Da li imate preko 18 godina?

Antologijski momenat EXIT festivala: Izvođenje „Đelem, Đelem“ na Areni

Autor:

Festival čine trenuci. Neki su spontani, neki se možda mogu planirati, ali da ljudi odreaguju kao jedno – za to je potrebno mnogo zajedničke energije, razumevanja i osećaja. Kada je prošlog leta na Glavnoj bini uživo izvedena zvanična romska himna „Đelem, Đelem“, sa semplovanim vokalom večne Esme Redžepove i kao rezultat zajedničke produkcije Satorija i Exita, znalo se da će novi poseban trenutak doći pre ili kasnije.

Neposredno pred ovogodišnji festival objavljena je studijska verzija obrade pesme, uz video spot sniman 10. jula 2021. godine upravo na Glavnoj Exitovoj bini. Tačno godinu dana od koncertne premijere, 10. jula 2022, Satori je ponovo bio na Petrovaradinskoj tvrđavi, započeo svoj nastup na mts Dance Areni i odbrojavanje je moglo da počne.

 

Trenutak kad se sa razglasa moćne Arene čuo besmrtni vokal Esme Redžepove ostaće zabeležen u antologiji ove slavne bine i kompletnog festivala. Hram elektronske muzike na trenutak je prerastao sam sebe, otvorio se prema celoj planeti i spojio različite svetove u jedan, baš onako kako je to nekada radila Esma, a danas sve uspešnije i sam Satori.

 Posebno emotivna je bila činjenica da su se Đorđu Petroviću Satoriju na bini tada pridružili roditelji, otac rodom iz Niša i majka iz Južnoafričke Republike, kao i otac osnivača Exita Dušana Kovačevića, Ilija Kovačević, koji je i prošle godine dobio ovacije prepune mts Dance Arene.

„Đelem, Đelem“ je u nekoliko minuta na najupečatljiviji način demonstrirao neverovatnu snagu muzike i zajedništva, utkane u ovogodišnji slogan festivala „Zajedno. (Za)Uvek!“

„Glas Esme Redžepove prenosi bol turbulentne istorije Balkana, a magičan zvuk koji je pesmi sada dao Satori kao da pruža isceljenje i predstavlja težnje novih generacija za trajnim mirom na ovim prostorima, što je deo Exitove misije od osnivanja“, rekao je Dušan Kovačević, idejni tvorac za reinterpretaciju pesme.

„Za mene je mogućnost da radim sa Esminim originalnim snimcima veoma posebna. NPR ju je pre nekoliko godina izglasao za jednog od 50 najboljih glasova ikada i niko drugi do sada nije imao priliku da radi sa njenim glasom. Njen sin smatra da je velika čast što smo uspeli da sačuvamo suštinu njenog rada i što je upravo Esma kroz ’Đelem, Đelem’ na neki način bila deo prošlogodišnjeg ponovnog otvaranje Exita“dodao je Satori.

U ovoj jedinstvenoj izvedbi semplovan je vokal sa jednog od poslednjih snimaka kraljice romske muzike Esme Redžepove, koji je Exitu ustupio njen sin Simeon Atanasov. Stihove ove pesme, koja je na kongresu Međunarodne romske unije 1990. godine usvojena za zvaničnu himnu Roma, napisao je jugoslovenski kompozitor romskog poreklaŽarko Jovanović još 1949. godine. Pesma „Đelem, Đelem” je objavljena 1. jula, i predstavlja ekskluzivna Satorijevu saradnju sa festivalom.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: