Da li imate preko 18 godina?

Muzičari o karantinu

Strogi karantin i policijski čas ostaju iza nas, a mi smo ga iskoristili da sa brojnim muzičarima sa ovdašnje scene razgovaramo o tome kako im izgleda period zatvorenosti usled pandemije Korona virusa.

O poboljšanju kulinarskih sposobnosti, povratku video igricama, inspiraciji tokom čitave ove situacije, o onome šta im nedostaje i šta slušaju, kao i o budućim planovima sa nama su pričali muzičari sa ovdašnje scene.

Ognjeka Lakićević (Autopark), Daniel Kovač (Jarboli), Veljko Milinković (Vizelj), Angelina Kačunković (Random), talentovane kantautorke tam i Stroberiz, duo Buč Kesidi, Petar Wagner aka Fantom, Nemanja Ćirić (св. Псета), dj i producent Kristijan Molnar, Vuk Stefanović (Ljubičice&Co.) i dj Summer Deaths aka Mihajlo Đorović o novim životnim okolnostima.

Zoran i Luka, Buč Kesidi

Kakve su vam bile početne reakcije kad je proglašeno vanredno stanje?

Zoran: Bilo je prilično simpatično, televizor je potvdio da će nam turneja biti odložena.

Luka: Posle Kine, pa Italije, mislim da smo očekivali tako nešto. Tek kasnije sam saznao da pod vanrednim stanjem ne važi Ustav, tako da sam imao zakasnelu reakciju da to nema smisla, ok mere za suzbijanje, ali ne može vanredno stanje tek tako da se proglasi, moglo je sve da se reguliše i bez toga.

Na koji način provodite vreme u izolaciji?

Luka: Sviram, pevam, pravim neke mini demoe sa novim idejama za pesme.

Zoran: Pošto je pola Lukine opreme ostalo kod mene, preko dana vreme provodim uz gitaru pored pojačala i gitarskih efekata. Veče je naravno rezervisano za CS:GO sa prijateljima, producentom Pudlicom i Lepim Perom iz Ljubičica.

Da li nastojite da budete produktivniji ili ste u laganini fazonu?

Luka: Laganezanje. Ideja da treba uradim što više sa svojim vremenom me uglavnom više pritiska nego što me motiviše, ovako pustim da mi se smuči blejanje i onda krenem da radim korisno jer želim.

Zoran: Ovo je pravo vreme za opuštanje, smišljanje novih hukova, tekstova i vežbanje headshotova.

Šta ti najviše nedostaje iz redovnog života?

Luka: Koncerti.

Zoran: Barovi sa drugarima, šank sa drugarima, kućne žurke kod Coe sa drugarima, pozorište, koncerti, publika…

foto: Luka Trajković

Može li neka preporuka, film, serija, knjiga, sajt?

Luka: Fleabag. Oduševila me je serija i žena iza toga (Phoebe Waller-Bridge), ne pamtim kad sam poslednji put gledao nešto tako duhovito, originalno, dobro.

Zoran: Tiger King.

Pesma koja je obeležila vanredno stanje?

Luka i Zoran: Ceo novi album grupe The Strokes.

Luka: Ako bih morao da izdvojim pesmu neka bude Eternal Summer ali ceo album vrtimo u krug.

Zoran: Moram da pazim kako ga konzumiram, želim da ga sačuvam za period kad izolacija prođe.

Šta planirate prvo da uradite kada se sve smiri?

Zoran: Da spojim odgovore na pitanja 4 i 6.

Luka: Pivo u Formi.

Kakvi su vam planovi u profesionalnom smislu, s obzirom na to da će nastupi ispaštati još neko vreme, plus brojni festivali su otkazani? Na koji način će to uticati na rad benda?

Očigledno ćemo svirati mnogo manje koncerata ove godine nego što smo planirali. Gledaćemo da radimo šta možemo, čim bude dozvolila situacija da ponovo zakažemo koncerte koji su otkazani, i da spremamo velike koncerte za jesen, tad će valjda biti bolje. Do tada ćemo raditi na novim pesmama, to nam ostaje.

Mihajlo Đorović aka Summer Deaths

Kakve su ti bile početne reakcije kad je proglašeno vanredno stanje?

Meni je, iskreno, od starta bilo izuzetno neprijatno. Čim je vanredno stanje proglašeno ujutru sam se spakovao (laptop u ranac), seo u auto i zapalio u Ćupriju kod mojih.

Može se reći da karantin nije naškodio tvojoj produktivnosti?

Dobio sam beskonačno vreme da se zapravo posvetim muzici što od početka godine i nisam imao, tako da radim na više projekata paralelno, ali prvenstveno zaršavam Nihilov debi mikstejp Satan Resavski. Izbacio sam i instrumentalni beat tape Graveyard Waterslides kod Noksija na Fun House youtube kanalu. Planiram za jun mesec svoj prvi producentski tejp sa meni dragim artistima, ali kako stoje stvari biće egzibicija da se to odvije na vreme. Osim toga, uglavnom spremam hranu i pokušavam da vaspitam psa. I još mnogo drugih stvari pokušavam.

Trudim se maksimalno da budem produktivan, ali sve što više dani odmiču, sve mi je teže. Svakog dana kada ustanem imam par sati freš mozga da budem koristan, posle u toku dana sve mi je teže da se saberem.

Šta ti najviše nedostaje iz redovnog života?

Moji ljudi i studio.

Može li neka preporuka, film, serija, knjiga, sajt?

Bindžovao sam obe sezone serije Senke nad Balkanom i oduševio se. Na Netflixu preporučujem Ozark. Ne, Tiger King još nisam odgledao.

Pesma koja je obeležila vanredno stanje kada si ti u pitanju?

Dangers  – Cure for Aids.

Šta planiraš prvo da uradiš kada se sve smiri?

Planiram da se preselim nazad u Beograd i pokušam da dovedem život u situaciju u kojoj je bio pre vanrednog stanja. Imao sam apsolutno sve što mi je bilo potrebno da budem srećan, ali nažalost to tek sada u potpunosti kapiram.

Kakvi su ti planovi u profesionalnom smislu, s obzirom na to da će nastupi ispaštati još neko vreme, plus brojni festivali su otkazani? Na koji način će se to odraziti na tvoj rad?

Mislim da smo svi solidno ugroženi trenutno jer dosta zavisimo od letnjih festivala, ali cilj je da se posvetimo radu pa da udarimo jako na jesenju sezonu po klubovima!

Angelina Kačunković, liderka sastava Random

Kakve su ti bile početne reakcije kad je proglašeno vanredno stanje?

Moja prva reakcija je (pored naravno doze straha koju su verujem svi imali) zapravo bila pozitvna. Onaj introvertan deo moje ličnosti je bio u fazonu toooooooo odmoriću dušu.

Na koji način ispunjavaš vreme u izolaciji?

Red bleje red kreacije. Provodim dosta vremena u kuhinji, volim da kuvam i istražujem na tom polju konstantno. (Svi ćemo izaći iz karantina srećni i debeli.)  U dnevnu rutinu se ugura joga ne bih li ostala normalna, a pošto sam večiti student pohađam onlajn predavanja. Random je u ovim okolnostima uspeo da održi probe i snimi još nove muzike koju ćete moći da čujete u maju. Tu nije moglo ništa da nas spreči.

Da li nastojiš da uradiš što više možeš – budeš produktivnija ili preovladava laganini mode?

U večitoj sam borbi između laganinija i produktivnosti, zapravo to je ispalo dobra stvar u celoj situaciji – možeš biti laganini produktivan, tj. produktivan bez dodatnog stresa.

foto: Stefan Gaćeša

Šta ti najviše nedostaje iz redovnog života?

Zagrljaji.

Može li neka preporuka, film, serija, knjiga, sajt?

Trenutno bindžujem seriju Supernatural i browsujem po kućnoj biblioteci. (kada završim jednu od pet započetih knjiga, javiću se, hah) Inače se trudim da boravim što manje na ekranima.

Pesma koja je obeležila vanredno stanje kada si ti u pitanju?

Kansas – Carry on Wayward Son

Šta planiraš prvo da uradiš kada se sve smiri?

Nadoknadiću sve te martovske i aprilske rođendane koji nisu mogli da se proslave valjano.

Kakvi su vam planovi u profesionalnom smislu, s obzirom na to da će koncerti ispaštati još neko vreme, plus brojni festivali su otkazani? Na koji način će to uticati dalji rad benda?

Bendu se nisu mnogo promenili planovi, leto je zakucano za pravljenje i snimanje novog albuma, objavljivanje istog na jesen a uz to dolaze i nastupi. Jedva jedva čekamo!

Petar Wagner aka Fantom

Kakve su ti bile početne reakcije kad je proglašeno vanredno stanje?

Već nedelju dana pre samog proglašenja je bilo izvesno da će se tako nešto desiti. Bio sam pomalo razočaran što će nam turneja biti otkazana jer sam jedva čekao prvi susret sa publikom, ali sam takođe vrlo poslušno ispoštovao sve donete mere.

Na koji način provodiš vreme u izolaciji?

Zavisi od dana. Prvi deo karantina je poslužio da napravim Karantin EP i na tome sam radio bez prestanka. Sada sam okupiran sa više stvari.

Sama činjenica da je izašao Karantin EP ukazuje na to da je Fantomu odmor i uživanje stvaranje muzike. Pesme su proizvod kreativnosti, na samu kreativnost utiču druge stvari i okolnosti.

Šta ti najviše nedostaje iz redovnog života?

Ništa posebno. Inače ne izlazim preterano. Samo turneja.

Može li neka preporuka, film, serija, knjiga, sajt?

Film – Purple Noon, serija – The Sinner, nova sezona, knjiga – Room to dream, sajt – indieshuffle.com

Pesma koja je obeležila vanredno stanje kada si ti u pitanju?

Novi album grupe Tame Impala – The Slow Rush.

Kakvi su vam planovi u profesionalnom smislu, s obzirom na to da će koncerti ispaštati još neko vreme, plus brojni festivali otkazani? U kojoj meri će to uticati na vaš radi?

Nema planova jer najavljuju iznova nove talase virusa. To je finansijski veoma loše, ali šta je tu je. Trenutno je nemoguće bilo šta planirati.

Ognjenka Lakićević, Autopark

Kakve su ti bile početne reakcije kad je proglašeno vanredno stanje?

Očekivala sam nekakvu reakciju u tom smeru, nedeljama pre je već bilo jasno šta nam se sprema.

Na koji način ispunjavaš vreme u izolaciji?

Konačno živim bleju. Pijem i jedem, to me najviše interesuje, četujem s ljudima, slušam muziku, pokušavam da sviram. l dalje mi je prekratak dan, ne znam šta bih pre jer znam najvažnije – da ne moram ništa (osim posla koji trenutno radim od kuće).

Da li nastojiš da uradiš što više možeš – budeš produktivnija ili si se prepustila uživanju?

Mislim da treba imati sociopatske crte da bi uživao dok veći deo sveta pati, ali trudim se u toj patnji ili barem empatiji da nađem smisao. Uglavnom ne radim ništa, za promenu, nakon 20 godina stalnih obaveza. Osećam se malo bolesno i čudno, ali baš je zanimljivo, ko sam ja kad ne moram ništa, ko sam ja bez stvari koje me čine.

Kako karantin utiče na tvoju kreativnost?

Uopšte ne razmišljam o tome, kreativnost je sada u periodu inkubacije, moram sa sazrim do mere kada moja unutrašnjost može jasnije da shvati šta mi se dešavalo, tek onda mogu da pišem o tome. Zasad samo pravim instrumentale koje ne umem da odsviram.

Šta ti najviše nedostaje iz redovnog života?

Isključivo zagrljaji i dodirivanje kože i kose ljudi koje volim. Mislim da osećam patnju jagodica na prstima kojima to nedostaje pa ih zamajavam gitarom.

Može li neka preporuka, film, serija, knjiga, sajt?

Serija Afterlife. Vraća veru u humanost i ljubav, a to me lomi ovih dana, da ne kažem u ovom životu. Riki Džervejz je, uz sve scenarističke mane, napravio jedan spomenik ljudskosti, te stvari su mi neopohodne.

Pesma koja je obeležila vanredno stanje kada si ti u pitanju?

Tražiš od mene da budem umerena kad je muzika u pitanju, ali to je nemoguće. Evo ti pet, častim. Replacements – Bastards of Young, Talk Talk – Tomorrow Started, Simon and Garfunkel – The Boxer, Technicolor Lies – Air Max, New Order – Ceremony.

Šta planiraš prvo da uradiš kada se sve konačno smiri?

Ljudi stalno pričaju o tome kao da je to jedan trenutak kad ćemo svi izaći da proslavimo, kao da nas čeka karneval, pa kao našminkam se, obučem se i krenem da se dodirujem s ljudima.

Mene jedino zanima da su svi dobro, pa tek da vidimo koliko smo psihički i ekonomski oštećeni. Nadam se da će oporavak od posttrumatskog stresnog poremećaja da traje što kraće.

Jedva čekam period kad bude bilo bezbedno da se zagrlimo, da osetim nečiju kožu, kosu i kosti. Zasad kao da postoji neka granica koju ne smem da pređem, ljudi vidim kao neke krhke lutke, ne smem da ih pokvarim. Dakle, nemam neki redosled, ali svakako, imam neke prioritetne potrebe kada su ljudi i zagrljaji u pitanju, čak i kad sam očajna, zadržavam neke standarde.

Za mene se neće ‘smiriti’ onda kada se ukine vanredno stanje nego kada zaista nestane objektivna opasnost od ponovnog širenja virusa, a to verovatnije neće biti jedan trenutak nego niz malih trenutaka i koraka u kojima ponovo osvajamo ono što smo kao imali i uglavnom sve to uzimali zdravo za gotovo.

 

Kakvi su ti planovi u profesionalnom smislu, s obzirom na to da će nastupi ispaštati još neko vreme, plus brojni festivali su otkazani? Na koji način će to uticatii na rad benda?

Ovde se prvenstveno otvara pitanje šta će raditi ljudi koji žive od toga, kao i mnoge druge struke čije je poslovanje zamrlo. Što se Autoparka tiče, ovo je trebalo da bude naša godina, pošto obeležavamo 20 godina benda, bili smo uzbuđeni kao ludaci, ja se nisam ovoliko ložila pre 20 godina, a uvek sam se ložila kao budala. Imali smo zakazane koncerte, bio je planiran konačno izlazak novog albuma čije smo snimanje prekinuli. Svakako da će ovaj period imati svog traga u novim pesmama koje se tek stvaraju u nama, mislim da će se one dobro će se uklopiti u pred/apokaliptični ton onih ostalih. Ali, naravno, sve ovo može da sačeka, niko neće propasti zbog odlaganja planova Autoparka, sasvim je jasno i logično šta su prioriteti, disciplinovano čekamo bolje dane.

Nemanja Ćirić, bubnjar benda св. Псета

Kakve su ti bile početne reakcije kad je proglašeno vanredno stanje?

Relativno nikakve, nešto što mora da se desi kako bi se preventivno sprečilo širenje virusa. Mada sam iskreno bio srećan jer sam došao u priliku da se posvetim, kao i većina, stvarima koje ne stižem da uradim inače. Svakako je tesno.

Na koji način ispunjavaš vreme u izolaciji?

Spremam klopu, kad se može napolje bajs ili dugačka šetnja, kod kuće čitanje, gledanje filmova i serija, počeo sam nedavno da snimam muziku kod kuće, tako da je to nešto što mi najviše znači.

Da li nastojiš da uradiš što više možeš – budeš produktivniji ili je fazon laganini, uživanje?

Konstantna borba, malo tamo, malo ovamo, u međuvremenu u tom vaganju izgubiš poprilično vremena.

Šta ti najviše nedostaje iz redovnog života?

Sloboda kretanja.

Može li neka preporuka, film, serija, knjiga, sajt?

Film: You Were Never Really Here, Serija: Impractical jokers, Knjiga: Poslednji dani na smrt osuđenog Viktora Igoa i Tragedija genija, Vladimira Stanojevića. Sajt: svetapseta.bandcamp.com.

Pesma koja je obeležila vanredno stanje kada si ti u pitanju?

Park Hye Jin – „I Don’t Care“

Šta planiraš prvo da uradiš kada se sve konačno smiri?

Malo da se vidim sa ekipom i da proćakulamo i popijemo po koju.

Kakvi su vam planovi u profi smislu, s obzirom na zabranu nastupa još neko vreme, plus otkazivanje brojnih festivala? Kako će se to odraziti na vaš rad?

Prvenstveno želimo da snimimo novi materijal na kome radimo već duže vreme onda ćemo videti. Super je ideja sa onlajn koncertima ali iskreno znamo svi da to nema tu draž koncerta uživo. Mozda pokušamo nešto u tom duhu, ali za sad gledamo da odemo u studio da snimimo to što imamo a posle lagano, vreme će pokazati.

 

Ana Marija Tumbas aka Stroberiz

Kakve su ti bile početne reakcije kad je proglašeno vanredno stanje?

Tranzicija iz “normalnog” u vandredno stanje mi nije teško pala jer sam sama po sebi introvertna i sklona samoći i zatvaranju. Zabrinula sam se za svoju porodicu i prijatelje, kako ovde tako i u drugim zemljama, ali smo svakodnevno u kontaktu i razumenjujemo vesti vezane za situaciju, razmenjujemo recepte, preporuke, pa se tako međusobno i podržavamo na psihičkom nivou. Trudim se da ne čitam komentare na društvenim mrežama jer neretko izazovu bes u meni, i da svoje mišljenje zadržim za sebe i meni najbliže.

Na koji način ispunjavaš vreme u izolaciji?

Nastojim da nadomestim manjak fizičke aktivnosti vežbama, ali i da se odmaram. Najviše volim da eksperimentišem u kuhinji, a to zahteva vreme koje ne mogu reći da sam imala pre izolacije jer je uvek nešto bilo bitnije, a sada je sve podjednako bitno i nebitno i uživam u tome. Inspiracija ne može da se sili, a od griže savesti se ništa ne dobija. Ima dana kada u startu odlučim da neću raditi ništa, i istog trenutka oprostim sebi zbog toga.

Nedavno si objavila singl, pa da li to karantin utiče pozitivno na tvoju kreativnost?

Singl “Zajedno” je snimljen još početkom prošle godine, recimo da me karantin samo naterao da odlučim da ga objavim. Tu pesmu sam snimila sa bendom u kućnim uslovima, sa veoma ograničenom opremom i ona je ostala tako, po strani, kao “demo verzija”. Za video su zaslužni ljudi koji verovatno ne bi imali vremena da ga naprave da situacija nije ovakva kakva jeste, pa je možda u tom smislu karantin bio okidač da singl izađe baš sad. Ne bih rekla da sam nešto više kreativna nego obično. Vodim se osećajem, kada mi se radi – radim, kao i do sada.

Šta ti najviše nedostaje iz redovnog života?

Zagrljaji i razgovori licem u lice.

Može li neka preporuka, film, serija, knjiga, sajt?

U ovom periodu sam se vratila video igrama, gejmer sam od malena pa mi je ovoliko slobodnog vremena omogućilo da se podsetim koliko je to kul. Svim ljubiteljima  video igara preporučujem Ori and the Blind Forest i Cuphead, prelepe i dinamične igre sa odličnom muzikom. Što se serija tiče, prva mi na pamet pada Marvelous Mrs. Maisel, sviđa mi se ta kombinacija “stand up” humora i estetike šezdesetih. Španski film Toc Toc mi je trenutno u Top 10 omiljenih, govori o prihvatanju sebe i drugih i preporučujem svakome da ga pogleda, bio ljubitelj komedije ili ne. Za čitanje preporučujem Rat ljudi i daždevnjaka Karel Čapeka i Vodič kroz požare Ognjenke Lakićević.

foto: Dejan Rankov

Pesma koja je obeležila vanredno stanje kada si ti u pitanju?

Moja plejlista je doživela jedan spontani retrospektivni preobražaj u ovom periodu, slušam sve ono što nisam slušala godinama, još od srednje škole, tu ima svega, od Madone preko starih Jarbola, Kosheen, pa čak i Bajage. :) Trudim se da pratim i novitete na domaćoj i regionalnoj sceni, a najčešće mi se na YouTube-u vrte neki live koncerti sa KEXP-a. Ako bih morala da izaberem jednu pesmu, to bi bila Husbands grupe Savages, dobra je za buđenje.

Šta planiraš prvo da uradiš kada se sve smiri?

Potrudiću se da se vodim svime što sam naučila u ovom periodu izolacije, da razgraničim bitne stvari od nebitnih i da vodim računa o sebi i drugima najbolje što mogu. Posla već sada ima dovoljno, ponuda za razne saradnje i još jedan singl koji treba da izađe uskoro, a koji će se naći i na albumu koji pripremam. Planiram da se vidim sa prijateljima i organizujem neko putovanje u prirodu.

Daniel Kovač, Jarboli i Jesenji orkestar

Kakve su ti bile početne reakcije kad je proglašeno vanredno stanje?

Zabrinutost, snalaženje u novoj situaciji, smišljanje kako da organizujem odeću, ulazak i izlazak iz stana, kako da napravim mini karantin za stvari koje donosim spolja u stan. Organizacija rada od kuće. Zatim želja da se odmorim, da ne radim ništa, da sve prespavam, ali radim, radim, malo spavam. Rad od kuće je velika prevara, ne valja to ništa.

Na koji način ispunjavaš vreme u izolaciji?

Spadam u povlašćenu grupu ljudi koja može da radi i od kuće. Radim kao inženjer, pa je onda to moguće. U ovoj situaciji treba da pomognemo onim ljudima koji moraju da izlaze i rade na terenu – lekari, prodavci, snabdevači, naročito proizvođači hrane.

Moramo da im pomognemo tako što ćemo da ne zaražavamo jedni druge i što pre umanjimo broj obolelih.

To je zadatak za celo društvo. Svaki pametnjaković ili usijana glava su potencijalne masovne ubice.

Da li nastojiš da uradiš što više možeš – budeš produktivniji ili si se prepustio uživanju?

Usporio sam se, ali istovremeno i radim po ceo dan. Nije uživanje, trudim se da dan ima neku strukturu, ali sam izgubio pojam o danima, pa radim i vikendima, nema nikakve logike više. Umesto fiskulture sviram gitaru, pa onda na fotoaparat snimam neke pesme. Ponešto kačim na jutjub Jesenjeg Orkestra, to me na neki način čini manje usamljenim, a tera me da mislim i vežbam. Spontano pravim malu mračnu zbirku pesama.

foto: Dejan Golić

Šta ti najviše nedostaje iz redovnog života?

Druženje u galeriji Remont, sviranje i pevanje sa Remontovcima sa kojima sam pred koronu snimio lep album Pesme iz Remonta i probe i koncerti sa Tijanom Stanković sa kojom sam pred vanredno stanje odsvirao nekoliko jako lepih koncerata. Nedostaje mi i da visim u dnevnom Čiltonu u Čumićevom sokačetu i noćna druženja u Idiotu.

Može li neka preporuka, film, serija, knjiga, sajt?

Ponovo sam pročitao esej Teorija romana Bele Hamvaša. Toplo preporučujem. Po Hamvašu živimo u eri romana i dobro je to razumeti. Serije ne gledam, ni filmove. Slušao sam ove dve nove pesme Boba DIlana i jako mi se dopadaju.

Pesma koja je obeležila vanredno stanje kada si ti u pitanju?

Jedna je svakako Murder most foul Boba Dilana. Pesma od 17 minuta koju još nijednom nisam prekinuo nego svaki put preslušao do kraja. Druga je jedina pesma koju sam u ovoj krizi napisao. Pesma se zove Vesnik turizma u Borči i nastala je nakon moje spontane prve posete Borči koja se dogodila u ovom vanrednom stanju. Pevam je u glavi po ceo dan. Retko se dogodi da za 15 minuta ispališ 60 stihova i da sve stoji i ima smisla. Moram da je snimim sa fotoaparatom i podelim.

Šta planiraš prvo da uradiš kada se sve smiri?

Da odem u Remont, Dnevni Čilton i Idiot da vidim kako stoje stvari. Onda posle toga vredno i skromno dalje.

Kakvi su ti planovi u profesionalnom smislu, s obzirom na to da će koncerti ispaštati još neko vreme, plus brojni festivali su otkazani? Na koji način će to uticati tvoj dalji rad?

Vrlo teško pitanje. Nemam odgovor. Naravno da ću se prilagoditi okolnostima. Dobra stvar je što moje bavljenje koncertnim aktivnostima i dalje ima tu neplaniranu spontanost. U poslednje vreme sviram male koncerte, bez velikih planova, festivala, unapred planiranih datuma i mislim da je to prednost za buduće vreme. Moji orkestri su zasnovani više na formi piratske družine, nego nekih čvrstih struktura, tako da se lako sastanemo, sviramo, raziđemo, pa se ponovo sastanemo kad treba. Nadam se da će ta prirodnost i spontanost da omoguće da se što pre vratimo živom sviranju. Za početak, ipak, strpljenje i zdravlje.

Vuk Stevanović, Ljubičice&Co

Kakve su vam bile početne reakcije kad je proglašeno vanredno stanje?

Trudimo se da budemo racionalni, pogotovo u neobičnim situacijama. Mada, kada je sve počelo, mene je zahvatio talas zbunjenosti i brige. Možda su glavni razlog tome izvori informacija koji su prilično zagađeni. Kada vas zasipaju pompeznim, kontradiktornim vestima jedan od načina je da balans potražite u sebi i stvarima koje vas neposredno okružuju. Tako nekako smo se prilično brzo setili da su najvažnije stvari solidarnost i empatija, i okrenuli se pozitivnim razmišljanjima i rutinama. Situacije koje nose sa sobom veliku dozu neizvesnosti bude najgore ali i najbolje u ljudima. Ja volim da se kladim na najbolje.

Na koji način ispunjate vreme u izolaciji?

Način na koji provodimo vreme nije se dramatično promenio tokom izolacije. Pošto nam je studio deo kuće u kojoj živimo, i do sada smo veliki deo posla obavljali kod kuće. A tu su i dalje probe benda i vežbanje, pravljenje i slušanje muzike, razgovori, čitanje, gledanje filmova, kuvanje… Pera se priprema za svoj specijalistički ispit iz trube i pomno prati dešavanja u svetu šaha, a ja se zanimam gajenjem biljaka i uređivanjem bašte. Osim što nema mnogo šetnje i viđanja sa prijateljima ostale aktivnosti su prilično standardne.

Da li nastojite da uradite što više možete – budete produktivniji ili ste se prepustili uživanju?

Ne idemo u krajnost. Trudimo se da ostanemo normalni, koliko god je to moguće. Naša mera je tu negde na sredini linije. Nema griže savesti kad se opustimo i uživamo, ali ja se veoma dobro osećam i kada zasučemo rukave i obavimo posao.

Kako karantin utiče na vašu kreativnost?

Karakteristično za Ljubičice je da inspiraciju uglavnom pronalazimo u svakodnevnom životu, pogotovo u odnosu sa drugim ljudima. Toga sada ima mnogo manje, ali sa druge strane imamo više vremena da se bavimo kreativnim poslovima. Rekao bih da ideja ima malo manje, ali da ih malo više cedimo i bolje iskorišćavamo.

Šta vam najviše nedostaje iz redovnog života?

Nedeljni ručak sa porodicom i vreme koje smo provodili sa prijateljima, šetnje po keju, i naravno, nedostaju mi svirke.

Može li neka preporuka, film, serija, knjiga, sajt za vreme u karantinu?

Ako volite podkaste, Radiolab će vam pružiti mnogo sati super kvalitetnog programa, do duše na engleskom. Ako želite program na srpskom i zanimljive preporuke, naš podkast Čista pakost i dalje izlazi. Tu ćete naići na najrazličitije preporuke za muziku, filmove, igre i još koješta.

Pesma koja je obeležila vanredno stanje kada si ti u pitanju?

Ornella Vanoni Rossetto e cioccolato

Šta planirate prvo da uradite kada se sve smiri?

Ne verujem da će se sve završiti tek tako, iznenada. Mislim da će ići postepeno, pa ćemo se i mi lagano vratiti u redovne tokove. Ljubičice su bile na prvoj evropskoj turneji ovog januara, i ja se nadam da ćemo moći što pre da se vratimo na taj kolosek. Svirke i putovanja.

Kakvi su vam planovi u profi smislu, s obzirom na zabranu nastupa još neko vreme, plus otkazivanje brojnih festivala? Kako će se to odraziti na vaš rad?

Zabrana nastupa je ozbiljan ekonomski udarac za većinu bendova koji aktivno nastupaju, ali, sa vedrije strane, ja se nadam da ćemo ovo iskoristiti kao priliku da završimo novi album. Tako da ćemo, kada sve ovo prođe, biti spremni za najveću turneju i koncertnu promociju do sada.

Kristijan Molnar, dj i producent

Kakve su ti bile početne reakcije kad je proglašeno vanredno stanje?

Reagovao sam jednostavno, par dana pre tog proglašenja, jer sam jedno jutro razmenio poruke koje su meni i drugima u roku od 15 minuta otkazale sve planove, kao i prihode. Mi smo već tada bili u svojevrsnom vanrednom stanju, pa tako ta konferencija meni nije puno promenila situaciju. Nije bilo panike, taman sam mogao do prodavnice pre mogućih gužvi i tada sam se izolovao kako roditelje i starije ljude ne bih doveo u bilo kakvu opasnost. Sada mi se čini mi da smo te poruke i pozive svi blesavo i hrabro podneli. Nokaut posle koga smo odmah ustali, ali smo još uvek u ringu.

Na koji način ispunjavaš vreme u izolaciji?

Ne preterano drugačije nego inače, samo sve radim sporije pa nadam se i kvalitetnije. Slušam više muzike, češće palim opremu, čitam više, kuvamo više, treniram redovnije. Jedino ne znam šta više gledati ili šta mi se tačno gleda od filmova i serija, ali možda najbitnije, izolacija mi je makar privremeno regulisala san.

Da li nastojiš da uradiš što više možeš – budeš produktivniji ili je fazon laganini?

Baš u ovom haosu tu postoji balans.

Šta ti najviše nedostaje iz redovnog života?

Ljudi! Sve mi više fale.

Može li neka preporuka, film, serija, knjiga, sajt?

Skeniranu kolekciju Alana Forda možete skinuti ovde, a domaće i voljene muzičare, molim Vas, podržite na bandcampu ili njihovim stranicama za donacije.

Pesma koja je obeležila vanredno stanje kada si ti u pitanju?

Ovih dana predvodi Fiona Apple sa pesmom Heavy Balloon.

Šta planiraš prvo da uradiš kada se sve smiri?

Da zagrlim porodicu i drage ljude.

Kakvi su ti planovi u profi smislu, obzirom da će koncerti ispaštati još neko vreme, plus brojni festivali otkazani? Na koji način će to odrediti vaš dalji rad?

Bilo koji plan sada da imam promeniće se kroz dva ili tri dana, tako da se na kraju sve svede na maštanje, razmišljanje i razvijanje ideja. Apsolutno nemamo predstavu kada ćemo moći da radimo pa tako sve ispadne puko nagađanje, a to smo trenutno rekao bih svi batalili. Ukoliko ostanemo u ovakvoj situaciji, kroz par meseci mnogi ljudi vezani za muziku ili bilo kakvu umetnost i freelancing biće u ozbiljnom problemu pa je trenutno najrealnije praviti plan kako ostati normalan.

foto: Nikola Pazarski

Tamara Popović aka tam

Kakve su ti bile početne reakcije kad je proglašeno vanredno stanje?

Prvenstveno sam bila uplašena zbog ljudi koje volim, to mi je i dalje najsnažnije osećanje. Svi su u opasnosti od nečega nad čim nemam preterano mnogo kontrole i želim sve da ih zaštitim, a ne mogu.

Na koji način ispunjavaš vreme u izolaciji?

Bilo mi je veoma teško da se naviknem prve dve nedelje jer mi je život inače dosta dinamičan, ali sam uvela sebi neki raspored i sada funkcionišem prilično dobro. Iskoristila sam vreme i da okrečim neke prostorije u kući, kao i svoju sobu i da uradim neke stvari koje su mi u normalnim okolnostima poslednje na listi prioriteta. Osim toga pišem, komponujem, radim, treniram… Trudim se da mi svaki dan bude makar malo drugačiji od prethodnog.

Isprva sam sebe terala da radim što više, pa se onda smorim ako ne stignem sve što sam planirala, tako da sam sada negde između. Ostavim sebi vremena i za rad i za uživanje.

Kako karantin utiče na tvoju kreativnost?

Kako koji dan, nekad sam baš inspirisana nekad se osećam prazno, ali sam skoro pročitala jednu odličnu rečenicu ‘bad art is still better than no art’, tako da i na loše dane makar nešto uradim.

Šta ti najviše nedostaje iz redovnog života?

Najviše moji prijatelji – jedva čekam da ih izgrlim i izmaltretiram od ljubavi kad ih vidim. Takođe, nastupi i svi ljudi sa kojima stvaram, fali mi da pravimo muziku dok smo u istoj prostoriji.

foto: Tanja Drobnjak

Može li neka preporuka, film, serija, knjiga, sajt?

Serije Maniac sa Emmom Stone i Jonah Hillom, kao i britanska serija Utopia, koja ima nekih dodirnih tačaka sa ovom situacijom. Knjige definitivno Bluz šema i Musungu Džim i veliki poglavica Tuloko Patrika Nita, koje su malo ređe za pronalaženje, ali vrede svakog cimanja.

Pesma koja je obeležila vanredno stanje kada si ti u pitanju?

Menjaju se iz dana u dan, tako da moram da izdvojim nekoliko. Usta puna zlata – Spejs Noksi x FTP Cojkana, Sink – Maya B, Out of Time – Deb Never, Guilty Conscience – 070 Shake i Do You Love Her – Jessie Reyez.

Šta planiraš prvo da uradiš kada se sve smiri?

Da se vidim sa ljudima koje volim, da ih izgrlim, izljubim, da pričamo o svemu bitnom i nebitnom uživo i onda krećem punom parom da radim na novoj muzici.

Veljko Milinković, gitarista benda Vizelj

Kakve su ti bile početne reakcije kad je proglašeno vanredno stanje?

Prvo neverica, pa onda i neki prkos, kao neće mene niko da drži kući… Posle sam shvatio da je to razmišljanje za debile pa sam prihvatio situaciju i trudim se da iz nje izvučem što više pozitivnih stvari.

Na koji način provodiš vreme u izolaciji?

Ovo je već izlizano, ali stvarno radim stvari za koje nisam tolko imao vremena do sad, neke su glupe a neke produktivne. Blejim na fejsu i igram igrice satima da mi se ogadi, da mi posle, kad se stvari vrate u normalu, to ne oduzima vreme.

Da li nastojiš da uradiš što više možeš – budeš produktivniji ili si u laganini fazonu?

Za mene uživanje i produktivnost idu ruku pod ruku, barem ako pričamo o muzici. Dešava mi se da danima sedim i na ripit slušam i uobličavam jednu pesmu, to već postaje malo jezivo u poslednje vreme.

Šta ti najviše nedostaje iz redovnog života?

Da budem u sred noći po lepom vremenu napolju u gradu.

foto: Staša Bukumirović

Može li neka preporuka, film, serija, knjiga, sajt?

Gledao sam skoro dokumentarni film Shutka book of records o životu romskog naselja Šutka u Makedoniji, to mi je sad omiljeni film. Ima na Youtubeu, nemate izgovor da ne pogledate.

Pesma koja je obeležila vanredno stanje kada si ti u pitanju?

Ima ih dosta, ali kad izađem na terasu i gledam kako je sve tiho i prazno osim helikoptera koji nadleće, pustim obavezno Police in Helicopter od Johna Holta.

Šta planiraš prvo da uradiš kada se sve smiri?

Da provedem celu noć napolju u gradu.

Kakvi su vam planovi u profesionalnom smislu, s obzirom na to da će koncerti ispaštati još neko vreme, plus brojni festivali otkazani? U kojoj meri će to uticati na vaš radi?

Moraćemo da se prilagođavamo situaciji, zar ne? Svakako bend neće funkcionisati kako je do sad funkcionisao, dok se situacija ne vrati potpuno u normalu. Gledamo da ne stagniramo nego da se prebacimo na neke druge pristupe održavanja benda, imamo puno novog materijala koji trenutno uobličavamo, tako da uskoro može da se očekuje nešto novo I sveže od nas.

 

 

 

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: