Da li imate preko 18 godina?

Zlatni toranj 30. Festivala evropskog filma Palić filmu „Crveno nebo“ Kristijana Pecolda

Autor:

Međunarodni žiri glavnog takmičarskog programa 30. Festivala evropskog filma Palić, u sastavu direktor festivala Tito Rodrigez (Španija), festivalska selektorka Daniela Veber (Nemačka), scenaristkinja i rediteljka Nana Janelidze (Gruzija), scenarista i reditelj Milorad Milinković (Srbija) i scenarista i reditelj Eran Kolirin (Izrael), dodelio je nagradu Zlatni toranj za najbolji film Glavnog takmičarskog programa ostvarenju “Crveno nebo” Kristijana Pecolda.

Žiri je u svom obrazloženju istakao da nagradu dodeljuje „kako bi nas ponovo podsetio na jedinstvenu moć filma da artikuliše, možda dublje od bilo koje druge umetničke forme, stanje čovečanstva u ovom trenutku, u vremenu na ivici vulkana“.

“Crveno nebo”

Nagradu Palićki toranj za najbolju režiju žiri je dodelio Adamu Časiju za film „Tri hiljade numerisanih delova”, i to „zbog subverzivnog i drskog rediteljskog postupka i sublimirane manipulacije vremenom i kadrom, kao i zbog toga što nas je naterao da se suočimo sa onim od čega bežimo“.

Žiri je dodelio specijalna priznanja filmovima „Nula kalorija“ Džesike Hausner i „Zarobljen“ Vasilisa Kacupisa.

„Zbog savremenog ukrštanja žanrova i stilova, i detoniranih harmonija i uzvišenih prizvuka, koji su predstavljali raj za naše uši, posebno bismo izdvojili muziku filma Nula kalorija“, stoji u prvom obrazloženju specijalnih priznanja.

O filmu „Zarobljen“ žiri je zapisao: „Ovo je film koji dolazi pravo iz Platonove pećine. Ono što na prvi pogled izgleda kao refleksija o poreklu umetnosti, uskoro postaje duboka meditacija o stanju čovečanstva na ivici odumiranja i večnoj borbi čoveka sa svojim tvorcem“.

“Zarobljen”

Međunarodni žiri u sastavu producentkinja Ivana Marinić Kragić, glumica i rediteljka Boni Vilijams i glumica Nensi Mensa Ofei doneo je jednoglasnu odluku da za najbolji film u takmičarskom programu Paralele i sudari odabere ostvarenje „Živi svetac“ rediteljke Tinatin Kajrišvili. Po mišljenju žirija ovo je „film sa moćnim pristupom na dobro izgrađenom scenariju, sa jasno definisanim vizuelnim stilom“.

Posebno priznanje Međunarodnog žirija programa Paralele i sudari jednoglasno se dodeljuje filmu „Hladan poput mermera“ Asifa Rustamova. U obrazloženju žirija navedeno je da ovo ostvarenje „sa senzitivnom perspektivom reditelja i glumačkim izvođenjima priča ljubavnu priču, koja razotkriva nasilne posledice generacijske traume u patrijarhalnom društvu“.

Žiri FIPRESCI 30. Festivala evropskog filma Palić, u sastavu Renod Baronian, Mike Nafs i Alehandra Treljes, nagradu FIPRESCI za najbolji film Glavnog takmičarskog programa dodelio je ostvarenju “Crveno nebo” Kristijana Pecolda. U obrazloženju nagrade stoji: „Žiri želi da nagradi film koji istražuje međuljudske odnose sa razboritim i osećajnim smislom za strast i humor, čime se postiže priča bremenita književnošću, ljubavlju i životnim nevoljama. Štaviše, ovaj film odlično istražuje unutrašnje nesigurnosti umetnika, dok istovremeno gradi snažan portret čovečanstva“.

Gorki List nagrada publike ovogodišnjeg 30. Festivala evropskog filma Palić dodeljena je filmu “Stari hrast”, reditelja Kena Louča. Film je prikazan u okviru Glavnog takmičarskog programa.

“Stari hrast” je film o budućnosti poslednjeg preostalog paba, Stari Hrast u selu na severoistoku Engleske, gde ljudi napuštaju zemlju zbog zatvorenih rudnika. Kuće su jeftine i dostupne, što ga čini idealnom lokacijom za sirijske izbeglice.

“Stari hrast”

*naslovna fotografija: kadar iz filma “Crveno nebo”

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: