se to kaže, znalački vodi kroz brda i doline. Pored toga, ovim albumom se ova 28-godišnja muzičarka razračunava sa bivšom ljubavi, ali ne tako da se guši u jecajima i kaje zbog vlastitih grešaka, već više na jedan “It’s not me, it’s you” način. Album startuje eksplozivnom “Never Been Right”, numerom koja uspešno spaja The Breeders i Best Coast, recimo, dok je “Silver” još jedna stvar koja osvežava američki alternativni rok iz prve polovine devedesetih. “Sparks Fly” i “A Little More” spuštaju tempo, oslanjajući se na sofisticirane zvuke akustične gitare. “Recite Remorse” je još jedna usporena elegija gde na početku čujemo orgulje, da bi se u drugom delu pridružile dreamy gitare, dok je “Brass Beam” još jedna rokerska eskapada sa, možda, i najintrospektivnijim tekstom na čitavoj ploči. Završne dve numere predstavljaju svojevrstan “best of” mlade kantautorke sumirajući čitav njen dosadašnji rad. “No Question” je klasična rok pesma, kakve smo imali prilike da čujemo na “Cerulean Salt”, dok je finalna “Fade” iskrena, srceparajuća folk balada koja kao da je nastala u vreme “Ivy Tripp” sesija. Kada se sve sabere, može se konstatovati da je “Out in the Storm” ubedljivo najbolji album u dosadašnjoj karijeri devojke iz Alabame, te ako volite Sharon Van Etten, The Breeders, Cat Power ili Liz Phair, ovo je prava ploča za vas.

Broken Social Scene / Hug of Thunder (Arts & Crafts)

Najbolji kanadski izvozni proizvod kada je indie muzika u pitanju (izvinite Arcade Fire), mnogočlana tzv. supergrupa Broken Social Scene vraća se nakon sedmogodišnje diskografske pauze sa još jednim hvale vrednim albumom koje, a zar može drugačije, donosi onaj poznati osećaj zajedništva, radosti i optimizma. Predvodnici ovog kolektiva Kevin Drew i Brandon Canning regrutovali su osamnaest muzičara za potrebe snimanja ovog albuma, a kako su sami izjavili, glavni podstrek bili su teroristički napadi u Parizu 2015. godine. Pored gorepomenutog dvojca, među prominentnim muzičarima koji su svojim učešćem obasjali peto studijsko izdanje grupe nalaze se, između ostalih, James Shaw (Metric), Emily Haines, Feist, Evan Cranley (Stars), Amy Millan i prvi put, Ariel Engle.

“Hug of Thunder” je kolekcija od dvanaest pesama koje se stilski protežu od ekstatičnog folka do epskih rok bisera koje dodatno oplemenjuju raznorazne perkusije i raskošni zvuci duvačke sekcije.  Broken Social Scene nam pružaju priličan broj kvalitetnih momenata, u to nema sumnje. Od masivne “Halfway Home” i dramatično slatke “Protest Song” na početku albuma, preko emotivne i intimne “Skyline”, vijugave “Vanity Pail Kids” gde ritam sekcija dominira i melodične naslovne numere do melanholičnog indi pop dragulja “Victim Lover” i kompleksne i ritmične “Gonna Get Better”, mnogo je bogato orkestriranih i zadivljujućih numera koje namah bacaju u dobro raspoloženje i uz koje se nedvosmisleno uživa. Pohvale za BSS, sjajan album, vredan čekanja dugog sedam godina.

HAIM / Something To Tell You ( Polydor)

Prošlo je četiri godine planetarno uspešnog debi albuma “Days Are Gone”, ploče koja je na jedan revitalizujući način uspela da pomiri rok iz osamdesetih godina prošlog veka i moderni indi pop zvuk. U međuvremenu, sestre Haim su proputavale zemaljsku kuglu tokom brojnih turneja, prodefilovale raznoraznim festivalima, stvarale muziku za film, a sada su nas obradovale drugim studijskim izdanjem pod nazivom “Something To Tell You”. U odnosu na prvenac nova ploča sadrži više ispoliranijih, nekako zašećerenih numera, koje su bliže savremenom pop-roku i suvereno vladaju radio friendly zonom. U pitanju je kombinacija laganog kalifornijskog pop zvuka sa R&B i elektro uticajima iz devedesetih, sa naizgled jednostavnim melodijama i zaraznim refrenima i tekstovima koji se, u najvećem delu, bave problemima u ljubavnim vezama. Instrumentacija, vokali, zvuk, sve je, isplanirano do najsitnijih detalja, za šta je najzaslužniji producent Ariel Rechtsaid, čovek koji je sarađivao sa širokim spektrom različitih muzičara u dijapazonu od Adele do We Are Scientists i od Madone do Cassa McCombsa.  Ako neko poznaje ukus “širokih narodnih masa”, onda je to on.

Što se tiče samih pesama, među sporim i umereno brzim numerama, kao najbolji momenti mogu se izdvojiti singl koji je najavio ovo izdanje “Want You Back” sa vintage bitovima, slobodnim, harmoničnim vokalima i hit potencijalom, u najboljem smislu te reči, te “Ready For You” u kojoj je korišćena ista ritam mašina koju je rabio Prince tokom svoje karijere, pa ne čudi što se provlače sličnosti sa preminulim muzičarem. Potom, uživanje nam pružaju “Little Of Your Love” koja sadrži poznati rok vajb iz pedesetih, naslovna numera gde se Este ističe atraktivnom bas linijom, “Kept Me Crying” u kojoj dominiraju elektronski bitovi i gde pomoć stiže u vidu Rostama Batmanglija, nekadašnjeg člana benda Vampire Weekend, odnosno “Found In Silence” sa vanvremenskim duvačkim i žičanim rešenjima. Dve završne pesme “Right Now” i “Night So Long” su epske balade, hrabre i iskrene gde trio dokazuje da je u stanju da se uhvati u koštac sa mnogo kompleksnijim aranžmanima. Odličan album koji uspešno levitira između indi i mainstream popa. Slušati na repeat.

Dizzee Rascal / Raskit (Dirtee Stank/Island Records)

Tokom tinejdžerskih godina, između ostalog, bio sam veoma naložen na rep. Kako je kod nas početkom ovog veka ovaj muzički pravac doživljavao ekspanziju, upijao sam strofe i refrene domaćih repera na dnevnom nivou. Naravno, kada je svetska scena u pitanju, slušali su se i tada aktuelni crnci i jedan belac, klasika. Tada se do mog diskmena nekako dovukao i londonski predstavnik grajma, Dizzee, čija sam prva tri albuma slušao do iznemoglosti. “He’s jus’ a Rascal, a Dizzee Rascal” ili “Fix Up, Look Sharp” sa epohalnog debi albuma “Boy in da Corner”, odnosno “Hustle hustle constantly” ili “Knock, knock, who’s there?” sa agresivnog naslednika “Showtime”, bili su neizostavni deo mojih tadašnjih playlista. Na trećem sam imao možda par favorita, ali sam lagano počeo da se opraštam od Dizija, koji je već uveliko počeo da se priklanja mejnstrim zvuku. Od četvrtog mi je bila muka, dok mi je peti stvorio ogroman nagon za povraćanjem nakon samo jednog slušanja. Mislio sam da je to to, i da smo “killer MC force” i ja raskrstili zauvek.

Međutim, na moje veliko zadovoljstvo, jula 2017. sada već 32-godišnji Dizzee izbacuje ubitačni back-to-basics album, koji me je već nakon uvodnih “Focus” i “Wot U Gonna Do?” katapultira pravo u doba kad su mi se kontrolni iz matematike i skupljanje para za Exit činili najvažnijim problemima na svetu. Na ploči “Raskit” reprezent istočnog Londona okanio se EDM repa (za sva vremena, nadam se), nema fensi poznatih gostiju, nema pop hitića za MTV špice, samo stari, mamojebački, super-teška-kategorija ludački grajm. Dokazuje Dizzee  da su ga prerano otpisali, da još u njemu ima svežine za siktanje surovih i silovitih rima, odnosno da se je spreman da se vrati na mesto koje mu oduvek i pripada, a to je, u osnovi, koncept ovog albuma, da svima stavi do znanja da se mačor vratio, a da miševi treba da beže glavom bez obzira. Što bi mlađe snage rekle, Dizzee Rascal je ovde potpuno izdominirao, a “Raskit”je, bez ikakvog preterivanja,  njegova najbolja ploča u poslednjih deset i više godina.

Lucy Rose / Something’s Changing

Trećem studijskom albumu engleske kantautorke Lucy Rose prethodilo je  dvomesečno putovanje kroz Južnu Ameriku, delom organizovano od strane njenih tamošnjih obožavalaca, pa proživljeno iskustvo sa ove turneje predstavlja pokretačku silu ploče “Something’s Changing”. Po povratku u Englesku, snimila je jedanaest novih pesama sa producentom Timom Birdwellom, prema sopstvenim rečima “sa ponovo otkrivenim samopouzdanjem i lakoćom”.  Iako je sarađivala sa mnogim rok bendovima, iako je njen prošli album “Work It Out” uveliko okrenut pop zvuku, ipak Lucy najslobodnije i najbolje pliva u folk vodama, gde njen talenat dolazi do punog izražaja. Ovo izdanje, upravo, predstavlja povratak tim folk korenima gde je njen kristalni glas u prvom planu uz pratnju akustične gitare, ali i uz dodatne klavirske i žičane aranžmane.

Među nežnim, romantičnim baladama kojih na ovoj ploči ima u izobilju, izdvaja se “Love Song”  sa minimalističkom instrumentacijom u prvom delu koja podseća na Feist, recimo, da bi se do kraja razvila u hipi igranku uz pomoć dlanova i vrludavih gitara, odnosno “Soak It Up”, duet sa Elenom Tonrom (Daughter), koja svojom bluzerskom harmonijom stvara napetiju atmosferu. Još jedna briljantna minijatura je “Second Chance”, elegantna klavirska chamber pop numera sa namernim usporavanjem kod refrena, kao da nam Lucy želi naglasiti ono što samo naziv pesme sugeriše, a da joj ni soul teren nije stran dokazuje nam u “Not Good at All”. U deliktanoj “Floral Dresses” pored njenog rajskog vokala i akustične gitare čujemo i The Staves, ženski trio čije unisono pevanje samo pojačava lepotu ukupnog doživljaja, dok se u “Moirai” prepliću grčka mitologija, sudbina, ljubav i sve između toga. Završna “I Can’t Change It All” aranžmanski je najroskošnija na čitavoj ploči i predstavlja najprigodniji zaključak trećeg poglavlja u karijeri dvadesetosmogodišnje kantautorke.

HONORABLE MENTIONS

Julski albumi koje bi trebalo da preslušate objavili su: Manchester Orchestra (“A Black Mile to the Surface”), Lana Del Rey (“Lust For Life”), Toro y Moi (“Boo Boo”), Public Service Broadcasting (“Every Valley”), Japanese Breakfast (“Soft Sounds From Another Planet”), Arcade Fire (“Everything Now”), Sheer Mag (“Need to Feel Your Love”), Declan McKenna (“What Do You Think About the Car?”), self-titled izdanja imaju Mura Masa i Lo Tom, dok su za ljubitelje repa nezaobilazni dvostruki album za Shabazz Palaces, odnosno ploča “Flower Boy” koju je objavio Tyler, the Creator.

SINGLOVI

The War On Drugs / Strangest Thing

Mark Kozelek, alfa i omega benda The War On Drugs, objaviće novi album “A Deeper Understanding” krajem avgusta, a javnosti su predstavili sjajni treći singl. Ni od albuma ništa manje ne očekujemo. Neizdrž!

Chelsea Wolfe / Vex

Američka gotik folk kantautorka će 22. septembra objaviti peti album “Hiss Spun”, a na budućem izdanju naći će se i odlični singl “Vex”

Alvvays / Dreams Tonite

Kanadski indi pop sastav Alvvays singlom “Dreams Tonite” najavljuje drugo studijsko izdanje “Antisocialites” koje bi trebalo da 8. septembra ugleda svetlost dana

Propagandhi / Victory Lap

Nakon pet godina kanadska politička rok institucija Propagandhi vraća se novom pločom, a podeli su i naslovnu numeru.

Oh Sees / Animated Violence

Garažni rokeri iz San Franciska promenili su, ponovo, ime benda odbacivši Thee iz naziva, pa najavljuju novi album krajem avgusta.

Zola Jesus / Soak

Kantautorka Zola Jesus početkom septembra će objaviti šesto studijsko izdanje pod nazivom “Okovi”, a obradovala je svoje obožavoce novom pesmom “Soak”.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: