Da li imate preko 18 godina?

Alternativa besu i očaju

Novi album Yo La Tengo je najbolji poziv na koncert koji će indi rok veterani održati u Domu omladine 12. maja, u organizaciji koncertne agencije Rock Svirke.

Autor:
0
0

Američki indi rok veterani Yo La Tengo objavili su novo studijsko izdanje “There’s a Riot Going On” pod pokroviteljstvom Matador Records etikete. U pitanju je 15. album u karijeri trija iz Hobokena, koji nasleđuje ploču “Stuff Like ThatmThere” iz 2015., međutim, tehnički ovo je prvi album sastavljen isključivo od autorskih pesama nakon izdanja “Fade” iz 2013. godine.

Ploču “There’s a Riot Going On” članovi benda sami su producirali, a u saopšenju za javnost navode: “Sly and the Family Stone su 1971. godine, kada se nacija nalazila na ivici surovog raspada, objavili ‘There’s a Riot Goin’ On’, album napunjen mračnom energijom. Sada, u sličnim okolnostima, Yo La Tengo objavljuje ploču pod istim imenom, ali sa drugačijim nagonom, ploču koja nudi alternativu besu i očaju”.

Yo La Tengo su već decenijama sinonim za indi rok muziku, postoje više od 30 godina, održali su hiljade koncerata i važe za jedan od najboljih bendova uživo. Oformljeni su 1984. godine u Hobokenu, Nju Džersi. Trenutnu postavu benda čine Ira Kaplan (gitara, klavir, vokal), Georgia Hubley (bubnjevi, klavir, vokal) i James McNew (bas, vokal).
Uprkos ograničenom uspehu u mejnstrimu, Yo La Tengo su nazvani “najvažnijim bendom kritičara” i uživaju kultni status među fanovima. U gitarskoj indi muzici ćete teško pronaći grupu koja zvuči toliko prirodno i kada svira džez, elektroniku, bosanovu, pop, soul i pank.

Drugi bendovi pričaju kako se konstantno menjaju i eksperimentišu sa zvukom – Yo La Tengo ne pričaju, oni to rade.

Iako uglavnom sviraju originalni materijal, Yo La Tengo su poznati i po svom enciklopedijskom repertoaru obrada pesama drugih izvođača, kako uživo na koncertima tako i na studijskim albumima.

U cilju promocije novog albuma grupa će se otisnuti na svetsku turneju koju će započeti krajem marta u Mineapolisu. Sredinom aprila dolaze u Veliku Britaniju, a pored mnoštva datuma po Evropi, 12. maja nastupiće premijerno u Srbiji, tačnije u Domu omladine Beograda u organizaciji koncertne agencije Rock Svirke sa početkom u 21 čas.

Sam koncept predstojećeg nastupa sastojaće se iz dva seta, prvi, nešto tiši u trajanju od oko 45 minuta, nakon čega će uslediti polučasovna pauza, da bi se zatim nastavilo sa drugim, bučnijim setom koji će trajati između 70 – 75 minuta. Nakon regularnog dela koncerta predviđen je petnaestominutni bis.

U novembru, kada je objavljeno da će Yo La Tengo prvi put od nastanka benda nastupiti u Beogradu, Vladimir Skočajić Skoča je u kolumni objavljenoj na B/A napisao da će pred vama stajati troje muzičara iz čijih instrumenta se proliva ljubav.

Karte za beogradski koncert mogu se nabaviti na prodajnim mestima Eventim Serbia, GIGS TIX-a, DD Tickets-a i u FELIX Shop, TC Sremska po ceni od 2.800 dinara, dok će na dan koncerta cena ulaznica iznositi 3.200 dinara.

*naslovna fotografija: GODLIS

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: