Da li imate preko 18 godina?

brÅk for B/A mix

Od tehno bućkuriša do idealnog lineup-a na vikendici.

Upoznajemo se sa DJ duom brÅk, koji su u poslednje vrlo aktivni na beogradskoj andergraund sceni – a o kakvom se to tačno braku radi objasnili su nam Vlada i Luka.

Foto: Jovana Stojković

Šta znači brÅk?

brÅk na norveškom jeziku znači buka, ali zbog sličnosti sa rečju koja predstavlja zakonsku zajednicu između dve osobe u srpskom jeziku, na našoj Fejsbuk stranici se mogu naći i razni ljudi koji tu tumaraju u potrazi za svojom srodnom dušom.

Čime se bavite? Da li možete da nam se predstavite?

Vlada: Trenutno radim za domaću telekomunikacionu kompaniju i za njih prodajem content. Slobodno vreme najviše poklanjam svojim psima. Muzika svakako uvek sve to prati.

Luka: Ja sam nezaposleni web developer, apsolvent na poljoprivrednom fakultetu, raznosač pice i DJ.

Koliko dugo se bavite muzikom i na koji način?

Vlada: Kao klinac sam bio okoreli metalac, onda sam čuo Aphex Twin koji me je odveo i u elektroniku… Ubrzo se zainteresovao i za DJ-ing. Poslednje 4 i po godine nastupam sa Lukom po klubovima i festivalima – najčešće pod imenom brÅk. Pored toga imamo i projekat BTCHN, nešto što je okrenuto više ka laganijem zvuku, house i sl.  U poslednje vreme smo se malo dotakli i produkcije, Luka svakako više nego ja.

Luka: Pre nekih 6 godina kreće i neko moje intenzivnije interesovanje za muziku, a potom i DJ-ing. Sve se to nekako poklopilo sa momentom kada sam upoznao Vladu. Do tada sam se bavio sportom, studirao i slobodno mogu da kažem da nisam sebe zamišljao u ulozi DJ-a. Dodao bih i da je Vlada dosta uticao na neki moj ukus, posebno u elektronskoj muzici. U poslednje vreme čačkam malo i Ableton.

Kako bi opisali stil muzike koju puštate u tri reči?

Vlada: Razna elektronska muzika.

Luka: Veliki elektronski bućkuriš.

Zašto čitalac ovog intervju treba da posluša vaš miks?

Vlada: Miks smo snimili usred srede u KPTM-u, došli su naši najbliži drugari kojima nedostaje podijum, đuskali su pored nas, na kraju je ispala mini žurka. Svima kojima nedostaje taj vid zabave, ovde imate malo više od dva sata klupske muzike. Pa vi kad posle 17h ne znate gde ćete, slobodno pustite ovo, ima materijala taman do Slagalice u 19h.

Znam da obojica pravite muziku u poslednje vreme. Koji je dalji plan za to?

Vlada: Neki su se tom poslu više posvetili, neki manje. S obzirom na to da spadam u ovu drugu grupu, možda bi oni koji su se tome posvetili imali i nešto više da kažu o tome. Ono što je jako bitno napomenuti, a istovremeno nam je i veoma drago zbog toga, je to da nas u priču uvodi Dobrivoje Milijanović a.k.a. raum.null, tako da i stvari koje nas zanimaju objašnjava nam jedan od najboljih.

Luka: Ne bih rekao da imamo neki razvijen plan šta bismo i na koji nacin radili. Dugo smo i razmišljali da li da se uopšte upuštamo u te vode. Za sada se to “pravljenje muzike” svodi na upoznavanje samog softvera i učenje osnovnih procesa kroz projekte. Ono što sam shvatio je da je to proces koji traje i uči se ceo život i da se kao i svaki drugi zasniva na velikom radu. Mi smo na samom početku i verujem da ce doći momenat kada ćemo biti zadovoljni zvukom koji pravimo. Moram i da napomenem da nam Doca dosta pomaže u svemu tome i ovom prilikom mu se zahvaljujem što deo svog slobodnog vremena provodi u studiju sa nama i Chorbikom.

Foto: Jovana Stojković

Bavite se i promoterskim delom posla, recite nam šta vas najviše nervira u tom aspektu rada, a šta vas najviše čini srećnima?

Vlada: Dosta nervira činjenica što se žurke često sledećih par meseci otplaćuju od sopstvenih primanja. S druge strane, svakako su velika stvar poznanstva koja kroz njih dolaze, sa ljudima koji su nama slični i uz koje se uči. Svaka žurka do sad i organizacija oko nje bili su put za sebe. Najlepši osećaj je kad sutradan otputuješ van i znaš da imaš kome da se javiš.

Luka: ‘Ajde krenuću od pozitvnih stvari. Organizacija bilo kakvog događaja je sama po sebi veliko iskustvo koje ti niko ne može oduzeti i iz kojeg se dosta uči. Uz to sarađujemo i ostvarujemo poznanstva i kontakte i delimo muziku sa ljudima širom sveta. Ono što nikako ne volim je da stojim na ulazu i prebrojavam koliko je otišlo karata i da li ćemo moći da pokrijemo sve troškove. Takođe ne volim ni taj marketinški deo posla, totalno sam netalentovan za te stvari.

Da li preferirate da svirate na festivalima ili na intiminijim stejdževima u klubovima?

Vlada: Na intimnijim stejdževima u klubovima. Nema boljeg osećaja nego kada si u manjoj prostoriji sa ljudima koji ti direktno prenose svoje emocije dok puštaš muziku. Nekako kada nastupam na festivalu osećam više odvojenost od publike i na kraju se to završi tako što puštam muziku samo za sebe, pa kako bude. U manjem klubu ipak dobijaš povratnu informaciju koja izvlači iz tebe, a i daje ti više.

Luka: Nije da nas nešto zovu da puštamo na festivalima (smeh). Do sada smo, pored Dev9t festivala nastupali i u dva navrata na Outhide festivalu u Zaječaru i stvarno je dobar osećaj kada puštaš za veliki broj ljudi. Ali ipak više volim manje, intimnije stejdževe gde možeš da osetiš ljude i njihovu energiju. Najluđe žurke i momente smo imali baš u nekim malim prostorima, neretko su to bili i barovi.

Koji je poslednji DJ nastup koji ste posetili (gostujući DJ)?

Vlada: Ja mislim da je to nastup Jensen Interceptora u maloj sobi Drugstore-a, ali možda sad već i grešim, pa znate pre koliko je to bilo!

Luka: Izgleda da je to stvarno bio Jensen u Drugstore-u. Više se i ne sećam.

Omiljene pesme u u poslednjih par dana?

Vlada: AFX – Phonatacid,  Francois X – Absolute Therapy (Pessimist Reshape),
Inigo Kennedy – NGC6826 (Blinking Eye).

Luka: Detroit’s Filthiest – Gardens of Babylon, SCRAAATCH – Don’t Talk to Me, 
Lažljiva (Letnje Smrti Remix), Hank LW – Pleasure.

Jedna(!) omiljena pesma svih vremena za naše čitaoce?

Vlada: Jimi Hendrix – All Along the Watchtower.

Luka: Uh, trenutno mi je ova omiljena Madonna – Justify My Love.

Šta mislite o lokalnoj klupskoj sceni?

Vlada: Mislim da se izgradila dobro u prethodnih 6 do 7 godina i smatram da u ovom momentu svako može da nađe muziku za sebe u klubovima u Beogradu, ali isto tako znamo da nije takva situacija i u ostalim gradovima u Srbiji.

Luka: Nemam šta mnogo da dodam na ovo i sledeće pitanje osim da imamo odlične producente i DJ-eve i da bismo malo više mogli da cenimo sebe i da više pazimo jedni na druge.

U čemu se ogleda njen progres?

Vlada: Pa ukoliko pričamo strogo o elektronskoj muzici, njen progres se ogleda u sve većem broju kolektiva koji pokrivaju gomilu podžanrova elektronske muzike, a i sve većim brojem lokalnih artista koji izdaju trake za razne inostrane lejblove.

Kako zamišljate idealan line-up na kome i vas dvojica svirate, i gde?

Vlada: Što se mene tiče to je crna soba Drugstore-a, a pored nas tu su i Mr. G, Skee Mask i Luke Slater.

Luka: U ovim okolnostima, Nova godina na drugarovoj vikendici na Trešnji, puštamo za društvo Jeca, Vlada i ja. Mada i Joviceć line-up kida (smeh).

Tracklist:

 1. Carl Finlow - Displaced
 2. Pearson Sound - Heal Me
 3. Feloneezy - Pick Up The Phone
 4. Scape One - Parabolix
 5. Carolain Luf - Cordyceps
 6. Pearson Sound - Everything Is Inside Out
 7. Lanark Artefax - Touch Absence 
 8. Silicon Scally - Terminology
 9. Mariel Ito - Sintex49
 10. Ploy - Garys
 11. Alleged Witches - It Must Have Been an Animal
 12. CAiN - Ganou
 13. S. Knoll - Been Here Before
 14. D.K. - Frozen Sword
 15. Inigo Kennedy - Chiral Thunder 
 16. Luke Slater - O-Ton Reassembled 5
 17. Thom Yorke - The Clock (Surgeon Remix)
 18. Acid Junkies - Zurig (Trope Remix)
 19. Realitycheck - Recovery
 20. Carmen Villain - Type (Karima F Remix)
 21. Kalli - Inner Relief Route 
 22. Ineffekt - Broken Dreams
 23. Viers - Rob The Store
 24. Rogue Filter - That's Right
 25. Silicon Scally - Dormant
 26. Aloka - Red Shift
 27. Assembler Code & Jensen Interceptor - Rotorwerks
 28. Christian Morgenstern - Herz aus Stahl
 29. Proxyan - Network 313
 30. Detroit's Filthiest - Voodoo That You Do
 31. Dexter & Cosmic Force - Drum Techniek
 32. Porter Brook - Present Tense

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: