Da li imate preko 18 godina?

Belgrade SAXperience 2018

Peti međunarodni festival saksofona održaće se od 02. do 06. oktobra u Beogradu.

Autor:
0
0

Peti međunarodni festival saksofona u Srbiji, Belgrade SAXperience 2018, biće svečano otvoren u utrorak, 2. oktobra 2018. u 20 časova, koncertom World Premieres u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Ovaj koncert okupiće izuzetne internacionalne muzičare, a publika će imati priliku da čuje dve svetske muzičke premijere: delo naše nagrađivane kompozitorke Anje Đorđević – Nightscapes of Babylonza alt saksofon i gudače i delo poznatog saksofoniste i kompozitora Frančeska Santučija – Belgrade Tango za alt saksofon, gudački orkestar, harfu i vibrafon, uz poznate kompozicije Alesandra Marčela, Eitora Vila-Lobosai Johana Sebastijana Baha.

Ove kompozicije izvešće zvezde francuskog klasičnog saksofona Eva Bartas (Eva Barthas) i Nikola Arsenijević (Nikolas Arsenijević) u pratnji Velikog kamernog orkestra, a pod dirigentskom palicom Aleksandra Sedlara i Frančeska Santučija.

Program otvaranja:

Anja Đorđević
Nightscapes of Babylon (prizivanje i arija) za alt saksofon i gudače / Kratak film sa elementima misterije, trilera i melodrame, bez slike – premijerno izvođenje

Frančesko Santuči
Belgrade Tangoza alt saksofon, gudački orkestar, harfu i vibrafon– premijerno izvođenje

Alesandro Marčelo
Koncert za obou, gudače i kontinuo u d–molu, SF. 935
(ar. za sopran saksofon)

Eitor Vila-Lobos
Fantazija za sopran saksofon i kamerni orkestar, W 490

Johan Sebastijan Bah
Koncertz a violinu i obou u c–molu, BWV 1060R
(ar. za dva sopran saksofona)

Francesco Santucci

Festival se nastavlja koncertom Pitera Pelensa (Pieter Pellens) u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, zatim koncertom Mobilis Night, u izvedbi Mobilis Saxophone Quarteta iz Austrije u Skupštini grada Beograda i koncertom sastava Le Nunurs (Les Nounours) u Italijanksom institutu za kulturu. Veče zatvaranja festival biće upriličeno u Kombank dvorani, 6. oktobra,  koncertom poznatog francuskog saksofoniste Batista Erbena (Baptist Herbin) I pijaniste Bojana Zulfikarpašića.

Osim koncerata u beogradskim dvoranama, deo bogatog programa Belgrade SAXperience festivala čine dnevne i noćne svirke. Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade će biti domaćin džez džem sešna – Saxperience Nights, koji će se održavati svake večeri nakon glavnog programa festivala od 22č. u Lounge baru hotela, što će biti idealna prilika da se svi učesnici druže i razmenjuju iskustva u neformalnoj atmosferi.

Tokom festivala biće organizovani i popodnevni Koncerti na otvorenomna različitim lokacijama u centru Beograda – na platou ispred Kulturnog centra Beograda, Trgu Nikole Pašića,Cvetnom trgu, u Knez Mihailovoj ulici i na Kalemegdanu. Svakog dana u 14 časova nastupaće Banda saksofonista, omladinski orkestar saksofona iz Srbije koji čine učenici Osnovne i Srednje muzičke škole Josip Slavenski.

Važan segment festivala je edukativni program na kome je učenicima i studentima saksofona omogućeno da uče od renomiranih saksofonista koji nastupaju na festivalu. Majstorski kursevi Belgrade SAXperience festivala biće održani u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a otvoreni su za učenike i studente saksofona, kao i za mlade profesionalce.

Ove godine organizator je pripremio i Sajam saksofona u holu Dvorane Kulturnog centra Beograda, na kome će instrumente i prateću opremu prikazati Selmeri Vandoren, jedni od najznačajnijih proizvođača muzičke opreme.

Posebno važan deo Belgrade SAXperience festivala je koncertna turneja Le Tour De Sax, koja kreće odmah po završetku beogradskog festivala. Cilj ove turneje je promocija i decentralizacija kulture, ali i razvoj kulturne scene Srbije. Le Tour de Sax 2018 se organizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu i bankom Societe Generale Srbija. Na Le Tour de Sax turneji će nastupiti jedan od najboljih džez saksofonista nove generacije iz Francuske – Batist Erben (Baptiste Herbin) i naš poznati džez pijanista Ivan Aleksijević. Le Tur De Sax će obići sledeće gradove u Srbiji: Pirot, Niš, Smederevo, Sombor, Subotica i Vršac.

Karte za veče otvaranja u Kolarčevoj zadužbini kao i završno veče u Kombank dvorani dostpune su od 3. septembra na svim prodajnim mestima Eventima, kao i na blagajnama ove dve dvorane. Ulaz na sve ostale koncerte festivala Belgrade SAXperience su besplatni.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: