Da li imate preko 18 godina?

Ako imate problem, Kristofer Voken će vam uspavati decu

Na YouTube-u se pojavio snimak iz 1993. na kome poznati glumac čita bajku „Tri praseta“

Deca ne mogu da vam spavaju, ne znate kako da rešite taj problem dok ne nađete snimak Radeta Šerbedžiju ili vedete Narodnog pozorišta Tanasija Uzunovića kako čitaju „Kekeca“ ili „U cara Trojana kozje uši“. Ne radujte se unapred, snimci ne postoje, ali zato postoji Kristofer Voken koji u šarenom božićnom džemperu na britanskoj televiziji recituje “Duvaću, duvaću i kuću srušiću”. 

Slavni glumac, dobitnik Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu „Lovac na jelene“ Majkla Ćimina iz 1978., obožava izražajano čitanje, a i ponašanje van šablona. Karijeru je počeo kao profesionalni tango i step igrač da bi glumom aktivno počeo da se bavi u brodvejskim muzičkim pozorištima i u komedijama. Prva zapažena uloga mu je u remek-delu Vudi Alena „Ani Hol“ 1977. dok već sledeće godine dobija Oskara i beleži sijaset kultnih uloga od kojih su najupečatljivije u filmovima „Petparačke priče“, „Kralj Njujorka“, i „True Romance“.

Christopher-Walken-Kia-Super-Bowl

Voken u reklami za Kiu emitovanoj za vreme prošlogodišnjeg SuperBowl-a, izvor : YouTube screenshot

Ipak Voken je, poput Rodžera Mura, najpoznatiji po svojoj fenomenalnoj ekscentričnosti koja se, poput urbanih legendi, ispreda po Holivudu  : 25 godina je u braku a ne živi sa suprugom u kući već u istoj ulici pošto, citiramo, „…recept za dobar brak nije zajednički život“, ne odbija ni jednu ulogu sem kada ne može da stigne da glumi ili ako je u pitanju baš neki treš jer je, „..svaka uloga saznajni proces“, ne nosi ručni sat pošto najviše voli da pita nekoga koliko je sati, tvrdi da je njegova kosa postala slavna mnogo pre njega, a na konstataciju novinara da su mu najbolje uloge psihopata i negativaca odgovorio je: „Naravno. Dok drugi glumci moraju da se trude ja samo budem ja.“

Voken je imao jednu veliku želju  – da u svojoj intepretaciji na televiziji izražajno pročita bajku „Tri praseta“. Želja mu se ispunila još 1993. u britanskom TV show-u „”Saturday Zoo“ koju je vodio slavni britanski komičar i TV voditelj Jonathan Ross. U specijalnom božićnom izdanju Voken, u odgovarajućem džemperu, čita „Tri praseta“. Ali Voken ne bi bio Voken kada ne bi dodao bajci komentare koji prirodne leže samo – Kristoferu Vokenu. Klip je više interesantan odraslima nego deci mada ukoliko vam deca dobro znaju engleski slavni glumac veoma vešto radi na razvijanju kognitivnih sposobnosti kod vašeg deteta.

Od naših slavnih glumaca koji su se proslavili izražajnim čitanjem jedino mogu da se setim Petra Božovića i njegovih performansa kada je javno besedio „Gorski vijenac“ ali je moguće da je bilo i drugih.

Voken se nije  zaustavio na bajkama. Nastavio je sa izražajnim čitanjem i to pop pesama, a izgleda da mu se posebno dopadaju emisije gorepomenutog Rossa te je imao još jedan izvanredan nastup

Kako završiti ovaj tekst o Kristoferu Vokenu? Čuli ste (ili počujete) njegovu verziju „Tri praseta“ i, pošto je u pitanju toliko upečatljiva ličnost evo kratkog izbora njegovih najboljih uloga.

Lajkuj:

Komentari:

  1. Немања says:

    Одлично. Ја бих само завршио његовом улогом у споту Фетбој слим-а. Јединствена њушка.

Ostavite komentar:

Slični članci: