Da li imate preko 18 godina?

Val Kilmer prop’o

Poznati glumac završio je na terapiji pokušavajući da izađe iz uloge Džima Morisona.

4
0

Pripremajući se za ulogu Džima Morisona u filmu “The Doors” Olivera Stouna Kilmer je naučio napamet 50 pesama Dorsa, godinu dana živeo identično kao Morison, a na snimanju tražio od svih da mu se obraćaju sa “Džime”.

Prvi put sam otkrio Val Kilmera gotovo slučajno u tinejdžerskom dobu. Naime, kao i većina klinaca na Novom Beogradu svakodnevno sam odlazio u obližnji video klub gutajući akcione filmove i horore. Radnik u videoteci je već otprilike znao koji mi je ukus i samo me obaveštavao o dolasku novih filmova kao što su Niko 6 (svaki film sa Stivenom Sigalom se zvao Niko po liku iz   filma “Niko – iznad zakona” što je bio veoma mudra procena narativnog toka ostatka Sigalove karijere), Teška meta, Povratak Zombija i slično. Ušavši u klub jednog letnjeg dana sačekao me zagonetni osmeh radnika – znao sam da je stigao novi film, ali osmeh nikada nije bio tako amblematičan. Pitao sam ga šta ima novo, a on je iz donjih polica izvukao kasetu u crnoj kutiji. Otvorio sam kutiju kao da je u pitanju zagonetni, magični artefakt a na beloj nalepnici sa sitnim logo JVC  u desnom uglu velikim štampanim slovima markerom bilo je napisano “Gospodari Satane”. Naslov je garantovao zabavu, doduše ne demonizovano kroulijevsku, ali svakako zabavu. Pitao sam znatiželjno : “Ko igra?”, a radnik je, praveći se sav važan i pun informacija, izustio : “Nova zvezda. Tek će da bude veliki”. “Ko? Ko je u pitanju?”, tražio sam odgovor s srednjoškolskim nestrpljenjem. “Kim Valmer”, odgovorio je radnik samouvereno.

val kilmer iz filma

Val Kilmer u filmu “Ostrvo doktora Moroa”, foto : YouTube

Pustivši film silno sam se razočarao – prvo nije se zvao “Gospodari Satane” nego “Gospodari savane”, a glavni glumac je, umesto, Kim Valmera bio Val Kilmer. U pitanju je prilično loš film “Ostrvo doktora Moroa” Džona Frankehajmera sa Marlonom Brandom i tada egoističnim Kilmerom  koji nema veze sa horor klanicom koju sam očekivao od “gospodara Satane” ali taj prvi susret sa Kilmerom, tada u punoj snazi, mi je ostavio utisak čoveka koji daje sve u svojim ulogama. O sumanutom snimanju ovog filma je napravljen jedan od najzabavnijih i najboljih popkulturnih dokumentaraca koje sam pogledao u poslednje vreme.

Izgleda da je priča o njegovom potpunom davanju tačna pošto je Kilmer za svoju ulogu Džima Morisona u Stounovom biografskom filmu o slavnoj grupi The Doors, americi šezdesetih, psihodeličnoj muzici i hipi pokretu, prevazišao sve do tada znane granice “method actinga” i uživljavanja u lik koji glumac tumači. Da bi uopšte ubedio Stouna da mu dodeli ulogu koju je toliko želeo Kilmer je naučio da peva 50 pesama Doorsa iako nije uopšte bio fan benda niti je pre toga znao da peva. Na audiciji je ubedljivo pobedio pošto niko drugi nije toliko dobro “skinuo” Morisonov glas, a i fizička sličnost je bila neverovatna. Ipak, Stoun se i dalje predomišljao oko Kilmera dok nije dobio video materijal koji je glumac svakodnevno snimao u svojoj kući u Lorel Kenjonu pokušavajući da samom sebi dočara kako izgleda dok igra Morisona. Taj video materijal je pomogao Stounu u donošenju konačne odluke pošto mu je Pol Rotčajld, producent svih albuma Dorsa i Dženis Džoplin i glavni savetnik na snimanju filma , rekao da je Kilmer “pljunuti” Morison.

Pošto je dobio ulogu glumac se bacio na pravi posao : godinu dana je živeo identično kao Morison, što je uključivalo i drogiranje, pisanje pesama, divljanje i opijanje. Sa Rotčajldom je svakodnevno razgovarao satima o Morisonu te je imao više znao o pevaču i od reditelja i od scenariste filma, hodao je i gestikulirao na isti način i, navodno, toliko dobro pevao i izgledao da se Rej Manzarek, klavijaturista Dorsa, uplašio kada ga je video na snimanju pomislivši da je pokojni Morison, jedan od prvih članova legendarnog “Kluba 27” oživeo.

Na pitanje novinara nedeljnika “Vreme”  kako mu je bilo da radi sa tada velikom holivudskom zvezdom Šerbedžija je odgovorio : “Veoma teško. Ali njemu je najteže sa samim sobom”

Film je postigao osrednji uspeh, nije dobio ni velike nagrade premda je s godinama stekao kultni status, a Val Kilmer je ostao u ozbiljnom problemu – pošto je dao desetine hiljada dolara da bi postao Morison sada je morao da ispljune još  više novca za psihijatrijsku terapiju kako bi izašao iz lika Džima Morisona. Kasnije se ispostavilo da je Kilmer popriličan frik, egomanijak i verujući član Jehovinih svedoka koji je odbijao lečenje kada je oboleo od raka. Da li je sve počelo sa Morisonom ili je Valmer (oprostićete mi, bilo je jače od mene) prosto sam po sebi blesav najbolje govori iskustvo Radeta Šerbedžije sa glumcem s kojim je igrao u rimejku filma “Svetac” 1997. u režiji Filipa Nojsa. Verovatno kombinacija i jednog i drugog.