Da li imate preko 18 godina?

King Khan & the Shrines / Operators: Duplo zadovoljstvo

U četvrtak 8. juna će se u Beogradu desiti dva stilski i žanrovski potpuno različita koncerta: na istom mestu sviraće King Khan and the Shrines, odnosno Operators.

1
0

Dorćol Platz-u će večeras, u četvrtak 8. juna, zajedno svirati King Khan and the Shrines, odnosno Operators. Prvi bend je mešavina garažnog roka, soula i džeza, dok su Operators na pola puta između elektro popa, post panka i gitarskog roka. Osim kanadskog porekla, šta je ono što ih povezuje? Pored činjenice da oba benda prave fenomenalnu muziku i da uživo zvuče bolje nego na albumima, ono što ih spaja su dva čoveka koja ih dovode u Beograd i koji po prvi put organizuju double bill – jedan se zove Aleksandar Delibašić, poznatiji kao Bad Music for Bad People, a drugi Ivan Lončarević, autor kultne radio emisije Pop Depresija.

Operators

Operators

Broj beogradskih koncerata koji su u poslednjih 15-20 godina organizovali Bad Music i Pop Depresija je trocifren. Da nije njih dvojice, teško da bih uživo odgledao mnoge muzičare koje volim, a siguran sam da bi mnogi foto albumi sa koncertnim uspomenama bili znatno tanji.

Iako su bendovi koje oni dovode međusobno žanrovski različiti, zagriženi muzički ljubitelji mogu pronaći nekakve sličnosti. Činjenica je da Bad Music uglavnom organizuje svirke koje imaju veze sa masnom garažnom bluesy rok svirkom, često i pankom, nekada folk pankom, dok Pop Depresija dovodi muzičare iz amerikana, pop, indi pop, indi folk i rok miljea. Međutim, bez obzira na to što se u njihovim muzičkim kuhinjama sprema klopa sa nešto drugačijim začinima, ono što ih povezuje je entuzijazam i ljubav prema muzici. Oni ne organizuju koncerte da bi kupili besna kola i letovali na Sejšelima. Njihov rezon je „ako ja ne dovedem taj bend, nikada ga neću videti uživo u Beogradu“. A čini mi se, ni mnogi od nas.

king kan 1

King Kan

Dakle, ono po čemu je ovaj double bill u Dorćol platzu specifičan je što će posle višedecenijskog rada, Bad Music for Bad People i Pop Depresija prvi put organizovati dva koncerta na istom mestu. Samo taj podatak je dovoljan poštovanja. A imajući u vidu ko svira to veče, velike su šanse da većina onih koji 8. juna svrate u Dorćol platz, neće tako lako zaboraviti to veče.

King Kan (pravo ime Ariš Amad Kan) vodi poreklo iz Indije rođen je u Kanadi krajem sedamdesetih. Tokom devedesetih je svirao u bendu The Spaceshits, zatim je sa Markom Sultanom osnovao The King Khan & BBQ Show, a njih dvojica zajedno sa članovima kultnog garažnog benda Black Lips sviraju i kao Almighty Defenders. Njegov aktuelni bend King Khan and the Shrines postoji od 1999. i do sada su objavili sedam studijskih albuma. Od sredine prve deceije ovog veka, Kan se seli u Berlin, gde i danas živi.

Ako znamo da je Ariš imao tek 22 godine kada je osnovao King Khan and the Shrines, jasno je zašto ovaj bend danas zvuči mnogo zrelije, a nećemo pogrešiti ni ako kažemo mnogo bolje, nego na početku. Dok su te prve ploče uglavnom crpele uticaje iz ritam i bluz korena, u međuvremenu su Kan i drugari tome dodali soul, džez, psihodelične zvuke pa čak i afrobit. Tako danas imamo bend koji iza sebe ima na stotine koncerata i toliko specifičan zvuk, u kome je pomešano toliko toga različitog a opet vrlo kompaktnog, da mu je teško naći pandan u popularnoj muzici.

Posebno se izdvajaju njihovi živi nastupi. Kan je šoumen par excellance i lider benda u svakom smislu te reči.  Na momente podseća na ingeniozno ludilo koje je krasilo jednog Sun Ra, nekad na slobodan duh Fele Kutija, a nekada  čujemo i sirovi r’n’r štimung kog znamo sa ploča Čaka Berija. Sav taj hednizam koji se na bini cedi iz njihove svirke, moć Kanove mnogobrojne duvačke sekcije, videli su i čuli oni koji su bili pre dve godine na njihovom prvom beogradskom koncertu. Tada sam nažalost bio van grada, ali onih šestoro prijatelja koji su bili, još uvek mi prave zazubice sa te svirke. Mislim da neće još dugo, jer ovu Kanovu drugu beogradsku svirku čekam kao zapeta puška.

Što se tiče grupe Operators, nju predvodi Den Bekner iz grupe Wolf Parade, koji je u Beogradu više puta gostovao sa bendom Handsome Furs. Otprilike tamo gde je stao sa Handsome Furs, Den nastavlja sa svojim novim triom Operators. Ako volite mešavinu nju vejva, masnih elektronskih bitova, retro klavijatura i tvrde gitarske svirke, velike su šanse da vam se svidi ovaj bend. Oni su prošle godine objavili debi album “Blue Wave” kog će promovisati u Beogradu.

Zanimljivo je pomenuti da je Den veliki ljubitelj jugoslovenskog nju vejva, kao i da na sebi ima tetovažu grupe Azra. U njegovo poznavanje domaće rok muzike nedavno su imali priliku da se uvere i slušaoci Radio Aparata za koje je Den napravio jednočasovni miks, u kom su se našle pesme Idola, Beti Jurković, Azre, rane Zane, Filma, U škripcu i mnogih drugih. Den još uvek ima radoznalost dečaka i lišen je svake vrste predrasuda, a to je više nego očigledno u muzici koju svira sa Operators. Iako ih nikada nisam gledao uživo, neki poznanici koji su već bili na njihovim koncertima kažu da zvuče još bolje nego na albumu.

Takođe, Bad Music će sledećeg vikenda (16. i 17. jun) na istom mestu organizovati dvodnevni festival, na kom će svirati krem garažne scene: Džejms Leg, The Shivas, Slim Cesna Auto Club, Legendary Shack Shakers, Death Valley Girls, Skot H. Biram, a od domaćih bendova slušaćemo Dogs in Kavala i kultni sastav S.T.R.A.H. u kome svira rok novinar Aleksandar Žikić, a za bubnjevima je još jedno novinarsko ime – Aleksandar Timofejev.

Ne dešava se da na istom mestu imamo priliku da gledamo svirke za koje su zaslužni ljudi bez kojih bi koncertna ponuda našeg glavnog grada bila mnogo siromašnija. Još ređe se dešava da nas posećuju bendovi u punom sastavu (postava King Kana broji čak devet muzičara), odnosno grupe koje debi album promovišu ovde. Imajući sve to u vidu, teško da ćete imati bolji predlog kako da provedete četvrtak veče u Beogradu.

Više o događaju možete pronaći ovde. 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: