Da li imate preko 18 godina?

Šta slušamo ove zime?

Regionalni singlovi objavljeni početkom 2021.

Autor:

Reakcija na bujicu svakodnevnih senzacija, informacija i notifikacija, izbavljenje od otuđenja, uteha slušaocima koji su 2020. proveli u strahu, sanjive melodije, duh 80ih… To su samo neke od tema koji dominiraju u prvim ovogodišnjim regionalnim singlovima. 

Vreme karantina i zaključavanja inspirativno je muzičarima koji su napravili odlične singlove i uspostavili dobru međusobnu saradnju dok čekamo vreme kada nećemo slušati o novoj normalnostifizičkoj distanci, i kada ćemo u njihovoj muzici uživati u klubovima, na koncertima i festivalima.

Novom singl numerom pod naslovom Ne tuguj dušo, VIS Limunada se osvrće na otuđenje i usamljenost kao najaktuelnije teme savremenog društvenog i individualnog života. Diskretno kritička i umereno optimistična, numera nudi ljubav kao izbavljenje od otuđenja i poručuje da ukoliko stremimo ka ljubavi – ljubav će doći.

Spot, koji je režirala Maja Uzelac, odražava melanholičnu atmosferu otuđenja i izolacije, kakvu smo imali prilike da osetimo tokom prethodnih meseci, tako da u okruženju zbunjujućeg i besmislenog bogatstva potrošačkog društva akteri spota iskazuju čežnju za dalekom prirodom kao metaforom čežnje za izgubljenim spokojem i prirodnom ljudskom bliskosti. Glavni junaci spota su mlada srpska glumica Mira Janjetović i Miodrag Ninić frontmen VIS Limunada.

Singl numera Ne tuguj dušo zakoružuje EP izdanje koje će se uskoro naći na digitalnim platformama.

Tamaru Popović, koja muziku objavljuje pod pseudonimom tam, nedavno je objavila singl Brži od svega. Pesmu je napisala u toku karantina i njom želi da pruži utehu slušaocima koji su prošlu goinu proveli u strahu i poruči im da će sve biti okej na kraju.
Pesma je nastala tako što sam Petru Wagneru (Fantom) poslala demo kako pevam uz klavir i on je odmah dobio ideju kako pesma treba da zvuči, iako je moja prvobitna ideja bila da bude znatno sporija nego što jeste. Ubrzo su se uključili Nemanja Maksimović (Nmee), koji je takođe radio produkciju i neizmerno doprineo specifičnosti muzike, kao i moj stalni saradnik Mihajlo Đorović (Summer Deaths) na do sada najzahtevnijem mixu i masteru. Milica Dobrić je svojim pratećim vokalima dopunila i u isto vreme ulepšala zvučnu sliku”, kaže Tamara.

U okviru debi izdanja Retrospektiva je za izdavačku kuću Kontra Rights objavila i četiri remixa i spot za akustičnu verziju pesme. Remikse potpisuju Fantom i Pocket Palma  kao predvodnici nove regionalne pop scene, dok sevdahBABY i Gramophonedzie donose svoj dobro prepoznatljiv zvuk. Akustična verzija pesme snimljena je u saradnji sa mladim beogradskim muzičarima Gagijem Hajnrihom, Andrijom Gavrilovićem i Lunom Škopeljom.

Retrospektiva je autorski pop sastav iz Beograda nastao 2019. godine. Njihovu muziku definiše spoj pop melodija, modernih beat-ova i synth zvuka 80-ih. Iza njihovih pesama stoje autentičan muški vokal, funky bas i savremeni muzički programing. Retrospektivu čine: Aleksandar Stevanović, Luka Samardžija i Dušan Paunković.

Pevačica benda Jinx Jadranka Ivaniš Yaya uz ekipu pratećih muzičara, okupljenu pod imenom Izgubljeni Vikend, objavila je singl i videospot Treba nam dosade.

“Pesmu smo snimili za vreme prvog lockdowna, bilo je dosta depresivno vreme, pošto se više nije smelo svirati koncerte, muzičari su se više povukli u svoje studije. Zanimljivo je upoznati nove ljude i videti kako rade, a često kad imam prilike, pristanem na saradnju ako mi se svidi pesma”, kaže Yaya.

Mladica, novi Ensh-ov singl, vanzemaljska je uspavanka o rođenju i preporođenju. Ovu sanjivu traku je producirao mladi beogradski producent Summer Deaths (Mihajlo Đorović). Spot je režirao Aleks Vujošević, a beogradski gitarista Kosta Jovanović, Ensh-ov dugogodišnji saradnik, snimio gitaru sa Sergio Loungeom.

Iznenadni topli talas usred ove zime bend Crvi iskoristio je da predstavi singl Sladoled, bilo u kornetu ili u čaši.

Bosanskohercegovački reper Frenkie objavio videospot za pesmu Osjećaj je isti nakon što je krajem prošle godine fanove iznenadio spotom za pesmu Oktobar.

Beogradski rege/dab DJ i Selektah Gaggie izbacio je remiks poslednjeg singla grupe Vizelj Novčanice pod nazivom Kovanice. Dragan Stanić Gaggie je rege DJ iz Beograda, prisutan je na srpskoj rege sceni već 20 godina, a nastupao je širom bivše Jugoslavije i Evrope.

Miloš Ratker, objavio je drugu pesmu kojom najavljuje album Izolir trake. U pitanju je obrada numere Mesec grupe S.T.R.A.H. Miloš ističe da pesma ima hipnotišući, brzi synthpop fazon koji imaju pesme poput Bejbi, bejbi i drugi new wave hitovi kultnih filmova tog vremena. “Sama po sebi, ova pesma kod mene uvek nekako dođe u vreme novogodišnjih praznika, jer ima romantični vajb horor klasika i već duži niz godina baš u to vreme mi se javljala želja da nešto uradim. S obzirom na to da sam uspeo da nabavim par autentičnih sintisajzera iz 80ih, ove godine sam spremno dočekao Mesec da mi se ‘pojavi’ u danima praznika”, kaže Miloš.

Beogradski trio Roza i post-disciplinarni umetnik Izvanredni Bob predstavili su film koji je napravljen za pesmu Novi noj. “Zamislite jedno festivalsko veče na kojem sviraju NEU!, Stereolab, M83 i Ryuichi Sakamoto, a iza njih neko “remiksuje” filmski klasik “TRON” i onda ste možda na tragu onog što se ovde dešava”, stoji u tekstu koji prati objavu ovog videa.

Zagrebački bend Mašinko je uz pomoć fanova snimio spot za pesmu Perice. Naime ovaj spot je sastavljen od niza Instagram storija, isečaka vernih fanova sa velikog koncerta povodom 10. rođendana benda održanog početkom 2020. Atmosfera u spotu podseća na neka drugačija vremena, bezbrižnost, bliskost i zajedništvo.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: