Da li imate preko 18 godina?

30 godina dripačkog Božića

Na gregorijanski Badnji dan priča o jednoj od najboljih (anti) božićnih pesama.

3
0

Frontmen grupe The Pogues, Shane MacGowan, kolega iz benda Jem Finer i pevačica Kirsty MacColl stvorili su 1987. “Fairytale of New York” depresivno ubistvenu božićnu pesmu koju morate obožavati.

Narativ pesme je o starom ljubavnom paru, skitnici i alkoholičarki i dešava se, očekivano na Božić u posleratnom Njujorku. Skitnicu, irskog emigranta, priveli su njujorški pajkani zbog remećenja javnog reda i mira i dok leži u ćeliji mašta (u maniru početnog delirijum tremensa) o svojoj najvećoj ljubavi, takođe alkoholičarski. Njen glas mu se javlja u oštroj, ironiziranoj stilskog figuri antiteze tokom koje junak bulazni o tome šta je mogao da postigne dok mu (ne)verna djeva objašnjava da je luzer i propalica i to sve uz jasan (lirički podvučen) zvuk božićnih pesama.

MacGowan i Finer navode zbunjujuće razloge i inspiraciju za nastanak pesme. Dok Finer kaže da je pesma nastala kao balada o mornaru koja je trebalo da se dešava u Irskoj i nosi više nego simboličko ime “Christmas Day In The Drunk Tank” MacGowen tvrdi da je pesma nastala kao opklada Elvisa Costela, tadašnjeg muža basistkinje The Pougsa Cait O’Riordan, i njega kako bend ne može da napravi božićnu pesmu u njihovom stilu. “Mislio je da moramo prodati svoju uličnu punk reputaciju kako bi napravili Božićnu pesmu”, priseća se MacGowan. “Tada sam bio oduševljen filmom Sergia Leonea “Once apon a time in America”, Frankom Sinatrom i romanom JP Donleavy-a “A fairytale of New York” koji se dešava u New Yorku posle Drugog svetskog rata. Pesma dobija ime po romanu i više nismo mogli nazad. Iako imamo, možda, i boljih pesama i većih hitova ljudi najviše znaju Fairytale jer je drugačija. Ne pevamo o sreći, zvončićima i  ostalim božićnim sranjima”, zaključuje MacGowan.

Sem zbunjujuće inspiracije i sam proces postaje jednako bizaran : O’Rirodan, koja je trebalo da peva ženske vokale u duetu, napušta bend jer se udala za Costella koji je bio njihov producent. Ostatak benda nije gledao blagonaklono na to pa dkolazi do velike svađe. Rezultat je odlazak O’Riordanove i Costella zaslužnog za uspeh benda i pesma gubi ženski vokal.

U martu 1986. bend prvi put svira u Njujorku tokom njihove američke turneje. Ta svirka inspiriše MacGowana i Finera da dopišu nove stihove. Takođe, tokom turneje pevač se sprijateljio sa rediteljem Peter Dougherty-em i glumcem Matt Dillon-om. Obojica su se oduševli kada su čuli pesmu i daju mu vizelne impute koji će se pojaviti i u kultnom spotu za pesmu koji je režirao Dougherty a Dillon glumio pandura. Bend želi da snimi pesmu  na jesen 1986. tokom rada na trećem albumu kako bi se pojavila na Božić, ali njihova diskografska kuća Stiff bankrotira. Bend ulazi u duge i mučne pregovore oko autorskih prava na materijal tako da konačno ulaze u studio tek u zimu 1987. Prvo MacGowan snima i muški i ženski vokal za “Fairytale…” što je zvučalo prilično loše. Pevačice nije bilo ni na vidiku tako da su ostavili pesmu sa strane dok ne smisle šta će uraditi sa njom.

Snimanje se oteglo dok novi producent Steve Lillywhite nije odneo snimak kući. Tamo njegova supruga, Kirsty MacColl, peva demo ženskog dela pesma. MacGowen je, kako Lillywhite tvrdi u svojoj autobiografiji, “..odlepio kada je čuo Kristy i priznao da je zaljubljen u nju od kada je prvi put čuo na Top of The Pops, čuvenoj BBC-evoj muzičkoj emisiji”. I ovde postoje kontroverze pošto je godinama unazad čuveni irski rok menadžer Frank Murray, menadžer The Pogues, Thin Lizzy i blizak prijatelj Boba Geldofa, tvrdio kako se on prvi setio MacColl i odneo joj demo snimak pošto se on i prvi setio da Shane napiše božićnu pesmu dok je Lillywhite negirao ovo kao izmišljotinu. Šta god bila istina u ovom kolopletu, pesma biva konačno snimljena u apsolutno nevreme za nastanak božićnog hita (avgust 1987.) i izlazi kao singl u novembru 1987. Odmah se popela na prvu poziciju britanske top liste no sa iste je ispala za Božić – prvo mesto osvajaju Pet Shop Boys sa “Always on My Mind”, Elvisovom obradom. MacGowen je imao interesantan komentar na ovo rekavši : “Pobedila su nas dva pešovana i ritam mašina”.

Ipak i pored drugog mesta za taj Božić pesma je najizvođenija Božićna pesma u poslednjih 30 godina u britanskoj popularnoj muzici. Takođe, cenzori su tražili da se izmeni tekst pesme pošto u delu koji peva MacGowan svoju ljubav zove “kurvetinom i pajdomankom” dok mu ona odgovara da je “pederčina” i “guzica”. Pesma je, gle čuda, cenzurisana tek 2007. ali s delimičnim uspehom pošto BBC i dalje pušta originalnu verziju dok je MTV, naravno, skremblovao problematične reči.

 “Fairytale of New York” je depresivna i tužna antiherojska irska folk rok balada. Atmosfere da se ubijete s krajem da zaplačete možda na najbolji način katarzično odnosi sve loše od prethodne godine.

Uz genijalan spot neka vam je srećno Badnje veče i Božić po gregorijanskom kalendaru. I poslušajte poslednji  stih dok grlite voljenu osobu :  “Can’t make it all alone – I’ve built my dreams around you.”

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: