Da li imate preko 18 godina?

“Zlatni toranj” filmu “Toni Erdman”

Završen 23. Festival evropskog filma Palić na kome je od 16. do 22. jula prikazano više od 100 filmova u 13 programskih celina.

Autor:
1
0

Nagrada “Zlatni toranj” za najbolji film na 23. Festivalu evropskog filma Palić, koji je završen u petak, 22. jula, pripala je nemačkom ostvarenju Toni Erdman rediteljke Maren Ade jer priču o ocu i ćerki u savremenom, otuđenom svetu okrenutom uspehu priča “kroz humor i svežu autentičnost”.

“Palićki toranj” za najbolju režiju pripao je Kristijanu Munđijuu za režiju rumunskog filma Matura “koji pokazuje veliki talenat u stvaranju perfektnog portreta dezintegrisanog i nefunkcionalnog društva, kroz nepogrešivo ubedljivu glumu”.

850

Za nagrade u glavnom, takmičarskom programu konkurisalo je 12 filmova, a žiri je odlučio da dodeli i dva Specijalna priznanja. Prvo je dodeljeno srpskom filmu Dnevnik mašinovođe Miloša Radovića “za iznenađujuću crnu komediju sa urnebesnim glumačkim ansamblom i jedinstvenom vizuelnom intencijom koja publiku ne ostavlja ravnodušnom”.

Drugo Specijalno priznanje, za visoka umetnička dostignuća, dodeljeno je poljsko-švedskom filmu Ljubav je gorka u režiji Tomaša Vasilevskog koji, “koristeći fragmente iz života četiri žene, sa jakim i upečatljivim vizuelnim stilom, gradi snažnu priču o usamljenosti i čežnji”.

“Bila nam je velika čast da budemo građani ovog predivnog grada, kao i deo ove porodice, makar na kratko. Dvanaest izvanrednih filmova u Glavnom (takmičarskom) programu učinili su naš zadatak veoma teškim. Morali smo da napravimo mnogo kompromisa. Želeli bismo da odamo priznanje visokom umetničkom kvalitetu sjajnih filmova Toni Erdman, Matura, Dnevnik mašinovođe i Ljubav je gorka“, navodi se u obrazloženju žirija koga su činili turska rediteljka Ješim Ustaoglu, estonska producentkinja Rina Šildoš, litvanska glumica Aiste Diržiute, nemačka rediteljka Mihaela Kezele, i srpski reditelj Stefan Arsenijević.

Međunarodni žiri kritike takmičarskog programa “Paralele i sudari” nagrada za najbolji film dodeljio je mađarskom ostvarenju Staza od ljiljana u režiji Benedeka Fligaufa. “Ovaj filmski doživljaj odveo nas je na mesta za koja nismo bili spremni a potom nas vratio natrag. Film je pažljivo režirano delo koje ima mnoštvo različitih slojeva. Gledaoci bivaju uhvaćeni u naročito intimnu porodičnu priču o odnosu između sina i majke. Nekonvencionalna kamera vodi nas od sećanja, koja proganjaju, do jasne svakodnevice, uspevajući da izgradi složenu priču koja osciluje između svesti i podsvesti.”

Staza-od-Ljiljana-1

Specijalno priznanje žiri je dodelio slovačkom ostvarenju Eva Nova u režiji Marka Škopa, “divnom, emotivnom filmu koji govori o odlukama, vezama i krivici kao i o njihovom pojavljivanju u obliku životnih prekretnica”.

Žiri novoustanovljenog programa “Oči u oči” nagradu za najbolji film u ovoj selekciji dodelio je bugarsko-grčkoj koprodukciji Lekcija u režiji Kristine Grozeve i Petra Valčanova.

Mađarska krimi komedija Ubica čistog srca reditelja Atile Tila o bandi ubica u invalidskim kolicima očarala je publiku 23. Festivala evropskog filma Palić, koja je ovom ostvarenju dala najviše glasova na sajtu Festivala.

Palićki festival prikazao je od 16. do 22. jula više od 100 filmova raspoređenih u 13 programskih celina. Publika u Beogradu je 12 ostvarenja sa festivala mogla da pogleda u bioskopu Fontana.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: