Da li imate preko 18 godina?

HiddenBg – Miks informativnog karaktera

Kolektiv koji čine petorica - različitih generacija, seksualnosti i polaznih tačaka. Vole muzike i prave žurke.

Pred HiddenBg x Blender w./ Mount Kimbie u Barutani pričali smo sa HiddenBg kolektivom o muzici, sceni, žurkama (od nule). 

Objasnite nam šta je HiddenBg i kada je osnovan?

Na trenutke, to je izgovor da se okupimo uz pivo i buksne, a onda se ispostavi da je kolektiv koji ume da iznese žurku od nule.

Koliko vas je u ekipi? Ko se čime bavi?

Lako je primetiti da se nas petorica razlikujemo toliko da delujemo kao podela za sitkom. Među nama je četiri didžeja i jedan koji reglere drži na mašinama za svetlo i vizuale. Različitih smo generacija, seksualnosti i polaznih tačaka. Volimo muzike, razumemo se malo u digital i šankove, al’ plaćamo fotografe i dizajnere.

Koliko dugo se bavite muzikom i na koji način?

Petina HiddenBg-a je Summer Deaths, jedan od najvrednijih domaćih bitmejkera. Memet nikako da spakuje svoj prvi EP, draže mu pivo u kafani. Sumatran stalno kupuje neku muziku i na svakoj žurci za po malo diže BPM. Vojkan Bećir (lice poznato redakciji) je muzički novinar naslušan svih žanrova i uglavnom zadužen za zatvaranje naših žurki.

Kako biste opisali svoj crew u tri reči?

“Hurt me, Daddy!”

Šta vas je navelo da dovedete Mount Kimbie u Beograd?

Kao prvi razlog, album koji su objavili pre deset godina koji svi smo slušali. Generalno, talas kojem pripadaju nas je sve manje ili više definisao. Druga ključna stvar je što nam se činilo da ako mi to sad ne uradimo, niko neće.

A koji je poslednji koncert koji ste posetili? 

Se računa Zicer Inc. na Anti Kultura Festu u Velikoj Plani? Matija je gledao Four Teta u Londonu nedavno, kaže da je neprepričljivo. Čeda se zadovoljno seća VVhile nastupa u Elektropioniru gde je Izvanredni Bob radio scenografiju.

Objasnite nam koncept iza Hidden žurki? Kako sam razumeo, nisu sve žurke na skrivenim lokacijama?

HiddenBg nije velika zavera, već splet okolnosti. Uspeh prve je pokazao da ljudima trebaju dobre kućne žurke, kao da i da su zahvalni kada se one profesionalno organizuju. Sve je počelo od jednospratnice na Voždovcu koja je bila pred rušenjem. Njena lokacija je brzo postala javna tajna, posebno posle prošlogodišnjeg praktično jednodnevnog festivala sa plejadom didžejeva, pank bendovima i svima omiljenim Soundcloud reperom. Dopalo nam se preuređivanje prostora koji za žurku nije predviđen. Čak i u Dragstoru kada smo radili, napravili smo poseban stejdž u hodniku. Sada smo u fazi kada nam je bitnije da damo pare za buking, nego iznajmljivanje rasvete, pa koristimo postojeće prostore. Barutana je učinila da se osećamo dobrodošlima, pa otuda plan da dovedemo Mount Kimbie baš tamo. Okosnica nam je lo-fi house, ali “oduvek smo voleli grajm”.

Kako biste opisali B/A mikstejp koji ste snimili za nas?

Svako je bacio po pesmu dve na gomilu, dodali smo neke ljude koje smo bukirali ranije, naravno jednu Mount Kimbie stvar. Bilo nam je bitno da za veoma malo vremena koliko smo imali da odvojimo sad, napravimo nešto što ipak može da da neki opšti utisak.

Koji je poslednji DJ nastup koji ste posetili? (neki booking/gostujući DJ)

DJ Boring u Dragstoru je vredan pomena.

Omiljena pesma (ili pesme) u poslednjih par dana?

Pojedinačno idemo na previše različitih strana, ali se srećemo ovih dana i preslušavamo dosta neobjavljenih traka. Pokušavamo da im promenimo to stanje.

Jedna(!) omiljena pesma svih vremena za naše čitaoce?

Naša nezvanična himna je FACE – Гоша Рубчинский (prod. by Tommy Kruise)!

Šta mislite o sceni u Srbiji?

Uz malo truda i posvećenosti sve može. To smo mi dokazali, kao i druge gradske ekipe. Čini se da tehno malo jenjava, drago nam je i da se pojavljuju dobri novi bendovi. Promoteri bi trebalo da budu malo hrabriji i dozvole sebi da trendove diktiraju, ne samo prate. Scena kod nas je specifična jer se ulaz teško naplaćuje, pa žurke zavise od sponzora koji će laše dati deset hiljada evra na pet hiljada ljudi, nego sto evra na pedesetoro.

* Naslovna fotografija: Nina Sevastjanova

Tracklist:

 1. Baltra, Park Hye Jin – Ahead of Time
 2. Mark Blair – I Miss The Old Kanye
 3. Lelu – Heaven
 4. Baba Stiltz – Can’t Help It
 5. Luz1e – U kno How I’m Feelin’
 6. Travis Porter – Do A Trick (Suicideyear Remix)
 7. Djedjotronic – Kaiko
 8. Mount Kimbie – Made to Stray
 9. KH – Only Human
 10. Mall Grab – I’ve Always Liked Grime
 11. Playboi Carti – Location
 12. Lauer - Nirost

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: