Da li imate preko 18 godina?

Džek Geret – uzdanica britanske electro soul scene

Ekskluzivni intervju sa momkom koji bi mogao da bude sledeća velika stvar britanske pop scene. Čekirajte njegov novi album "Phase".

Zahvaljujući Universal Music Serbia imali smo priliku da popričamo sa Džekom o tome koliko je zadovoljon prijemom novog albuma i trnovitom putu koji ga je doveo do sjajnog debija “Phase”.

Ćao Džek! Kako si? Kapiram da već satima daješ intervjue, ne?

Vrlo dobro. Hvala. Trenutno sam u svojoj hotelskoj sobi u Montrealu. Imao sam par slobodnih dana pre nego što sednem na let za Čikago. Nastupam na Lollapalooza festivalu.

Letnja turneja?

Da, koja traje već par godina. (smeh)

Odrastao si na selu u idiličnoj atmoferi. Prvu pesmu si napisao sa dvanaest godina i naučio da sviraš gomilu instrumenata. Reci mi nešto o tim prvim koracima.

Gitaru sam prvi put uzeo u ruke sa šest godina i pokušavao sam da skinem teme akcionih filmova. Zatim sam prešao na klavir i na sličan način pokušao da shvatim osnove, prilično intuitivno. Doduše, otac mi je pokazao neke akorde, ali u suštini sam samouk. Svirao sam i trombon u pank-ska bendu. U suštini pokušavao sam da sviram bilo koji instrument koji mi padne šaka.

Tvoja karijera nije počela sa aktuelnim albumom. Kao mali oprobao si se na takmičenju za Evroviziju, a kasnije si bio bluz izvođač. Pominjao si kako si imao brojne sumnje u svoju muziku i naprasno si batalio kantautorsku bluz scenu uprkos uspehu albuma koji si u toj fazi snimio. Da li je u pitanju perfekcionizam ili prosto odrastanje?

Moji motivi su uvek bili čisti. Nikad nisam kalkulisao i radio stvari zbog popularnosti ili novca. Avantura sa Evrovizijom se desila kad sam bio klinac. Imao sam 14 godina i tu pesmu u glavi, i rešio sam da se okušam. Na pragu dvadesetih sam se tražio u bluz vodama, ali onda sam se probudio jednog dana i nisam bio zadovoljan albumom. Zato sam dao sebi vremena da vidim kakvom muzikom želim da se bavim i na koji način bih mogao da doprinesem čovečanstvu.

Slušao sam “Nickel & Dime” i stekao utisak da si lako mogao da budeš drugi Džejk Bag, ali ti si odustao od toga u želji da pronađeš nešto novo. To je potez vredan poštovanja. Pominjao si autodestruktivnu fazu i krizu.

Nisam bio zadovoljan sobom, ni kao osobom ni kao muzičarem. Tražio sam novi put kroz muziku i u među vremenu odrastao.

Napustio si koledž ne bi li se posvetio muzici. Možeš li mi reći nešto o tome?

To je ta kriza koju si pomenuo. Nisam znao gde sam i morao sam da presečem. To je prva odluka koju sam doneo kao odrastao čovek. Bilo je istovremeno oslobađajuće i užasavajuće.

rsz_jackgarratt_photo01_2016_universalmusic

Da li je onda uspeh debija nadoknadio taj period neizvesnosti? Debitovao si na trećem mestu britanske liste.

Da, bio sam jako srećan. Jako sam ponosan kako je prošao. Bio je odmah ispod Bouvija i Adel, u to ni dan-danas ne mogu da poverujem. Ali, u ovom poslu sam zbog mnogo važnijih razloga od jurenja za vrhovima muzičkih lista.

Napisao si i producirao album gotovo sasvim sam, pa sam hteo da te pitam o saradnji sa Majkom Spenserom i Lizom Fišer.

Majk mi je pomogao oko produkcije pesama za koje nisam imao dovoljno jasan pristup. Nisam znao kako tačno na njima treba da zvučim. Onda bih otišao u njegov studio i radili bismo na njima dok se ne bi uklopile u zvuk ostalih pesama na albumu. Što se Lize Fišer tiče, u pitanju je sempl njenog glasa koji nam je dozvolila da koristimo i vrlo sam joj zahvalan na tome.

Tvoji najveći uticaji su Džekson Braun, Tom Vejts i Stivi Vonder. Zanima me koliko je Vejts uticao na tvoju muziku, budući da se to teško može razaznati u pesmama.

Mislim da ćeš razaznati ako se dovoljno potrudiš. Ja nemam takav glas i ne izvodim bluz, ali ako poslušaš njegove melodije biće ti jasno. Ne trudim se da podražavam svoje uzore, ali su oni neposredno prisutni u mom stvaranju. Ako znaš odakle tvoja inspiracija dolazi, onda to nije inspiracija to je plagiranje.

Koju su ti omiljeni savremeni izvođači?

Veliki sam poštovalac Chance The Rappera. Pratim ga od početka. Ali u suštini bilo ko ko pravi dobru muziku.

Dalji planovi?

Nastupi, nastupi, nastupi… a onda nazad u studio.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: