Da li imate preko 18 godina?

Laplander: Ultimativni cilj je nastup na Evroviziji

Autor:

Laplander je muzička polimerizacija staroslovenskih tradicija sa još neotkrivenim zvucima interneta. Ovaj super duo čine izvođači iza pesudodnima Azza & Kapale i Niko Nikolić, koji su zajednički debi album stvarali tokom teških vikenda 2020. godine.

Pesme su, vođene eksperimentom, nesmotreno poništile aranžmane, tekstove i melodije kao odvojene celine. Uprkos tome, ili upravo zbog toga, povezanost sa savremenim muzičkim trenutkom je uspešno ostvarena, kažu članovi ovog benda. Kompozicije stoje poput retoričkih pitanja, samodovoljne i zbunjene, skršene i kristalne, proganjajući nepažljivog slušaoca. Laplander je u međuvremenu postao trio, pridrižio im se Boris Milanović, poznat i kao Palms Voice, i rad na narednom izdanju je uveliko u toku.

Možete li nam reći nešto više o vašem procesu rada? Ko je glavni u studiju? Kako odlučujete koje će se pesme naći na albumu?

Sada kad je pandemija valjda prošla, proces se normalizovao i bazira se na dovoljnoj količini kikirikija, piva, sokova i jutjuba. U studiju je glavni Laplander, njegova je poslednja.

Zvuk na pomenutom prvencu je veoma eklektičan, rekao bih. Kako biste nekom ko vas ne poznaje predstavili muzički stil koji svirate?

Muzika za eksport u Evropu.

Koliko vam je značajan vizuelni aspekt vaše muzike?

Veoma volimo da gledamo muziku (smeh), tako da se trudimo da spotovi i vizuali budu podjednako eksportabilni za Evropu.

S obzirom na ime benda, da li ste ikada do sada zapravo koristili laplander?

Da, bilo je sjajno.

Deo ste nacionalnog muzičkog projekta SERBIA CREATES: The Spotlight. Na koji način vam učešće u njemu pomaže da se još bolje predstavite ovdašnjoj i regionalnoj publici?

Tako što imamo više prilika nastup, a zahvaljujući tom programu sada odgovaramo na ova pitanja.

Kakvo je vaše mišljenje o aktuelnoj alternativnoj sceni kod nas?

O entuzijastima-vizionarima sve najbolje. Ako se definicija alternative proširi na sve što nisu narodnjaci, onda smo pomalo i kritični, ima dosta kukolja.

Šta je to što nezavisnu izdavačku kuću Anderklas izdvaja u odnosu na ostale, te ste odlučili da sarađujete sa njima?

Saradnja je nastala od zajedničkog entuzijazma prema dobroj karbonari, ali Anderklas je sada deo Pop Depresije i još nismo probali tu karbonaru.

Kakvo je vaše mišljenje o showcase festivalima? Kakav značaj za vas predstavljaju takve manifestacije?

Koliko smo razumeli, do sada nismo svirali na pravom showcase festivalu, ali nas sada očekuje PIN Music Conference, pa ćemo posle tog iskustva imati neko mišljenje.

Šta biste novo pokušali, kada govorimo o muzici, a da još nište probali? Možda snimanje sa nekim poznatim producentom ili u nekom kultnom studiju? Postoji li neki ultimativni cilj?

Pokušali bismo da se takmičimo na Pesmi za Evroviziju, a samim tim i da predstavljamo Srbiju na ESC. To bi mogao biti i ultimativni cilj, uz nastup u Tokiju.

Za kraj, možete li nam preporučiti neke nove bendove I muzička izdanja na koje bi, prema vašem mišljenju, trebalo obratiti pažnju?

Malo je toga novog, a da ne zvuči kao staro. U tom smislu prilažemo moodboard plejlistu za nove Laplander kreacije.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: