Da li imate preko 18 godina?

10 preporuka za ovogodišnji Exit festival

Autor:

EXIT festival je u Srbiju u protekle dve decenije doveo neke od najznačajnijih bendova, muzičara i DJ-eva na planeti. Festival se održava na Petrovaradinskoj tvrđavi, jednoj od najčarobnijih festivalskih lokacija na svetu. Svake godine privuče na hiljade poklonika festivalskog života iz svih krajeva sveta.

Exit je 2021. godine postao i prvi veliki evropski festival održan od početka pandemije, a veliki proslavu, 20 godina festivala, uveličali su neki od najznačajnijih DJeva i producenata. Ove godine, od 4. do 7. jula, program je šarolik, a vodeće zvezde su Calvin Harris, Nick Cave and The Bed Seeds, Iggy Azalea, James Arthur, Afrojack, Marceo Plax… Ipak Exit svake godine na brojnim binama nudi šarolik program i bendove, izvođače i DJeve koje vredi poslušati. Skrećemo pažnju na neka imena.

Molchat Doma

Iz Minska nam stiže bend koji svoju muziku definiše kao  post-punk, new wave, synth-pop, and cold wave. Nastali su pod snažnim uticajem sovjetskih underground bendova iz 80-ih, iz vremena perestrojke, poput bendova Kino ili Motorola, ali i velikih bendova poput The Cure i Joy Division. Njihovu muziku karakteriše hladna i sumorna atmosfera, tužni i introspektivni tekstovi koji se obično fokusiraju na usamljenost. Njihovi tekstovi su na ruskom jeziku. Nastupaju na Glavnoj bini pre nastupa Nicka Cavea i njegovih Bad Seedsa.

Shouse

Njihova „Love Tonight“, koja se našla u setovima skoro svih DJ-eva koju su nastupali prošle godine.   Ed Service se sa Novog Zelanda preselio u Australiju gde je sa Jackom Madinom, folk muzičarem koji je navikao da svira pred polupraznim salama, napravio „weird house“ bend, kako nazivaju svoj žanr. Njihov retro disco zvuk sa horskim vokalima možete čuti druge večeri Exita, u petak 8. jula, na Glavnoj bini.

Alok

Njegovi roditelji su bili pioniri psytrance žurki u Brazilu i kreatori čuvenog Universo Parallelo festivala, njegovo ime na sanskritu znači svetlost, a muzikom je počeo da se bavi sa svega 10 godina starosti. Aloka je proslavio singl “Hear Me Now”, ikona je brazilskog dj-inga, a njegov house možete čuti završne večeri na Main stage-u.

She Past Away

Ovaj zanimljiv bend dolazi iz turske Burse i tekstovi su im na maternjem jeziku. Muzički uzori su im bendovi iz osamdesetih (The Sisters of Mercy, Asylum Party, Death in June, Xymox, DAF, Siouxsie and the Banshees). Ovaj dark-wave bend čine Volkan Caner i Doruk Öztürkcan (jedan je trenutno stacioniran u Barseloni, drugi u Atini, što im ne smeta da prave melodične mračne hitove. Već dva puta su nastupili u beogradskom Elektropioniru, a debi u Novom Sadu imaće na Fusion Stage-u 10. jula.

Pocket Palma

Ovaj zagrebački trio, koji čine Luka Vidović, Anja Papa i Bruno Žabek, pravi muziku inpsirisanu osamdesetim godinama. Anja i Luka, drugari iz srednje škole, osnovali su duo Side Project 2012. i objavili dva dark pop albuma na engleskom. Kao Pocket Palma nastupili su prvi put 2019. Godine, bendu se priključio gitarista Bruno i počinju da prave synt-pop muziku na maternjem jeziku. U ovom idealnom letnjem, retro zvuku možete uživati u petak, 7. jula, na Fusion Stage-u.

KoiKoi

Psihodelični rok za nove generacije – možda i najbolji opis muzike ovog beogradskog benda. Marko Grabež, Ivana Miljković, Emilija Đorđević i Ivan Pavlović Gizmo – kreativci iz različitih oblasti lokalne scene okupili su se sa jasnim zajedničkim ciljem  – stvaranja kvalitetnog indie rocka/popa, sa kojim odlučno popunjavaju prazninu među raskošem mainstreama i intimom undergrounda, koja na čitavoj balkanskoj muzičkoj sceni predugo postoji. Na Fusion bini nastupaju prve večeri festivala.

Tankard

Ovaj bend postoji već četiri decenije i jedan su od najznačajnijih nemačkih thrash metal bendova. Zapravo zajedno sa svojim zemljacima, bendovima Kreator, Destruction and Sodom, smatraju se velikom četvorkom Teutonic thrash metal. Iza njih je 17 studijskih albuma, a novi album „Pavlov’s Dawgs“ Krigla piva, kako glasi njihovo ime na nemačkom, objaviće krajem septembra ove godine. Nastupaju završne večeri festivala na Explosive Stage-u.

Mathame

Italijanski dvojac čine braća Matteo i Amedeo Giovanelli, koji dolaze iz muzičke porodice, jer su im roditelji bili vlasnici piratske radio stanice preko koje su i ušli u svet muzike. Mateo je učio klavir kao dete, a Amadeo violinu, međutim, nikad nisu voleli autoritete, imali su problem sa svima onima koji su bolje znali od njih samih šta im treba. Tako su prvom prilikom rešili da se osamostale i preselili se u podnožje vulkana Etna, gde prave muzike. Publika na Dance Areni će čuti njihov nastup 9. jula.

ANNA i Sama’ Abdulhadi

Poseban techno doživljaj već prve večeri na Dance areni pružiće nam ove dve devojke u B2B nastupu. ANNA je započela karijeru sa samo 14 godina u Sao Paolu, u klubu svog oca. Na globalnu scenu elektronske muzike probila se 2016. trakom „Odd Concept“ i osvojenom DJ nagradom u kategoriji Best Breaktrough. Tri godine kasnije snimila je „Forever Ravers“ sa Miss Kittin, aove godine novi EP „Journey to the underworld“. Sama’ Abdulhadi priznala je da joj je cilj bio da Palestinu pozicionira na svetskoj muzičoj mapi, tako da ima titulu nezvanične kulturne ambasadorke svoje zemlje u svetu. Svoju muziku opisuje kao „berlinski tehno“, ali je ona doživljava „na libanski način“.

Laor

Laor Oman-Naharin je jedan od vodećih glasova isceliteljske muzike. Gotovo 20 godina istraživala je moći ljudskog glasa kako bi inspirisala ljude da dišu, povezuju se, pevaju i mole se. Njen pristup muzici dolazi iz pozorišta, joge i istraživanja spone između medicine i muzike. Nastupiće završne večeri, 10. jula, na Pachamama bini.

*naslovna fotografija: Exit photo team

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: