Da li imate preko 18 godina?

Michelle, ma belle: Ex Chinawoman u Beogradu

Michelle Gurevich začudno dubokim, autoritativnim glasom prenosi i usklađuje svaku svoju emociju sa ritmikom slušalačkog srca, a sa svojim solo albumom "New Decadence" dolazi ovog marta i u Beograd.

0
0

Tokom našeg prvog susreta pomislio sam da je sigurno to „ona kineskinja“ iz spota Davida Bowia, što ona naravno nije bila, ali me je pseudonimom prosto navodila na takav laički doživljaj. Zatim sam pomislio da je reč o muškarcu, obrnuto od Anthonya (Hegarty), nekog podjednako izgubljenog, povređenog i usamljenog. Onda sam prestao da je zamišljam i prepustio da me pesme vode. Susreti su naravno bili imaginarni i nastali su preslušavanjem prva dva albuma „Party Girl“ (2007) i „Show Me The Face“ (2010).

Chwm14_11

Michelle Gurevich začudno dubokim, autoritativnim glasom prenosi i usklađuje svaku svoju emociju sa ritmikom slušalačkog srca. Šlagersko kabaretska estetika ove kanadske kantautorke, koja je od nedavno svoj pseudonim zamenila pravim imenom i prezimenom, na posledjem albumu potresno svedoči o vremnu u kom smo. Michelle ne lamentira nad sopstvenom sudbinom niti nas skrhane uljuškuje. Svojim glasom ona uspeva da izbavi u pokušaju da razume sopstvenu neshvaćenost.

Šta još krije naziv aktuelnog izdanja „New Decadence“ (2016)? Krije oslobađajuće misli, stavove koje krišom izgovaramo, emocije koje nisu za javnost, opsednutosti i frustracije šćućurene a ovde glasno izgovorene. „New Decadence“ u velikom stilu vraća humanost u svakodnevicu i slavi različitost kako se god ona manifestovala.

Šansonjerski izraz Michelle Gurevich lako će shavtiti publika najšireg muzičkog spektra. Dete ruskih emigranata, odrastala je na tradiciji balalajke. Stasavala u Torontu gde je učila balet i svirala trubu a poslednjih nekoliko godina živi u Berlinu:

Toronto pruža miran život i otvoreno okruženje koje podstiče satiru i skromnost, dobre sastojke za stvaranje muzike. S druge strane, to je skup grad, veoma poslovno orijentisan. Berlin je mnogo pristupačniji i opušteniji.

Foto: Nenad Rebersak

Eklektičnost koja provejava kroz njen naizgled hladan i bremenit slovenski duh, refleksija je onoga što je u slušalačkom smislu gradilo:

Volela sam Allu Pugachovu, Charles Aznavoura, Lucio Dalla, Andriana Celentana, Amandu Lear, Fransis Lai, Vladimira Visockog. Onda su došli Metallica, Joy Division, Kraftwerk, Portishead, Nine Inch Nails, Leonard Cohen…

Ovaj razuzdani niz ima jedinstvenu crtu koju karakteriše autentičnost. Na tome je China girl radila sve ove godine redovno posećujući i Beograd kome se posvetila odmah na početku ovogodišnje evropske turneje:

Naši nastupi u Beogradu uvek su među najzabavnijim. Srpska publika uvek je bila veoma srdačna, predana, takođe i pomalo divlja. Mnogo toga se desilo u mom životu od prvog nastupa u Beogradu, naravno da sam se promenila, a promenili su se i nastupi.

Michelle Gurevich karijeru je počela profilom na My Space-u, od tada internet koristi kao osnovno oruđe za plasman i popularizaciju sopstvene muzike. Između ostalog, zbog toga sebe svrstava u, kako kaže, novi badroom art talas. Ovo je prilika da osetite čari amotivnog rasterećenja, brižno ušuškani svedenom elektronikom, bujicom prepoznatljivih reči i emocija.

Koncert Michelle Gurovich održaće se u subotu 18. marta u Domu omladine Beograda, sa početkom u 21h. 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: