Da li imate preko 18 godina?

MENT Festival: najboljih 10 nastupa + honourable mention

Izveštaj sa najboljeg malog i „indoor“ festivala u Evropi koji je peti put održan u Ljubljani.

MENT je showcase festival/konferencija koji se peti put održao/la u Ljubljani, na nekoliko lokacija širom grada koji svojom veličinom savršeno odgovara formatu događaja. Njima peti, a nama prvi put – i nismo znali šta da očekujemo. I zaista smo došli potpuno neutralnih predubeđenja, možda smo se zato tako lepo proveli.

Poslušali smo oko 30 bendova/izvođača u 3 dana, i prisustvovali nekoliko konferencijskih događaja u okviru festivala. Dinamika je takva da se koncerti preklapaju, i većinu vremena smo leteli sa lokacije na lokaciju želeći da iskusimo što više. Prisutni su svi žanrovi, od noise metala, hardkora, panka i post-punka (sa svim hibridima unutar žanrova) do eksperimentalne elektronike, witchouse-a i techna. Program je bogato iznijansiran, ali u publici retko ima fanova, uglavnom su tu posetioci koji prisustvuju nastupim, bez reakcije. Najangažovaniji će malo da protresu glavom, nije bilo kvalitetnih šutki. Sve to je u kontradikciji sa time koliko izvođači ginu na bini ne bi li od malih prerasli u velike, s obzirom da je u publici mnogo relevantnih aktera u muzičkoj industriji – producenata, bookera, predstavnika muzičkih labela i slično.

Predstavljamo vam svojih top 10 izvođača na MENT Festivalu 2019 i 5 izvođača koji su ostavili jak utisak ali nisu uspeli da se proguraju u TOP10.

TOP10
It it anita

Belgijski noise rock bend primalne, skoro pa životinjske energije, koji nije prestao izvlačiti trikove iz rukava tokom celog nastupa. Gitarista menja 6 gitara, pevač svoju ustupa nasumičnom normkorcu iz publike, bubnjar se u istu seli pred kraj nastupa. Na momente spektakl prevlada kvalitet muzike, koji je pak neupitno dobar. U pitanju je iskusan live bend savršenog zvuka (svaka čast za technical crew koji je ispratio sve performativne sekvence). Egzibicionizmu sklona četveročlana sila koja ruši sve pred sobom. Nastup > muzika.

 

Bee bee sea

Njihovo ime izvlači smešak na usne kao i njihov nimalo tenzičan zvuk. Bibisi proizvode prelep psihodelični garage rock koji automatski baca kičmice u valovita izvijanja na fantomskim surferskim daskama. Odjednom zglobovi postaju elastični i spremni za tancanje. Bili su baš dobri, neformalni, ispunili su klub bezbrižnom energijom leta i sunca. Iako muzika koju prave nije nimalo naivna. Kombinacija dobre tehnike, catchy ritma i opuštenog pristupa svemu tome ispostavila se kao dobitna kombinacija za pčelice  – svi sa kojima smo pričali su ih stavili na svoje mentalne liste najboljih izvedbi na MENT-u ove godine.

 

Malihini

Malihini je indie-dream-pop sa ozbiljnim tekstopisačkim talentom, koji se uglavnom vrpolji u domenu emotivne inteligencije. Bubanj, gitara, synth. Svedeno. Senzualno. Ona u crvenom, on u crnom, pod plavim svetlima. Saundtrek za uživanje u lepom vremenu sa dozom nostalgije za onim manje lepim. Malihini znači došljak među Havajčanima, I zaista su uboli sa imenom. Nelagoda u raju.

 

Acute dose

Acute Dose bi se mogao labelovati kao post-pop ili neka hibrido fjužn lo-fi garaža. Dosta podsećaju na King Krule-a kojem su i bili predgrupa u Pragu. Njihov nastup je jedan od prvih koje smo gledali i nismo prestali da ga spominjemo – samouvereni muzičari sa nepretencioznim, dubokim vokalom obavijenim duvanskim dimom i slojevima zvuka koji jako brzo zavedu telo. I voze…voze…voze.

 

DJ Flugvel Og Geimskip

= DJ Airplane & Spaceship. Nismo znali šta nas čeka kad smo ušli u crnu kutiju od stejdža, koji je gospodična Avion i Svemirski Brod oplemenila neonskim svetlima, psihodeličnim post-internet horror trash vizualima i bengerskim trakama sa high-pitch vokalom. Postoji nešto jako zadovoljavajuće u tome da gledaš osobu na sceni koja je u potpunosti zanesena radošću koju oseća dok ti priređuje šou. Pogotovo ako je u pitanju tako čulno stimulativan performans koji bismo sumirali kao klupsko spirituelno putovanje. Preslatka je.

Sir Croissant 

Uh, ovo je bilo blaženo iskustvo. Maloletni tinejdžer iz čijih jagodica (onih na prstima) izlazi najmiliji melos koji kordofon ume da proizvede, a iz usta indie-sevdah napisan tako mudro i vešto da kao da je u pitanju reinkarnacija. Iako je kategorija singer/songwriter nešto čemu često pristupamo sa blagim podsmehom, Sir Croissant je svojom izvanrednošću oprao diskutabilnu reputaciju kategorije u kojoj se nalazi. Nastupao je u kapeli u sklopu Ljubljanske tvrđave, sa sve razapetim Isusom iznad glave, što je doprinelo sakralnosti i nežnosti celog iskustva. Anđeo. Ponos Bosne i Hercegovine (kaže Andrea).

 

Vizelj

Čak i ako niste u fazonu da pustite Vizelj na YouTube-u, preporučujemo da se počastite njihovim nastupom. Insider tip – ako se proderete ‘’skini seee’’ za vreme nastupa, postoji mogućnost da će vas duplo počastiti. Top only. Žanr – beogradski rokenrol. Dečki koji obećavaju…da će i na bini i u publici biti mnogo znoja. Zaista su pokidali nastup na MENT-u! Upratite njihov koncert na Hali Gali-ju u Drugstore-u 23.02.

 

Batu

Poslednji nastup na MENT-u za nas, u bizarnom K4 ljubljanskom noćnom klubu koji je dizajnirao neko ko očito nije nikad bio u klabingu. Sve je crno, spejsi, uglađeno, hakerski, a istovremeno nepraktično, preosvetljeno, sa rupom u zemlji umesto prvih 15 redova densflora. Što je doprinelo tome da je Batu sve vreme izgledao baš smoreno dok je puštao, jer je retko ko uspeo da kvalitetno zarejva u tom ambijentu. Batu producira i kurira izvanredan, progresivni, sveži klupski zvuk, besprekorno umiksan. Ključne reči – hipnoza, bass linija, apsolutna predaja. Radujemo se Batu-ovom nastupu na SUTRA u Drugstore-u 08.02., gde će moći da izdominira u prikladnom prostoru.

 

7am

Ne znamo tačno koji je ovo žanr, DIY grunge alternative garage rock??? Ovaj bend je možda najteže opisati rečima. Članovi sevnejema izgledaju kao da su se sreli na autobuskoj stanici i odlučili da prave muziku – niti liče jedno na drugo niti je između njih bilo interakcije. Ali muzika koju prešutno stvaraju je odlična, a njena specifičnost je višeslojnost. Bubnjar drži ritam za ovo dvoje koji razvaljuju i verovatno bi eksplodirali da nema njega da im broji takt. Gitarista ima neverovatan skill koji krije iza svoje uniforme krast skejt pankera, a basistkinja/pevačica proizvodi ultrazvučne valove, i verovatno izaziva neorganske plime i oseke bas linijom koju krije iza kostima bibliotekarke (stereotype alert).

 

Rendez vous

Francuski post-punk koji takođe nažalost nismo čuli od početka do kraja jer u tom trenutku nije dolazilo u obzir da napustimo impresivni nastup It It Anite koji su nastupali paralelno. Njuvejvi, sa jakom synth linijom, saundtrek za visokobudžetni horor film. Trećina koncerta koju jesmo doživeli je ostavila baš jak utisak! Savršeno uigrani, multiteskujući između pevanja i sviranja instrumenata – svi članovi su pojave koje privlače i drže pažnju, toliko dobri da je iscrpljujuće. Kad smo poslušali njihovu muziku kod kuće na Bandcampu, postalo nam je sasvim jasno da je reč o klasiku za veke vekova.

 

HONOURABLE MENTION
Rosemary Loves a Blackberry

Verovatno bi ovako zvučala Alice Glass da je krenula u solo karijeru pre nego što je postala pevaljka Crystal Castles-a. Žanrovski je mnogo toga – a istovremeno žanrom neopterećena. Proizvodi sintetičku muziku, eksperimentalnu, uz koju uživo đuska na bini. Atraktivno izgleda. Kao neka urbana veštica. Kad kaže da voli kupine, zapravo hoće da kaže da voli krv. Pop vokal samo doprinosi spookinesu projekta ove Ruskinje koja retko nastupa izvan motherlanda.

 

Celeste

Metal je žanr koji je tu da nas podseća na sve što trpamo pod tepih u javnom prostoru osim kad je alat senzacionalizma – očaj, nihilizam, pesimizam, nasilje, negativnost. Uživanje u metalu je inherentna karakteristika čoveka metalca valjda, koja se ne može prisvojiti ili naučiti tako lako. Za uživaoce metala, Celeste je apsolutni spektakl. Njihov zvuk grmi i pokreće tektonske ploče, a nastup te istripuje da si u paklu koji je rudnik koji je pećina koji je rerna od šporeta i dolaze gladni zatočeni rudari kanibali da te ispeku i pojedu. Jezivo dobro.

foto: Nejc Ketis

Iceage

U svojim standardnim pijačarskim outfitima, kako bi ih Aleksa okarakterisao, priredili su dosta dobar koncert, ali lenj, kao da iz lepih danskih dečaka nastupaju dedice sa Kalenića. Akcenat su svakako stavili na novi album uz poneki stari hit iz vremena kad su lepog Eliasa prebili u Beogradu. I post-pankeri su pankeri bre, alo, budite se!

 

ManMachine

Dobre su mu pesme. Dobra pojava. One man and one machine psycho love romance. Loše peva.

 

Haiku Garden

Naš prvi koncert festivala, na koji smo uklizali iz aviona. Čuli smo svega nekoliko pesama, tako da ne možemo komentarisati iskustvo u celini, ali sreća – nastupaju u Kvaki 10.02. tako da ćemo popuniti gap. Da li se shoegaze zove tako zato što je u pitanju muzika koja ti omogućava da gledaš u cipele tokom celog koncerta, njišeš se, i budeš u intimnom trenutku sam sa sobom? Jer otprilike je takva atmosfera bila prisutna u publici, bend je razvalio ali iz njih nije izbijala tenzična silina emocije kao kod nekih drugih ekspresivnijih bendova. Haiku Garden bi bio jarac u horoskopu.

 

MENT festival je zaista stimulativno iskustvo za sve koji vole da otkrivaju novu muziku u adult festival atmosferi. Neprocenjivo je vredna platforma za muzičare i industriju. Organizacija je smooth, bez propusta. MENT aplikacija pomogla je da se ne gubimo u line up-u, kao i da u svakom trenutku znamo gde smo i gde idemo, bug free. Vidimo se tamo i sledeće godine!

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: