Da li imate preko 18 godina?

5 omiljenih pesama engleske kraljice

Otkrivene omiljene muzičke numere engleske kraljice Elizabete druge.

3
0

Dok sa sigurnošću znamo da je Jovanka Broz najviše volela meksičke romanse u izvođenju Cuneta Gojkovića, Mira Marković rusku vojnu muziku, a aktuelnoj premijerki omiljeni bend za svaku priliku je Depeche Mode, godinama kolaju priče o omiljenim pesmama jedne od najpoznatijih svetskih vladarki – Elizabeti Drugoj. Sada je tajna (ako se uopšte može nazvati tako) konačno otkrivena.

omot singla Sex Pistolsa “God save the Queen” ( 1977.) na kome je slika kraljice Elizabete , dizajn Jamie Reid

Naime, od 2008. britanskim tabloidinim medijima (za koje naši ispadaju maltene crkvene novine kada se uporedi nivo dezinformacija) kola priča da je kraljičina omiljena pesma „Dancing Queen“ grupe ABBA. Te godine BBC-ev DJ Chris Evans tvrdio je kako mu je te godine prijatelj, koji je bio na proslavi kraljičinog rođendana, ispričao da je, nakon prigodnih govora i svečane večere, disk džokej zadužen za muziku puštao hitove različitih žanrova i da je kraljica najbolje reagovala na gorepomenutu pesmu. Ova novinarska „patka“ bila je aktuelna do prošlog meseca kada je otkriven spisak omiljenih kraljičinih pesama koje su puštane na proslavi njenog 90. rođendana 2016. godine! Zašto je ova inače potpuno nebitna i marketinški veoma korisna informacija čuvana godinu dana ne možemo da pretpostavimo, ali evo skraćenog spiska favorita. Spoiler na početku – nema ABBA, a i omiljena muzika se uklapa u ukus jedne devedesetjednogodišnje dame plave krvi.

5. VERA LYNN – „THE WHITE CLIFFS OF DOVER“.

Čuvena Vera Lynn je šlager legenda Velike Britanije. Najstarija interpretatorka na prvom mestu britanske top liste albuma sa 92. godine kada je njen best off nazvan po najpoznatijoj pesmi „We’ll meet again“ poneo ovu titulu. Proslavila se hrabrošću tokom Drugog svetskog rata zabavljajući britanske trupe po Aziji i Severnoj Africi zbog čega je odlikovana nizom vojnih ordena. Nakon rata snima album „Auf Wiederseh’n Sweetheart” koji je 1952. prvi britanski nosač zvuka na prvom mestu američke top liste najprodavanijih albuma. Godinama je bila i ostala u vrhu prodaje i popularnosti u Velikoj Britaniji, zbog svog humanitarnog rada i pomoći ratnim veteranima nema odlikovanja i nagrade koju nije dobila te je njeno prisustvo na omiljenoj kraljičinoj listi očekivano s obzirom da joj je više puta i pevala na „uvce“. I da –  Stanley Kubrick joj pravi ironijski omaž apropo njenog žustrog angažamana u britanskoj vojsci u poslednjem kadaru svoje antiratne hladnoratovske satire „Dr. Strangelove“ iz 1964. u kome svet nestaje u nuklearnoj kataklizmi uz slavnu, ratnu „We’ll meet again“.

4. FRED ASTAIRE – „CHEEK TO CHEEK“

Najbolji plesni umetnik, jedan od najvećih umetnika 20. veka i ikona žanra mjuzikla, Fred Astaire, peva pesmau iz filma „Top hat“ (1935.) legendarnog američkog tekstopisca Irvinga Berlina i Astairevog najboljeg prijatelja. “Cheek to Cheek” nominovana je za Oskara 1936. i do dana današnjeg slovi za najpopularniji predratni šlager. Nije potrebno dalje objašnjenje. Poslušajte pesmu.

3. GARY BARLOW AND THE COMMONWEALTH BAND FEATURING THE MILITARY WIVES – „SING“

Po domaćem principu „ko će koga ako ne svoj svoga“ zvanična pesma Dijamantskog jubileja engleske kraljice (proslava 60 godina njene vladavine Velikom Britanijom) koju je komponovao i izveo Gary Barlow, jedan od Take That-ovca, koji je uz Robbia napravio uspešnu karijeru, prosto mora naći svoje mesto na ovoj listi. A i kako da pesma s učešćem bendova pod imenom “Military Wives” i “Komovelt bend” ne bude omiljena. Inače, pesma nije uopšte loša iako spada u državnički klasik propagandnih, imperijalističkih pesama, pogotovo sa spotom gde se prikazuju srećna deca iz Komoveltskih kolonija, iako znamo koliko se Imparija fino ponašala prema stanovnicima istih. Kada poslušate Barlow-a redefincija stava prema domaćim klasicima „Volimo te otadžbino naša“, „Računajte na nas“, pa čak i na neformalnu himnu poslanika SPS-a u sazivima skupštine devedesetih „Slobodane, Slobodane ti si komunista/volimo te k’o Isusa Hrista”, biva neizbežna.

2. DOLORES GRAY AND BILL JOHNSON – „ANYTHING YOU CAN DO (ANNIE GET YOUR GUN)“

Izgleda da je kraljica veliki fan mjuzikla ’50-ih pošto se Irving Berlin opet vraća na listu sa još jednim klasikom iz filma „Annie Get Your Gun“ (1950) George Sidney-a i čuvenog koreografa mjuzikla i reditelja Busby Berkeley-a. Priča o prvoj streljačici putujućih vašara na Divljem zapadu i zvezdi slavnog Buffalo Bill’s Wild West Show Annie Oakley i njenom odnosu sa suprugom s kojim se uvek takmičila u raznoraznih veštinama i nadgornjavala po ceo dan, očigledno prija i kraljici ili je, kao i većina pesama, podseća na bezbrižno detinjstvo. Film je ’51. dobio Oskara za najbolju muziku za mjuzikl (autori Adolph Deutsch i Roger Edens) i predstavlja klasik žanra.

1.HOWARD KEEL – „OKLAHOMA!“

Za ovaj mjuzikl postoji i zvanično objašnjenje zašto kraljica ima toliku ljubav prema njemu i zašto je na prvom mestu. Naime, „Oklahoma“ Richard Rodgers-a i Oscara Hammerstein-a Drugog je prvi mjuzikl sa tematikom Divljeg zapada i prva posleratna američka muzička predstava koja je gostovala na londonskom West Endu 1947. Na tom izvođenju, kome su prisustvovale tadašnja kraljica Elizabeta II i njena Kraljica majka, Keel je morao da izlazi 14 puta na bis i do dana današnjeg on je jedan od najznačajnijih i najpoznatijih američkih glumaca u Velikoj Britaniji. Njegova tadašnja popularnost, nakon izvođenja, je bila tolika da se momentalno preselio u London i živeo u njemu sve do 1950. odigravši i prve filmske uloge u britanskoj produkciji. Baršunast duboki glas mu je obezbedio mesto na West Endu kao i enormnu pevačku slavu.  Kraljica majka je toliko volela „Oklahomu“ da je specijalno izvedena u okviru programa proslave njenog 90-og rođendana 1990. Emocije su prvi i najvažniji element kada je ljubav prema muzici u pitanju tako da je prvo mesto za Keel-a, (relativno) mlađima poznatiji kao naftni tajkun Clayton Farlow iz serije „Dallas“ u kojoj se pojavio u maltene svakoj epizodi od početka emitovanja do kraja, potpuno logično.

I za kraj opet nešto u disku, iako nema ABBE na listi, kraljičina rođaka Ledi Elizabeth Anson rekla je, povodom izlaska liste pesama, da je zabava bila divna. „Bilo je toliko muzike za ples. A kraljica je fenomenalna plesačica. Ima tako dobar osećaj za ritam“, kaže Ledi Anson. Ples definitivno nije bio rejv, ali da su odigrali nekoliko aktivnih krugova ne sumnjamo.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: