Da li imate preko 18 godina?

20 najboljih srpskih pop pesama 2017-e

Predstavljamo vam izbor od 20 pesama koje su obeležile sedamnaestu. Od bisera alternativne scene do hitova sa milionskim pregledima.

Treću godinu za redom predstavljamo vam najvažniju domaću muzičku top listu. Tanačili smo je dobrih mesec dana što je dovoljan pokazatelj koliko je kandidata za prvih 20 bilo. Moramo (još jednom) da napomenemo da smo se ograničili na srpske izvođače kako bismo ostali koliko-toliko relevantni, kao i da smo se ograničili samo na singlove. Uživajte!

EMINA I MILICA TODOROVIĆ: LIMUNADA

Emina je prošle godine rešila da uzme olovku u ruke i sama nešto napiše. Zahvaljujući ovom kapricu u njenoj beležnici našao se i hit godine. Protestna pesma ili girl power himna, Limunadu ne treba previše pravdati kao pesmu godine; jednako je zahvalna i za čitanje između redova i za gasiranje po klubovima, preporučujemo oboje.

Ti si kao Pablo Eskobar za ljubav.

JELENA KARLEUŠA I AZIS: O.S.T.A.V.LJ.A.M.T.E

EDM kidalica u produkciji Ateljea Trag i Marine Tucaković koja je vaskrsla zaboravljenu Karleušu i to bez formalne promocije. Nisam pobornik fatalističkih autodestruktivnih poriva blatantno izraženih u strofama, ali ako ove stihove shvatimo kao krike koje ozlojeđena žena ispušta samo da bi zagorčala život svom bivšem i to u trenutku kada se konačno oslobađa njegovih stega, možemo ih prihvatiti kao neminovnu afekciju. Lover on the run.

Po auto-putu šetaću u ponoć, ko me prvi zgazi, nek’ ne zove pomoć.

DARA BUBAMARA: EXTRAVAGANTNO

Rasta i Coby su prošle godine priveli kraju ono što su sa Darom započeli još početkom 2015. na singlu “Opasan”. Album je napolju, a najjači singl je za prefinjenu elektro kidalicu koje se ni Rijana ne bi postidela. Extravagantno predstavlja Daru kao femme fatale sa napomenom, ali ko još čita sitna slova.

Sviđa ti se ekstravagantno? Svašta ti pada na pamet.

NIKOLIJA: LOŠ MOMAK

Na traci koju je rrrradio Coby, Nikolija moli svoje sestre da je drže dalje od lošeg momka kome ne može da odoli. U pomoć zove i natalnu kartu, ali je kvota da će se rešiti ovog bad boy-a prilično visoka.

Koji je znak, a koji podznak? On je loš momak.

RELJA POPOVIĆ: LOM

Nikolija i Relja se bez dobrog razloga u privatnom životu ne razdvajaju, pa ih ni ovde nećemo razdvajati. Relja je kao i njegova žena na prethodnoj pesmi u nemilosti svog ljubavnog interesa, mada ga usput juri i murija jer pravi lovu? Svejedno, najpitkije Reljino izdanje prošle godine.

Ti nisi pijana, ti si se zaljubila.

ELENA: ZLATO

Šta reći o devojci kojoj je u vremenu lude hiperprodukcije dovoljno da izbaci singl godišnje i ne samo ostane relevantna već upravo na toj “rezervisanosti” izgradi hajp. Posle “Folira” koja je bila pri vrhu naše prošlogodišnje liste ove godine je, opet u saradnji sa Jala Bratom, izbacila besprekornu r’n’b baladu. Epitet srpske Rijane je ne prati tek tako, a njeno vreme tek dolazi.

 Da l’ ona zna to, da ljubav je ko zatvor.

RASTA I ANA NIKOLIĆ: SLUČAJNOST

Najveći hit sa albuma koji je obeležio prethodnu godinu u istoj meri u kojoj ju je obeležila i ljubavna priča Raste i Ane. Još jedna u nizu Rastinih pesama koja naslućuje kraj njegove veze sa Anom. Više o Rastinoj dosadašnjoj karijeri imate priliku da pročitate ovde.

TV i internet stalno, i nikad nisi sa mnom. Sad je kraj.

BULA ADRIANO: ONA ŽELI TO

Rastina Balkaton etiketa je dobila ćerku-firmu u vidu Balkaton Gang kanala namenjenog nešto tvrđoj liniji Balkaton priče. Mladi banjalučki reper Bula Adriano je kao jedan od najjačih mladih MC-jeva regiona dobio čast da ovaj kanal i otvori. Intervju sa Bulom i Vukuom koji je takođe ušao na našu ovogodišnju listu možete pročitati ovde.

Moram uzet’ pare, nema stajanja, mrzim žandare, nema lajanja.

JUICE & SALIER DEL FLORES: A BA RA TE

Dvoumio sam se da li da ovde ide prvi singl sa Juice-ovog novog albuma, ali ova baile funk ekstravaganca je pobedila. Najbizarnija, najluđa pesma dvehiljadesedamnaeste i najjača saradnja Saliera i Juice-a još od “Brata Minlog”.

Kad budem prob’o, reći ću da sam prob’o.

ANĐELA VEŠTICA: JA SE NE MENJAM

Vuk Mob je izašao iz repa, ali sa predumišljajem. Uradio je nemilosrdnu pucačku traku za Vešticu koja je njen prvi i najjači singl za sada. U svetlu pucnjave u kojoj je mogla da strada početkom prošle godine stvar zvuči još zlosutnije.

Vi ste vernici bez vere, ja u sebi vidim boga.

MEJSI I FLY ĆIKI: SEZONA LOVE

Žartikal grmi, Mejsi poliva a Ćiki mučki zabada u prolazu.

Sezona je spakuj mi raf, sezona da bicuri nakitim vrat.

MIMI MERCEDEZ: FINANSIJSKI FETIŠ

Mimi se svašta nešto izdešavalo protekle godine, imala je i par lucidnih momenata na gramiji koji svedoče kako njenom o njenom umetničkom tako i ličnom rastu. Čini se da je jača iz godine u godinu, album čekamo a ovo mi je najbolji momenat sedamnaeste ako ne računamo Lackuov remix “Džungle”.

I ja volim da izlazim i izgledam k’o ganci, al’ najjači je provod kad dominiraš u banci.

VUKU: MODA

Najprefinjenija trepčina godine. “Oni svi rade to samo zbog mode” reče Vuku pošto je sišao sa piste gde je fleksovao novog Gučija i ostade živ.

Žedna je mene, ne pomaže voda. Šet’o sam pistom a sada sam moda.

m a j a – m a l e r [1985]

Ovde je takođe bilo dilema da li nešto drugo od produktivne Kite i jaja produkcije, ali Đomla je pobedio sa ovim lo-fi elektro sentišem.

…a onda odeš, a ja drkam i plačem…

KENE BERI: MAJEMI PEFKOHORI

Satira jednog autentično agorafobičnog (čitaj srpskog) doživljaja letovanja i još koječega. Romanina “Samoodbrana” nikada nije zvučala toliko genksta.

Mojne da si pička, ‘ajde kupi magnet mami.

BOJANA VUNTURIŠEVIĆ: KESE ETIKETE

Kad ovakve pesme ne bi izlazile jednom u pet godina, možda bismo malo manje kukali za Titom i navijali da nas ponovo malo jače bombarduju. Savršena pop pesma, odmerena i ukusna kritika potrošačkog društva, kao i nas samih kao njegovih protagonista.

Kupila sam pljuge i vožnju do stana, da bih sela na pod i tamo bila sama.

IRIE FM: PUTEVI

Ne kažem da sam pomno pratio ali da mi je neko rekao da će Vukašin koji je kao klinac smarao ljude sa tim kako duva malo u trombon malo u buksnu postati pop pevač ovog kalibra, ne bi mu verovao. Za spot koji je ustvari (wait for it) kratki film, nisam imao strpljenja ali pesma je bombona 80s nostalgije.

DOGS IN KAVALA: BOJE

Dok najpopularniji bendovi alt rok scene i dalje misle da im je najveći problem političko određenje, neki novi klinci sviraju jer to vole, a to što nemaju bog zna šta pametno da kažu im ne pravi problem da prave dobru muziku.

Svet snova je prečudan.

BUČ KESIDI: DRAGA

Ne dozvolite da vas prvi utisak zavara, Idoli se nameću kao prvi asocijacija ali Buč Kesidi ima mnogo više da ponudi od stilizovanog pop roka, a praktično su tek krenuli.

TURISTI: ABU DABI

Prvi singl “Levo ili desno” je neubedljiv i kao ljubavna i kao “angažovana” pesma, ali na “Abu Dabi” su pokazali da se  povratak korenima, čak i turistički, isplati.