Da li imate preko 18 godina?

Izdavajamo sa Beldocsa: 5 portreta umetnika koje ne smete propustiti

Publici će biti predstavljeno više od 100 filmova u ustaljenim festivalskim programima.

Autor:

Na predstojećem 14. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs, koji će se održati od 9. do 16. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i online, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova u ustaljenim festivalskim programima: Međunarodni takmičarski program, Srpski takmičarski program, Vatromet, Meteori, Povetarac, Naslovna strana i drugim. Iz bogatog filmskog programa preporučujemo 5 portreta umetnika koje ne smete propustiti:

Rodžer Voters: Mi + Oni
SAD, 2019, 119’
Režija: Sean Evans, Roger Waters
Selekcija: Profil

Rodžer Voters, jedan od osnivača i stvaralačka sila iza grupe Pink Floyd, prenosi na ekran svoju priču o Rodžer Voters: Mi + Oni. U filmu se izvode Votersove legendarne pesme sa albuma Pink Flojda i sa njegovog poslednjeg albuma Is This The Life We Really Want? Zajedno sa svojim kolegama muzičarima i kreativnim saradnicima, Voters vodi publiku na veoma emotivno i misaono podsticajno putovanje. Film budi inspiraciju svojom snažnom muzikom i porukama o ljudskim pravima, slobodi i ljubavi.

Fejt i Branko
Velika Britanija, Srbija, 2020, 84′
Režija: Catherine Harte
Selekcija: Posebne projekcije

Ovaj intimni dokumentarac prati kulturološke razlike u odnosu između muzičara Fejt i Branka. Sniman tokom sedam godina, njihov brak stavljen je na test usled uočavanja različitosti i shvatanja da je muzika možda jedino što imaju zajedničko.

Gde leži Vaš skriveni osmeh?
Portugalija, Francuska, 2001, 104’
Režija: Pedro Costa
Selekcija: Retrospektiva Pedro Costa

Dva reditelja bore se da opstanu u filmskoj industriji. Nepokolebljiv da snimi film o svojim mentorima i estetskim uzorima, filmskom dvojcu Žan-Mari Strobu i Danijeli Uje, Pedro Košta sa velikom senzibilnošću i dubinom beleži zahtevan proces u kome njih dvoje ponovo montiraju film Sicilija.

Muzika stvari
Grčka, 2020, 90’
Režija: Menios Carayannis
Selekcija: Thessaloniki u Beogradu

Priča o muzičaru, stolaru i fotografu zaokupljenima onim što rade.

Tri čoveka su potpuno fokusirana i posvećena onome što rade. Muzičar, stolar i fotograf, pozivaju nas u svoj svet otkrivajući najosetljivije detalje svog posla. U nedostatku reči, slike i zvukovi dobijaju drugačije značenje, dok muzika postaje spona zajedništva. Film nas vodi na putovanje bez odredišta, do utočišta u kome se objedinjuje univerzum.

Psihomagija, umetnost koja leči
Francuska, 2019, 100’
Režija: Alejandro Jodorowski
Selekcija: Vatromet

Intimno istraživanje vizionarske rediteljeve teorije o lečenju trauma. Film istražuje terapeutski rad reditelja Alehandra Hodorovskog, prikazujući posredstvom stvarnih radnji šta je psihomagija, njena načela i primenu u životu. Prema Hodorovskom, mnogi  problemi proističu iz stega koje postavljaju društvo, porodica ili kultura, sprečavajući nas da pronađemo sami sebe. Reditelj radi direktno sa stvarnim  ljudima željnim  da reše svoje probleme primenom ove radikalne terapeutske metode.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: