Da li imate preko 18 godina?

Dimitri J i Un Padre: b2b brothers i najtraženiji predvodnici novog tech-house talasa u regionu

Ultra uigrani i po svemu sudeći nerazdvojni tech-house duo, Dimitri J i Un Padre, s početkom u tačno 00.00 poizuvali su cipelice svima na UrbanBugu već te prve večeri Exita 2023.

UrbanBug bio mi je i ostao jedan od omiljenih stejdževa još otkako sam 2007. prvi put bila na Exitu. To prvo veče, u četvrtak 6. jula, još uvek sveži i naspavani, došli smo prilično rano na festival, i nakon par sati provedenih obilazeći ostale stejdževe, uputile smo se na stari dobri UrbanBug tik pred ponoć.

U tačno 00.00, 6. odnosno već 7. Jula 2023, nastupali su Dimitri J i Un Padre, koji su, kako oni sami kažu: imali zajedno toliko b2bjeva do sad da bi već bio red da smisle neko ime — možda Di Uno, as in – the one?

Mala digresija. Dimitri J i Un Padre su dvojica talentovanih DJ-eva i producenata koji su svojim energičnim setovima stekli vernu publiku i angažovanost u svetu elektronske muzike na našim prostorima i šire. Dimitri J, poznat po svojim dinamičnim setovima i jedinstvenom stilu, bazira se uglavnom na tech-houseu sa pažljivo odabranim elementima iz raznih drugih žanrova.

Un Padre, s druge strane, čiji počeci su u hip-hopu i repu, poznat je po svom eklektičnom pristupu muzici, producira i pušta uglavnom fast paced tech-house, ali kombinujući i žanrove kao što su minimal deep tech, tech-house, house i break beat. Nemanja Mihajlović, poznatiji kao Un Padre, osvaja svojim dinamičnim nastupima i sposobnošću da publiku drži na podijumu snažnim ritmovima i zaraznim melodijama uz povremene latino vokale, tako da je đuskanje zagarantovano.

 Nastupali su na raznim renomiranim festivalima i klubovima, kao što su Exit festival, Drugstore, MH5 Roof Bar u Minhenu, i mnogi drugi. Njihov zajednički nastupi su pravi gušt i muzički spektakl koji spaja njihove individualne talente i stvara nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje tech-house elektronske muzike.

Ova dva umetnika često nastupaju u svojim već dobro poznatim back-to-back setovima, pružajući svaki put iznova jedinstveno iskustvo za kako domaću tako i stranu publiku. Energija povezanosti dva artista i prijatelja naprosto zrači pozitivno zaraznom energijom kojoj smo posvedočili to prvo veče 23. Exita.

Kroz njihovu unikatnu frekvenciju to veče na UrbanBugu imali smo priliku da čujemo deonice još neobjavljenih numera Un Padre-a kao što je Engravidar, novijih numera kao što je Picante u minimal deep-tech žanru (potpisana za Clarisse Records label, koja je ušla u top 25 pesama na BeatPortu), kao i par numera od kolege i prijatelja Mene-a. Poslednja uz koji smo đuskali pre intervjua bila je zajednička numera Dimitri J-a i Un Padre-a pod nazivom Mujer.

Posle ultra danceable nastupa koji je varirao od tech-housea do minimala sa groovy prelazima, uputila sam se u backstage kako bih intervjuisala ovo dvoje sinhronizovanih DJeva koji su i, po svemu sudeći, i veoma bliski drugari. Dok sam se probijala do back-a, videla sam siluetu osobe s leđa koja sedi na klupi (taj neko je bio upravo Un Padre koga nisam prepoznala) te sam onako s leđa priupitala:

„Izvini, da li znaš možda gde su Un Padre i Dimitri J?”

„E pa, ja sam Un Padre.”

„Ups, izvini!” Ne tako sjajan početak intervjua, pomislila sam u sebi. Međutim, Un Padre se nasmejao i otišao po svog kolegu koji je tada bio odsutan, nakon čega smo krenuli sa pitanjima.

Nego šta ti kažeš Dimitrije, 2012. ti je počela karijera?

Dimitri J: Tako je, 2012. Davno je bilo. Davno zanimljiva godina, 2012. je bila moja 19. godina, tu je krenulo uz organizaciju eventova, usput muzika. Onda DJing, i to je to.

U Beogradu uglavnom? Sa kim si sarađivao?

Dimitri J: U Beogradu, da, da. Moji počeci su bili uz organizaciju koja se zvala Belgrade Banging. To je trajalo jedno 4-5 godina, upoznao sam tonu ljudi, organizovao mnogo lepe eventove. Radili smo baš i Dance Arenu. Radili smo i sa Exitom. Radili smo sa Mixerom naše produkcijske događaje… To je ono, u tome si, upoznaješ izvođače, promotere i tako dalje… Volim da organizujem eventove. Jedno dve godine posle Banging-a sam otvorio organizaciju, koja se zove Time:Code. To je otprilike nekih poslednjih pet godina.

Tako da paralelno sa tim je išla i moja karijera. Plasirao sam se kao artist. U nekim trenucima sam stavljao eventove u A plan, a ja sam bio u B planu. Posle nekog vremena smetali mi je da ja budem ono… u pozadini. Volim muziku. U jednom trenutku mi je zaigralo srce, zasmetalo mi je.

Zapitao sam se: zašto ja nosim AAA akreditacije i sedim pozadi? Ja želim da sam za dekom. Da selektujem muziku. Da prenosim energiju, da upijam energiju. Naravno, ima toga i u eventovima, ali jednostavno hteo sam da taj deo muzike bude, jer to je ono što mi je u srcu – u 3 ujutro – u 3 ujutro, u 3 popodne – u 3 popodne.

Kako hendluješ dok vrtiš sa tim kada vidiš da je publika malo down, šta radiš onda?

Dimitri J: Za mene biti artist i biti DJ znači da nađem pravu sekvencu sa publikom i sinhronizujem se sa njima po toj jednoj frekvenciji, a onda je podižeš po svom. Znači mečiraš se nekako sa publikom, a zatim iz tog mečiranja podižeš. Ako su oni umorni, after je, sunce je, a ti dođeš sa nekom bombastik energijom, to nije to. Ti moraš da se sinhronizuješ sa njima, ti si jedan od njih. Ti si tu zbog njih. I oni su tu zbog tebe. A onda dižeš frekvenciju na drugi nivo. To je meni neki cilj.

Što se tiče tvog muzičkog brenda, Time:Code-a, da li je to vrsta kolektiva gde je više vas uključeno, na primer Un Padre, ili si više solo?

Dimitri J: Što se tiče muzičkog brenda Time:Code-a, više ljudi je uključeno. Saradnja i drugarstvo sa Padreom je došlo kasnije. Prošle godine, ali to je bilo ono instant. Kao da se znamo ne znam otkad… Toliko smo b2b-jeva uradili da sam u fazonu ono… Daj da izađemo s nekim imenom. Time:Code je brend koji ja radim i dalje, a Padre je deo Footworks-a koji je osnovao.

Unpadre: Da, maltene više radimo b2b nego što sami nastupamo. Footworks takođe nije label nego je brend, nismo još uradili izdavačku kuću nego je radio show za sad i radimo eventove. Sada zimus smo imali event sa Denice Cruzom u Drugstoru.

Znači dogovorite se kako da organizujete event, dovedete DJeve, i vrtite šta želite…

 Dimitri J: Tako je, to je nekako u skladu sa onim čime se mi bavimo. Jednostavno hoćemo ljudima da približimo više naš zvuk. Da nekako napravimo više prostora, playground za taj naš dance. Da li kao selektori muzike iza deka, da li kao selektori muzike za record label, za event… Jednostavno našu energiju gledamo da prenesemo kroz projekat, radio show, ili bilo šta drugo što radimo. Imamo neki ceo muzički chart.

Nema šta. Veoma lepo rečeno. Koji su vam neki uzori ili koga volite u toj nekoj tech-house sceni?

 Un Padre: Nemam uzore, ali znam koga volim. Martinez Brothers, Jamie Jones, Marco Carola, Hot since 82. To je ono od stare garde. Od novije generacije gotivimo Michael Bibija, našeg drugara Menea. I generalno cela ekipa Solid Groovesa.

Koji su vam planovi za dalje?

Un Padre: Idemo na more, na Adu Bojanu. I tamo ćemo isto raditi neke žurke, svirat, tako da… Malo na Boki, malo na Adi.

U Crnoj Gori, u kojoj neretko puštaju, publika je imala priliku da sluša ovaj nerazdvojni duo uz zalazak sunca i zvuk talasa na prelepoj Nomade plaži u Ulcinju. Nadamo se da ćemo uskoro imati prilike da ih slušamo još negde na otvorenom!

Foto credit: Todor Milivojević

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: