Da li imate preko 18 godina?

Vaš lični sajam knjiga

Oktobar je mesec knjige. I ove godine nema okupljanja pod kupolama sajma, ali prošetajte do omiljene knjižare ili izdavača, iskoristite popuste i napravite zalihe za hladne dane.

Autor:
8
0

Zbog pandemije Korona virusa, tradicionalna manifestacija Sajam knjiga, koja okuplja oko 200.000 posetilaca, odložena je. Drugu godini zaredom.

Odbor Sajma knjiga je početkom oktobra konstatovao zajednički stav udruženja izdavača oko nepostojanja uslova za održavanje i uspešnu realizaciju 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga. U saopštenju se navodi da je bilo nerazumevanja sa izdavačima, ali i da će, kada se stvore uslovi prihvatljivi za sve, organizovati Sajam knjiga.

Knjižara Beopolis već tradicionalno organizuje svoj Mali sajam knjiga, koji se do 31. oktobra održava u Domu omladine, ovoga puta uz mnogo knjiga, popuste i dosta džeza.

“Koncept Malog sajma knjiga je, ako se sećate, da na njemu izlažu izdavači koji inače ne učestvuju na onom velikom sajmu, i tako je bilo godinama unazad. Budući da su se okolnosti promenile, na prošlogodišnjem Beopolisovom sajmu po sajamskim cenama smo prodavali knjige nešto većeg broja izdavača (bilo ih je oko tridesetak), a tako će biti i ove godine”, navode iz Beopolisa, a na njihovom sajtu možete i pogledati koji izdavači izlažu i koliki su popusti. 

I Makart do 6. novembra organizuje svoj Sajam knjiga, uz 20% popusta na sva izadanja, brojne naslove na akciji, poklone…

Popuste imaju i druge izdavačke kuće i knjižare, a mi izdavajamo nekoliko izdanja koje biste mogli da nabavite za ovu jesen/zimu.

Šta je važno na kraju // Irvin Jalom, Merilin Jalom (Psihopolis)

Sa zadivljujućom iskrenošću i hrabrošću, Irvin Jalom sa nama deli najteže iskustvo svog života – smrt supruge Merilin i vernog pratioca još od mladosti. Partneri do samog kraja, u svemu, pa i u pisanju knjige Šta je važno na kraju?, njih dvoje dele neizbrisiv portret žalosti za umrlom osobom – užasnutost, bol, poricanje i nevoljno prihvatanje… Ovo je nezaboravna i do bola divna priča o večitoj ljubavi.

Smrtni ishod atletskih stopala // Milica Vušković (Booka)

Snažna, iskrena, poetična, ali nikako i patetična knjiga koja rasvetljava kompleksne sisteme manipulacije i njihovu suptilnost. Milica Vučković svoju junakinju potpuno degradira i ogoljava patrijarhalne obrasce u kojima su žene naučene da ćute i trpe i veruju da ljubav treba i mora da boli.

Milica Vučković kao Kasijus Klej, kao Muhamed Ali. Vučković od reči šporet, krpljeno, fleka, oklembešeno… čini poeziju. Od reči rajsferšlus, koja se javlja kao refren, pravi solo partiju za džez klarinet. Vučković piše u ritmu džez varijacija s bluz deonicama. I raste to sve do izvrsnog finala romana. Huči tiho i strašno kao Dunav, kao smrtonosna bolest. Kao u romanima Margaret Diras. Sokoli na život. Ljubav kao bol i kao čudo. Ljubav je čudo koje prelazi preko ruba romana, romana i pameti…
– Božo Koprivica 

Grudi i jaja // Mieko Kavakami (Kontrast)

Najproslavljeniji roman japanske autorke govori o tri žene: tridesetogodišnjoj Nacu, njenoj starijoj sestri Makiko i sestrinoj kćerki Midoriko. Dok u prvom delu romana Nacu, spisateljica u pokušaju, pokušava da urazumi stariju sestru koja je odlučila da poveća grudi estetskim zahvatima, u drugom delu je zatičemo kao već afirmisanu autorku koja ozbiljno razmatra da rodi dete uz pomoć donatora sperme. Kroz ceo roman, bilo kroz dnevničke zapise, bilo kroz telefonske razgovore, Midoriko nas upoznaje sa tinejdžerskim pogledom na (ženski) svet.

Kavakami se u ovom obimnom ali neverovatno pitkom romanu hvata ukoštac sa savremenim problemima etike i estetike, postavljajući filozofska pitanja o rađanju, starenju i granicama ženskih tela. Razbijajući tabue jednog tradicionalnog društva, Kavakami udara u najbolniju tačku patrijarhata – autonomiju ženskog tela, pokazujući kroz lik junakinje Nacu kako izgleda živeti bez seksa i kakve se etičke i društvene prepreke pojavljuju na putu ostvarivanja potomstva u takvom životu.

Dani koje ću pamtiti // Džonatan Kot (Službeni glasnik)

Ovo delo je jedno od najupečatljivijih i najemotivnijih portreta o paru koji je menjao svet i predstavlja jedinstven i dragocen dodatak kanonu knjiga o Bitlsima i nudi novi pogled na Lenona i Ono kao pojedince, umetnike i ljubavnike. Takođe, predstavlja memoare nadarenog muzičkog novinara o seizmičkim vremenima u muzici, politici i kulturi. Kot je jedan od retkih koji razume koliko je Joko Ono uticala na Lenona. U ovom bogatom prikazu njihove veze, autor daje priču satkanu od brojnih intervjua s poznatim parom. Iako je većina njih, doduše u skraćenom obliku, objavljivana u časopisu Rolling Stone, njihove integralne verzije, koje se nalaze u ovoj knjizi, uglavnom nisu objavljivane i uz fotografije iz privatne arhive predstavljaju potpuno nov materijal.

Bajni svete, gde si ti // Sali Runi (Geopoetika)

U fokusu trećeg romana književnice iz Irske je prijateljstvo između Alis, mlade književnice, koja se nakon sloma kome je u velikoj meri doprineo njen iznenadni i veliki uspeh povukla da živi u malo mesto na obali, i Ajlin, urednice u književnom magazinu iz Dablina. Njihove ljubavne veze – Alis sa Feliksom, radnikom u lokalnom skladištu, i Ajlin sa Sajmonom, prijateljem od detinjstva – sasvim svojstveno Sali Runi, prepune su uspona i padova, strasti i očaja, nežnosti i uvreda, potpune bliskosti i nerazumevanja.

No, kod Sali Runi intimno i ideološko neraskidivo su povezani. Nijedan prijateljski ni ljubavni odnos ne može se razumeti bez osvrta na socijalni kontekst. Alis i Ajlin, obe u ranim tridesetim, razmenjuju duge imejlove u kojima se dotiču najrazličitijih tema – pišu o klimatskim promenama, političkoj krizi, propasti kasnog bronzanog doba, istoriji pisma, izrabljivanju radnika, ali i tome šta je lepota danas, kao i o svom ambivalentnom odnosu prema majčinstvu…
Način na koji je Sali Runi kreirala i njihovu prepisku i ceo roman pokazuje njeno duboko razumevanje toga kako se danas ljudi (ne samo mladi, naravno!) osećaju, te kako razmišljaju i govore – rastrzani između zabrinutosti zbog globalne katastrofe i ličnih, intimnih problema, a formirajući svoje stavove istovremeno i na osnovu neproverenih informacija sa interneta i na osnovu ozbiljnih analiza, promišljanja i političke osvešćenosti.

Ovaj roman slavi i brani umetnost i estetski doživljaj, jer kako Sali Runi piše: „Želim da živim u zemlji u kojoj se stvara umetnost iako se sve okolo raspada. To daje smisao mom životu.”

Glampiri // Vladan Maksimović (Zenit books)

Vladan Maksimović ove jeseni predstavlja svoj prvi roman Glampiri. Uspešno kombinujući elemente komike, horora i ljubavne priče Glampiri predstavljaju pitko i oštro gradsko štivo koje se čita u dahu sa osmehom koji se epileptično otima sa usana. Brza, uzbudljiva i autentična radnja kao i vrcavi humor, direktni stil naracije i obilje pop kulturnih referenci i dijaloga čine Glampire ultimativnim generacijskim pop romanom.

Strah od Varvara // Petar Andonovski (Treći trg)

Gavdos: malo ostrvo južno od Krita, najjužnija tačka Evrope okružena beskrajnim morem. Oksani, koja je sa svojim prijateljima došla iz Ukrajine da bi se oporavili od posledica eksplozije u Černobilju, život u plavo-beloj kući s limunovim drvetom deluje kao san. Za Pinelopi, Grkinju koju su časne sestre manastira u kome je provela svoje mladalačke dane udale za nepodnošljivog čoveka, Gavdos predstavlja zarobljeništvo. Njihove dve priče, isprepletene s pričama žena iz skromnog društva, sa svojim prošlim životima i ljubavima, vešto su kombinovane s temom otuđenosti i pojmovima „tuđinstva“ i „varvarstva“ u ovom kratkom poetičnom romanu priznatog makedonskog autora, Petra Andonovskog, dobitnika Evropske nagrade za književnost.

Posle apokalipse // Srećko Horvat (Laguna)

U ovom postapokaliptičnom rolerkosteru filozof Srećko Horvat nas poziva da razmotrimo apokalipsu u okvirima „otkrovenja“ pre nego „kraja sveta“. On pokazuje da su različite pretnje opstanku čovečanstva i čitave planete, kao što su nuklearna pretnja i klimatska kriza, međusobno povezane ne samo tekućom pandemijom kovida 19 već pre svega virusima kapitalizma i fašizma. U pokušaju da sagleda budućnost Černobilja, Mediterana ili Maršalovih Ostrva, ali i mnogih mesta pogođenih virusom kovid 19, Horvat smatra da je na pomolu doslovno izumiranje, kraj bez presedana: alternativa nije više socijalizam ili varvarstvo, već radikalno osmišljavanje novog sveta ili samouništenje. Posle apokalipse je urgentan poziv da se izborimo za budućnost dok još možemo.

EM / Kim Tui (Clio)

Ovo je šokantan roman, dirljiv, ponekad vrlo težak za čitanje, govori o paklu rata, ali i nadi. Autorka ponovo preispituje Vijetnamski rat – tamo se naziva „Američki rat“. Kroz ovu priču ona opisuje strahote pretrpljene u svojoj domovini, pokazujući važnost ljudskosti i niti koje nas sve spajaju. U ovom romanu, na potresan i autentičan način povezuje Aziju i Ameriku.

I ovaj kao i prethodne romane Kim Tui naslovljava kratkom reči. Em što na vijetnamskom znači „mali brat“, „mlađa sestra“ a može se prevesti i kao „voljeno biće“.

Potop // Salća Halas (Rende)

Napisano jezikom koji nazivaju pravim književnim potopom, galopom, stihijom, ovo delo je snažna, uzbudljiva, hiperbolična slika sveta, metafora lepote koja je u očima drugih beda, prljavština i patologija. Kvart po imenu Peking postaje simbolični prostor apokaliptične slike u kojoj zemlja puca i guta domove, i u tom raspadajućem svetu tri žene, poput tri veštice iz Magbeta, vizionarski iščitavaju znake i nagovaštaje kraja. Na tragu magičnog realizma, ali i teatra apsurda, ova priča o sudbini poljske favele pretvara se u priču o zajedničkoj sudbini nestajanja i propadanja.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: