Da li imate preko 18 godina?

U Prizrenu počinje DokuFest 2016!

Odlična selekcija dokumentarnih i kratkih filmova na festivalu koji traje od 5. do 13. avgusta. Najbolji svetski dokumentarci, dobre žurke i sjajne debate u najlepšem gradu na Kosovu.

Petnaesto izdanje festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest počinje 5. avgusta i trajaće devet dana. Kao i do sada, DokuFest se održava u Prizrenu, gradu koji je tokom proteklih nekoliko godina postao značajna lokacija na internacionalnoj sceni filmskih festivala. U periodu od 5. do 13. avgusta, posetioci Prizrena imaće priliku da uživaju u bogatoj selekciji dokumentarnih i kratkih filmova, kao i u brojnim pratećim događajima – diskusijama, žurkama i predavanjima. Projekcije će se održavati na nekoliko lokacija u samom centru grada.

orizren

Tokom ovogodišnjeg izdanja DokuFest-a biće prikazan rekordan broj filmova, dok organizatori očekuju da, tokom trajanja festivala, Prizren poseti nekoliko hiljada gostiju. Više desetina dokumentarnih i kratkih filmova sa skoro svih kontineta je podeljeno u dva velika programa – Takmičarski i Specijalni program.

Centralna tema ovogodišnjeg festivala je korupcija.

Izvršena je selekcija velikog broj filmova koji se bave ovom temom, a biće organizovane panel diskusije u kojima će učetvovati eksperti iz ove oblasti, ali i režiser i filmski radnici, koji će problemu korupcije pristupiti kako iz lokalnog, tako i globalnog konteksta.

Takmičarski program je podeljen u šest segmenata: Balcan Dox, International Dox, Human Rights Dox, Green Dox, International Shorts i National. U okviru Balcan Dox-a biće prikazano 23 filma sa Balkana, među kojima su i Monument Igora Grubića (Hrvatska), Houston, We Have a Problem! Žige Virca (Slovenija/Hrvatska/ Nemačka/Katar), Dubina Dva Ognjena Glavonića (Srbija) i Yours Truly, Sexymaja Ivana Mandića (Srbija). U oviru posebnog programa International Dox, kao i u programu International Shorts, biće prikazani i kratki filmovi koji se bave aktuelnim društveno-političkim temama, poput izbegličke krize, velikim brojem samoubistava u Japanu, masovnim ubistvima u SAD-u. Pitanja (kršenja) ljudskih prava tema su dokumentaraca koji se takmiče u okviru Human Rigths Dox-a, dok se pitanjima globalnog zagrevanja i zaštite životne sredine bave filmovi u okviru Green Dox-a. Najzad, 12 kosovskih dokumentaraca biće prikazano u okviru National segmenta.

monument

Monument

Sjajna selekcija filmova biće prikazana u okviru Specijalnog programa posvećenog filmovima koji ne ulaze u takmičarski program. U ovoj kategoriji, filmovi su podeljeni u nekoliko segmenata: View from the World; Power Corruption and Lies; Magical Supstances: Music on Film; North South Documentary Network @ Dokufest; RETRO: Simon Ellis; Short Matter!; Oscar Nominated Shorts; Europe, We love Her; Field of Vision; New Kosovo Shorts, i drugi.

Poseban deo programa posvećen je nedavno preminulim filmskim autorima – čuvenom iranskom reditelju Abasu Kiorostamiju i autorki Šantal Akerman. DokuFest 2016 će odati počast Kiorostamiju prikazivanjem njegovih čuvenih filmova Close Up i Taste of Cherry. U okviru posebnog programa biće prikazani filmovi Šantal Akerman Jeanne Dielman, 23 Quay Commerce, 1080 Brussels i film No Home Movie. Takođe će biti prikazan intervju koji je sa filmskom autorkom uradio bosanski umetnik Ibro Hasanović.

taste-of-cherry-01

Filmovi će se prikazivati na otvorenom na nekoliko lokacija u centru Prizrena. Centralno mesto svakako zauzima Kino Lumbardhi, gde će se festival i zvanično otvoriti. Ostale lokacije se nalaze na nekoliko minuta hoda od Kino Lumbardhi-ja, a to su: Dokukino Pllato, Kino Kalaja (koji se nalazi na tvrđavi iznad Prizrena sa prelepim pogledom na celi grad), Kino Lumi (na samoj reci Bistrici), Dream Cinema i Loyola. U slučaju loših vremenski uslova, projekcije će biti premeštene u zatvorene prostore, o čemu će posetioci festivala biti blagovremeno obavešteni.

Svake večeri posle projekcije filmova organiziju se sjajne žurke u posebno određenom prostoru koji se nalazi na oko desetak minuta hoda od centra grada. Ljubitelji elektronske muzike imaće prilike da uživaju u odličnoj muzici. Najveća zvezda DokuFest-a 2016 je svakako čuveni Sirijac, Omar Sulejman, koji će nastupiti prvo veče festivala, 5. avgusta. Festival će biti zatvoren koncertom poznate libanske pevačice Jasmin Hamdan, koja je široj publici poznata kao članica bliskoistočnog underground electro benda Soap Kills. Takođe, u saradnji sa beogradskim Drugstore-m, nastupiće tri beogradska DJ-a.

Od velikog broja pratećih događaja treba posebno napomenuti Doku:Tech 2016. Kao i svake godine, i tokom ovog izdanja festivala, publika će imati prilike da se upozna sa nekim od najznačajnijih imena iz sveta informacionih tehnologija i tech-aktivizma. Unutar čuvenog istorijskog kompleksa Prizrenske Lige, poznata imena iz sveta savremene tehnologije će razgovarati sa publikom.

Publika će moći da učestvuje u nizu otvorenih debata i razgovora o temama kao što su korupcija, suočavanje sa prošlošću, aktivizmom. Tako će u sredu, 10. avgusta, na tribini pod nazivom Everyday Rebellion učestovati predstavnici inicijative “Ne(Davimo) Beograd”, kao i ostali akteri civilnog drušva iz regiona. Tema suočavanja sa prošlošču biće pokrivena panelom Dealing with the Past u kome će učestvovati Žarko Puhovski, Nataša Kandić, Škeljzen Malići i Petar Miletić, u moderaciji Adriatika Keljmendija. O demokratskoj tranziciji razgovaraće Fatos Lubonja i Veton Suroi u moderaciji Agrona Bajramija. Pored ovih diskusija i panela, održaće se i brojni drugi razgovori i diskusije koje se tiču položaja žena u globalno politici, i uticaju tehnologije na svakodnevni život.

#mydokufest

Tokom DokuFest-a, Prizren, za koji sa pravom možemo reći da je najlepši grad na Kosovu, se pretvara u centar kulturnih dešavanja u ovom delu Evrope.

Detaljne informacije o programima, satnicama i lokacijama, kao i spisak svih filmova koji će biti prikazani na DokuFest-u možete naći na zvaničnoj stranici festivala.

Cena karte za filmove su 2 evra. Zainteresovana publika iz Srbije može do Prizrena doći direktnim autobusima iz Beograda (povratna karta je oko 25 evra), put traje oko sedam sati.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: