Da li imate preko 18 godina?

Diva za sva vremena

Grace Jones nije samo nezaustavljivi muzičko-modno-scenski uragan, već umetnica visokih dometa čija genijalnost počiva upravo na konstantnom prevazilaženju same sebe!

Muzička i modna ikona Grace Jones je pre svega par dana prvi put u karijeri stala pred hrvatsku publiku u prepunoj pulskoj Areni na otvaranju 6. Dimensions Festivala i održala neverovatan spektakl u trajanju od sat i petnaest minuta. Uprkos činjenici da je diva na pragu osme decenije, energije joj nikako ne manjka, baš naprotiv, čini se kao da stupa u potpuno novu fazu transformacije.

foto: Daniel Kiršić

Kako i dolikuje svakoj velikoj zvezdi, Grace je neko vreme publiku držala u iščekivanju dok se polako pripremala iza crnog zastora. Devetočlani bend joj se pridružio na skoro 30 metara dugoj pozornici koja je izrađena upravo za nju, a ujedno je i najspektakularnija produkcija koncerta u organizaciji Dimensions festivala do sada. Senzacionalni, pomalo i misteriozan  uvod je svakako uveo publiku u prilično konceptualan i angažovan narativ. Promena kostima događala se za skoro svaku numeru, što je izazvalo salvu reakcija, posebno u trenucima kada je deo kostima postajao aktivni rekvizit poput polucilindra obloženog staklićima, nalik disko kugli, preko koga su se naizmenice reflektovali snopovi svetla, pri izvođenju kultnog Love Is the Drug. Posebnu pažnju izazvala je numera sa predstojećeg albuma, propraćena egzotičnim plesom na šipki kurupolentnog mladića praktično odevenog samo body paint – om. Posle svake numere Grace je flertovala sa publikom, zbijajući dovitljive šale, te je komunikacija bila na visokom nivou što govori o neverovatnom iskustvu i lucidnosti.

foto: Danijel Bartolić

Histerična kombinacija futurističko folklornih kostima, besprekornog glasa, kontinuiranog catwalk – a sa jedne strane stejdža na drugi, krunisana je čuvenom tačkom vrtenja hulahopa. Brojnim obožavateljima Diva je priredila spektakl kakav su očekivali i  gotovo desetominutnim izvođenjem hita Pull Up The Boomper oduvala Arenu.

Odluka da se pozabavi vlastitim poreklom, te jamajčanskim ritualnim nasleđem, sasvim izvesno govori o velikoj zrelosti koju Jones doseže kao performerka. Fascinantna je koincidencija upravo te tematike sa kontekstom prostora odnosno rimske arene u kojoj se održao njen nastup, što ga čini neverovatno društveno politički akutelnim. Prema tome, Grace Jones nije samo nezaustavljivi muzičko-modno-scenski uragan, već umetnica visokih dometa čija genijalnost počiva upravo na konstantnom prevazilaženju same sebe što postiže uz pomoć iskustva, intelekta i humora.

*naslovna fotografija: Daniel Kiršić

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: